Έφηβοι-γέροι

Πιτσιρίκο καλημέρα,
Ωραίο το κείμενο για την εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Κρατάω αυτό που είπε ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο ραδιόφωνο νομίζω: Παιδιά, υπομονή να τελειώσει το σχολείο να αρχίσετε να διαβάζετε κανένα βιβλίο.

Θλιβερό το φαινόμενο των εθνικιστικών καταλήψεων.

Θλιβερή η εικόνα εφήβων με απόψεις γερόντων, με ακυρωμένες ζωές που τους φταίνε για όλα οι άλλοι.

Από την άλλη, σκέφτομαι -για να παρηγορούμαι- ότι τα πιτσιρίκια, προκειμένου να χάσουν μάθημα, γίνονται από αναρχικοί νεοναζί εν μία νυκτί και τούμπαλιν.

Την κύρια ευθύνη έχουν, βέβαια, οι γονείς. Οι εκπαιδευτικοί τεράστια ευθύνη επίσης.

Το σχολείο λειτουργεί -όπως όλο το ελληνικό δημόσιο- για να “εξυπηρετεί” πρωτίστως όσους δουλεύουν εκεί και όχι το σκοπό για τον οποίο υπάρχει.

Το γνήσιο ενδιαφέρον το νιώθουν τα παιδιά και μόνο έτσι μπορείς να τα προσεγγίσεις ,να τα καταλάβεις και να σε καταλάβουν και εκείνα στη συνέχεια.

Εντάξει, καταλαβαίνω ότι η εφηβεία είναι η ηλικία που έχεις άπειρες βεβαιότητες για τα πάντα. Όλα άσπρο-μαύρο.

Αλλά τόσο μίσος και άγνοια; Κομφορμισμός με άρνηση της πραγματικότητας, ομοιομορφία με ψευδαισθήσεις μεγαλείου και διαφορετικότητας.

Τρώμε τα μούτρα μας και μυαλό δε λέμε να βάλουμε.

Λυπάμαι πολύ όσα από τα νέα παιδιά σκέφτονται, και έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό το εφιαλτικό πλαίσιο.

Πιο πολύ, όμως, λυπάμαι εμάς γιατί εκείνα μάλλον θα φύγουν και θα μας αφήσουν μόνους με αυτούς τους Έλληνες .

Γιάννης Cor

(Αγαπητέ Γιάννη, όπως είναι η Ελλάδα, δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση που τα πιτσιρίκια είναι εντελώς μαλακισμέvα. Αν προσέξεις τους γονείς, καταλαβαίνεις πώς θα γίνουν τα παιδιά. Τι παιδιά να μεγαλώσουν οι δούλοι; Ελεύθερα; Βέβαια, τώρα πια συμβαίνει κάτι ακόμα χειρότερο: συνήθως, τα παιδιά είναι πιο συντηρητικά και θρησκόληπτα ακόμα και από τους γονείς τους. Μάλλον επειδή τα μεγάλωσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, για να μπορούν οι γονείς τους να δουλεύουν και να κάνουν “καριέρα”. Αν θέλαμε καλά σχολεία, θα αντιγράφαμε αμέσως το πετυχημένο και απλό εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας. Αλλά δεν θέλουμε. Εδώ θέλουμε εθνική ανωτερότητα, Χριστούς, Παναγίες, παρελάσεις και σημαίες. Περαστικά μας. Να είσαι καλά, Γιάννη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.