Το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα

Πιτσιρίκο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison ζήτησε από την Επιτροπή Τίτλων και Επενδύσεων διώξεις κατά τραπεζιτών που παρανόμησαν για να αποκομίσουν κέρδος με δωροδοκίες και απάτες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ανάμεσα στις πιο σοκαριστικές υποθέσεις ήταν οι χρεώσεις σε νεκρούς και η προσπάθεια πώλησης ασφαλιστήριου με επιθετικό τρόπο και μέσω τηλεφώνου σε παιδί που είχε το σύνδρομο Down.

Ο Morrison είπε ότι η αρμόδια Επιτροπή ήταν μέχρι πρότινος πολύ φειδωλή στην άσκηση διώξεων, αλλά πλέον έχει και τις εξουσίες και τα μέσα και ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για να κινηθεί.

Η Επιτροπή Τίτλων και Επενδύσεων ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι έχουν καταδικαστεί 160 άνθρωποι από τον Ιούλιο του 2011 και δόθηκαν αποζημιώσεις σε επενδυτές και καταναλωτές 1,82 δισ. αυστραλιανά δολάρια (1,32 δισ. δολ.).

Επίσης, έχουν ασκηθεί αστικές διώξεις σε άλλα 140 άτομα και 840 απομακρύνθηκαν από εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση πρότεινε πέρσι νέους νόμους για να αυξηθεί η διάρκεια φυλάκισης για οικονομικά εγκλήματα.

Αλλά από την Αυστραλία, ας πάμε λίγο πιο βόρεια στην Ινδονησία, όπου, εκτός από το να θρηνούν νεκρούς -832 μέχρι στιγμής από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι-, δοξάζουν και ήρωες, όπως γράφει η Le Monde.

Ένας από αυτούς είναι ο 21χρονος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας Anthonius Gunawan Agun, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το πόστο του, όταν η γη άρχισε να τρέμει, προκειμένου να μην αφήσει χωρίς οδηγίες κατά την απογείωση τον πιλότο ενός αεροσκάφους.

Όλοι οι συνάδελφοί του, που δεν είχαν υπό την εποπτεία τους το συγκεκριμένο αεροπλάνο, έφυγαν γρήγορα από τον πύργο ελέγχου.

Μετά την απογείωση του αεροπλάνου, η δόνηση έγινε ακόμα πιο ισχυρή, φτάνοντας τα 7,5 Ρίχτερ και το κτίριο άρχισε να καταρρέει.

Ο Αgun πήδηξε από τον τέταρτο όροφο, με συνέπεια να σπάσει τα πόδια του και να υποστεί εσωτερικά τραύματα.

Πέθανε νοσηλευόμενος, λίγο πριν φτάσει το ελικόπτερο που θα τον μετέφερε σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο.

Η εταιρία AirNav ανακοίνωσε ότι θα τον ανεβάσει δύο βαθμούς στην κλίμακα των αξιωματικών, ως αναγνώριση της αφοσίωσης και της αυτοθυσίας του.

Ο πιλότος τον ευχαρίστησε μέσω Twitter, επειδή έμεινε σε επαφή μαζί του, μέχρι να απογειωθεί με ασφάλεια και τον αποκάλεσε “φύλακα άγγελο”.

Ο σεισμός και το τσουνάμι είχαν τα περισσότερα θύματα, μετά τους 500 νεκρούς και τους 1.500 τραυματίες τον Αύγουστο στην Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 17 χιλιάδων νησιών, που βρίσκεται στην πιο σεισμογενή περιοχή του κόσμου, στο δαχτυλίδι της φωτιάς του Ειρηνικού.

Πραγματικός ήρωας ήταν το αδικοχαμένο παιδί.

Γιατί ήρωες δεν είναι αυτοί που δεν φοβούνται, αλλά αυτοί που, ενώ φοβούνται, τολμούν.

Κάπως έτσι και οι χειμερινοί κολυμβητές κρυώνουν, αλλά, παρ’ όλα αυτά, κολυμπούν.

Πάντως, ο ήλιος βγήκε επιτέλους τη Δευτέρα, που -για μία φορά- ήταν η καλύτερη μέρα.

Αφού βρέθηκε ζωντανός και ο 27χρονος που αγνοείτο στην Εύβοια, όπως έμαθα λίγο πριν κατέβω στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή.

Δειλά, δειλά, φάνηκαν και τα πρώτα φτερωτά έντομα ξανά, δύο χελώνες που τις μετέφερα από τον δρόμο σε άδεια χωράφια για να μην τις πατήσουν τα αυτοκίνητα, αλλά όχι και ο βυθός πολύ καλά.

Όπως γίνεται αντιληπτό και από τις υποβρύχιες λήψεις που ήταν ακόμα θαμπές, σε αντίθεση με την πολύ καθαρή ατμόσφαιρα.

Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τη δαντελένια ακρογιαλιά, από όπου μαζέψαμε πολλά κομμένα κονσερβοκούτια, καπάκια, καλαμάκια, αφρολέξ, μπουκάλια και άλλα πλαστικά.

Κυρίως, τα αιχμηρά αντικείμενα απομακρύναμε, διότι θα επανέλθει κόσμος στην παραλία τις επόμενες μέρες και ειδικά το ΣΚ.

Το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, να είστε καλά γιατί -εξαιτίας σας- μαθαίνω και τι συμβαίνει στον κόσμο. Ήταν πολύ καθαρή η ατμόσφαιρα σήμερα και τράβηξα πολύ ωραίες φωτογραφίες. Και η θάλασσα καλή ήταν. Πολύ ζεστή, όσο κι αν σε κάποιους φαίνεται περίεργο. Δυο τουρίστες μάζευαν από την παραλία κάποια λίγα πράγματα που είχε βγάλει η θάλασσα. Η αμμουδιά είναι καθαρή γιατί οι τουρίστες -τουλάχιστον αυτή την εποχή- δεν αφήνουν ούτε σκουπιδάκι πίσω τους. Την αγάπη μου. Έχει κάμποσο καλοκαίρι ακόμα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.