Oι φάλαινες όρκες που είναι δελφίνια και οι Αμερικάνοι που χτυπούν τζιχαντιστές, αλλά σκοτώνουν πολίτες

Πιτσιρίκο, οι φάλαινες όρκες -που είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο είδος δελφινιού- μπορεί να μειωθούν κατά 50% τα επόμενα χρόνια, καθώς έχουν μολυνθεί περισσότερο από κάθε άλλο θηλαστικό από τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), δηλαδή, συνθετικές χημικές ουσίες, που έχουν επιπτώσεις στην γονιμότητα και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, όπως επισημαίνει η Liberation.

Mία χρόνια έκθεση σε αυτά τα χημικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες, ενώ η χρήση τους ήταν ευρεία τα χρόνια της δεκαετίας του 1970, ακόμα και στον τομέα του ηλεκτρισμού, μέχρι να απαγορευτούν με τη συνθήκη της Στοκχόλμης του 2001, αν και ακόμα ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, διότι βρίσκονται μέσα σε πολλά προϊόντα.

Οι όρκες είναι πιο ευάλωτες, διότι αυτές οι ουσίες είναι λιπόφιλες και συσσωρεύονται στο άφθονο λίπος που έχουν τα κητώδη.

Μία έρευνα έδειξε συγκεντρώσεις ακόμα και 1.300 μιλιγκράμ ανά κιλό, τη στιγμή που και 50 μιλιγκράμ ανά κιλό μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη γονιμότητα και το ανοσοποιητικό.

Τα επόμενα 30 με 40 χρόνια, λοιπόν, οι όρκες μπορεί να μειωθούν δραστικά σε περιοχές όπως το Γιβραλτάρ, ο βορειοανατολικός Ειρηνικός, τα βρετανικά νησιά, καθώς οι γεννήσεις θα είναι όλο και πιο σπάνιες.

Αν και η συνθήκη της Στοκχόλμης προβλέπει την πλήρη απαγόρευση των PCB ως το 2025, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν προστατεύουν τα θαλάσσια θηλαστικά, καθώς τα χημικά βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, στη θάλασσα και στα ποτάμια.

Τι μέτρα να πάρεις, όμως, για τα ζώα σε έναν μολυσμένο σχεδόν παντού κόσμο;

Είναι σαν να προσπαθείς να προστατέψεις τον άμαχο πληθυσμό σε έναν πόλεμο. Και να θέλεις, γίνεται όταν πέφτουν παντού βόμβες;

Για παράδειγμα, στην ανατολική Συρία, ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 22 τζιχαντιστές, κυρίως σε ένα μοναστήρι που χρησιμοποιούσε σαν ορμητήριο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 41 νεκρούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και 10 παιδιών, όπως μεταδίδει το Reuters.

To συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζει, μάλιστα, τον αριθμό των νεκρών πολιτών σε 62 και ζητάει από τον ΟΗΕ να τιμωρήσει τους επιτιθέμενους.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το μοναστήρι ήταν στρατιωτικός στόχος, αφού είχε μετατραπεί σε ορμητήριο του ISIS και ότι το είχε υπό παρακολούθηση για να διασφαλίσει ότι θα βρίσκονται μόνο τζιχαντιστές μέσα, ενώ τελικά σκότωσε 12 εκεί.

Προσθέτουν δε, ότι θα εξετάσουν όλες τις αξιόπιστες κατηγορίες για θανάτους πολιτών.

Ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ συνεχίζει να μάχεται κατά των τζιχαντιστών, οι οποίοι αν και έχουν χάσει τα περισσότερα εδάφη τους στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, κάνουν ακόμα σποραδικές επιθέσεις.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τις ΗΠΑ, απόλυτα εύστοχος είναι ο χαρακτηρισμός του Ηλία ότι πρόκειται για μία “κολοσσιαία και οργανωμένη αταξία” .

Τα πάντα είναι υπερμεγέθη εκεί -από τα χάμπουργκερ μέχρι τους τυφώνες-, ενώ μία κοπέλα μου είχε πει ότι γίνονται μηνύσεις με το παραμικρό και μία κυρία που τη σκούντηξε με το καρότσι στο σουπερμάρκετ της είχε ζητήσει δέκα φορές φορές συγγνώμη γιατί φοβόταν μην την πάει στα δικαστήρια.

Ομοίως, πετυχημένη είναι και η δική σου ατάκα ότι τον “Ορέστη” – την επικείμενη κακοκαιρία για όσους δεν παρακολουθούν ανελλιπώς τα δελτία καιρού – παλιά θα τον λέγαμε “πρωτοβρόχια”.

Πάντως, τα πορτοκάλια έδεσαν νωρίς φέτος και εύχομαι να μην είναι αυτό ένδειξη βαρυχειμωνιάς.

Τη γατούλα που έχει αράξει, ωστόσο, κάτω από την πορτοκαλιά δεν φαίνεται να την απασχολεί και ιδιαίτερα η επόμενη μέρα.

Άλλωστε, η ζωή είναι σήμερα. Το αύριο δεν έρχεται ποτέ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν μας νοιάζει ούτε για τις όρκες, ούτε για τους ανθρώπους. Μου αρέσει πολύ που εμείς οι άνθρωποι έχουμε ξεπαστρέψει το σύμπαν, και την όρκα την λέμε “φάλαινα δολοφόνο”. Δηλαδή, ο άνθρωπος δεν είναι δολοφόνος. Εγώ πια δεν θα γράφω “οι άνθρωποι”, θα γράφω “οι άνθρωποι δολοφόνοι”. Σε αυτό το είδος ανήκουμε. Θυμάστε ότι επισημαίνω συνέχεια πως το είδος στο οποίο ανήκουμε σκότωσε -μόνο τον περασμένο αιώνα- πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά ο άνθρωπος δεν είναι δολοφόνος. Απλά, έχει κάποιες …κακές στιγμές. Ειδικά, οι άνδρες. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραδεχτούν πως η σύμμαχός τους Σαουδική Αραβία δολοφόνησε έναν άνθρωπο μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη και τον εξαφάνισε, και θα παραδεχτούν πως σκότωσαν με τις βόμβες τους πολίτες στη Συρία; Παράπλευρες απώλειες. Αλλά κι αυτοί οι Σύροι γιατί δεν έμειναν στην πατρίδα τους να πολεμήσουν; Τι, έμειναν; Τότε, γιατί δεν έφευγαν; Τα πορτοκάλια έδεσαν νωρίς φέτος γιατί θα γίνουν εκλογές. Το έχει πει και ο γέροντας Παΐσιος. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.