Δουλείο

Πιτσιρίκο, γεια χαρά.
Σου γράφω για να εκφράσω μια διαφωνία μου: διαφωνώ με τον ισχυρισμό σου ότι στο σχολείο “σε βομβαρδίζουν με παπαριές για το μεγαλείο του να είσαι Έλληνας”. Και σου γράφω διότι δεν είναι μόνο δικό σου συμπέρασμα, ότι δηλαδή η σχολική εκπαίδευση είναι “εθνικιστική”, αλλά πάρα πολλών συνυπηκόων μας (το “συμπολίτες” αποφεύγω να το χρησιμοποιώ).

Δεν θα παραθέσω επιχειρήματα για τη διαφωνία μου. Απλώς θα παραθέσω τη δικιά μου θέση και ας κρίνει ο καθένας με βάση τις πληροφορίες που έχει και που μπορεί να βρει.

Νεαρός, θεωρούσα και εγώ ότι το κράτος θέλει να μας κάνει πορωμένους με την Ελλάδα και μισαλλόδοξους, επομένως, κρατούσα μικρό καλάθι όσον αφορά τα μεγάλα λόγια υπερ πατρίδος, τα οποία και θεωρούσα σχεδόν πάντα ψεύτικα.

Για να καταλάβεις, ακόμα και το πρεστίζ που έχει η αρχαία Ελλάς στον υπόλοιπο πλανήτη, το θεωρούσα κατασκεύασμα της σχολικής μας εκπαίδευσης· για παράδειγμα, ο Αριστοτέλης ή ο Σωκράτης μπορεί να ήσαν σπουδαίοι μεν αλλά δεν πίστευα οτι έχουν τόσο μεγάλη επίδραση και τόσο κύρος στη Δύση, όσο μας το παρουσίαζαν.

Για την Ελληνική Επανάσταση, πίστευα οτι απέτυχε και ότι μας “ελευθέρωσαν οι Άγγλοι” και πίστευα οτι η κρατική εκπαίδευση μας προπαγάνδισε το αντίθετο.

Ώσπου, σε διάστημα δύο ετών, έπεσα πάνω σε πληροφορίες για τρία σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως, τα οποία ήσαν εξόχως κολακευτικά για την ελληνική πλευρά.

Δεν θα παραθέσω τα γεγονότα, θα πω όμως ότι αυτά δεν παρατίθενται στα σχολικά βιβλία.

Και εδώ βεβαίως απόρησα:

Εφ’ όσον αυτά τα γεγονότα ισχυροποιούν τα αφηγήματα περί εθνικής δόξας και αξίας, γιατί αποκρύπτονται;

Και αν, τελικά, η σχολική εκπαίδευση δεν στοχεύει στην διάπλαση πορωμένων εθνικιστών ή, να το πω ηπιότερα, στη διάπλαση φιλοπάτριδων υπηκόων (το παραμαλάκωσα), τότε σε τι διάπλαση στοχεύει;

Τσεκάροντας, κατά περιόδους, τα σχολικά μου βιβλία όλων των μαθημάτων, τα σχολικά βιβλία σήμερα, αλλά και τις εφημερίδες, τις ειδήσεις στην τηλεόραση, τις “σοφίες” διαφόρων αρθρογράφων τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις νοοτροπίες των ανθρώπων και, πάνω απ’ όλα, τις δικές μου αδυναμίες, έφτασα τελικώς σε ένα συμπέρασμα.

Το σχολείο διαπλάθει δούλους.

Και δούλος δεν είναι απλώς κάποιος αλυσοδεμένος που δουλεύει μέχρις εξαντλήσεως για ένα ξεροκόμματο και μπόλικο ξύλο. Είναι αυτός που σκέφτεται σαν δούλος.

Αδιάφορο αν ο δούλος νομίζει οτι είναι φιλόπατρις, ή φιλάνθρωπος, ή και τα δύο.

Βεβαίως, η μάσκα της δουλοεκπαίδευσης στον τόπο και στον καιρό μας είναι μια διαστρεβλωμένη ιδέα της πατρίδας.

Αν ζούσαμε στο Βυζάντιο το 1000 μ.Χ. θα ήταν μια διαστρεβλωμένη ιδέα της θρησκείας· θα μας βομβαρδίζανε με παπαριές για το μεγαλείο του να είσαι χριστιανός.

Το ίδιο και αν ζούσαμε στη φίλη και σύμμαχο Σαουδική Αραβία σήμερα.

Αν πάλι ζούσαμε στη Βόρεια Κορέα, θα βομβαρδιζόμασταν με άλλου είδους παπαριές· όλες οι παπαριές όμως έχουν στόχο την διάπλαση δούλων.

Τί σημαίνει, όμως, “σκέφτομαι σαν δούλος”;

Δεν θα το εξηγήσω. Ας σκεφτεί ο κάθε αναγνώστης μόνος του, με βάση τις δικές του πληροφορίες το κατά πόσο αυτά που έγραψα ισχύουν.

Θοδωρής

(Αγαπητέ Θοδωρή, με όλο το θάρρος, είσαι κάπως μπερδεμένος. Κατ΄ αρχάς, με κάθε σεβασμό στους προγόνους μας που πολέμησαν για ελευθερία, η Επανάσταση του 1821 είχε ηττηθεί. Είχε ηττηθεί και οι Έλληνες -κατά την προσφιλή τους συνήθεια- σκοτώνονταν μεταξύ τους. Χωρίς την Ναυμαχία του Ναβαρίνου -Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι-, δεν θα υπήρχε Ελληνικό Κράτος. Βέβαια, για να φτάσουμε στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, έπρεπε πρώτα να έχει υπάρξει Επανάσταση. Μην ψάχνεις για συνωμοσίες και για μεγαλειώδη ιστορικά γεγονότα που αποκρύπτονται από τα Ελληνόπουλα. Άλλωστε, όποιος θέλει να μάθει την Ιστορία, έχει όλα τα μέσα πια στα χέρια του. Όλα σχεδόν τα σχολεία του κόσμου προετοιμάζουν δούλους. Υπάρχουν, βέβαια, και τα σχολεία που προετοιμάζουν κυβερνήτες. Ποιος είπε ότι η Παιδεία δεν είναι ταξική; Και βέβαια, τα “καλά” πανεπιστήμια είναι επιχειρήσεις. Θοδωρή, το πρόβλημα με την εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία είναι πως πείθει τους μαθητές πως είναι ανώτεροι από τους άλλους λαούς μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Έλληνες. Δηλαδή, κάνει τους Έλληνες δούλους της Ιστορίας των προγόνων τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, για να σε μετατρέψουν σε δούλο. Ένας από αυτούς είναι να σε πείσουν πως δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα στη ζωή σου. Δεν πειράζει που είσαι στουρνάρι, αρκεί που είσαι Έλληνας. Μια χαρά δούλος γίνεσαι λοιπόν δια του “εθνικού μεγαλείου”. Όπως έγραψα πριν από μερικούς μήνες, “Οι Έλληνες έχουν γίνει υπηρέτες της Ιστορίας”. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.