“Η Γαλλία θα είναι λιγότερο όμορφη χωρίς τη Νέα Καληδονία”

Πιτσιρίκο, έστω και με μικρότερο ποσοστό από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και συγκεκριμένα με 56,4% έναντι 43,6% οι πολίτες της Νέας Καληδονίας είπαν “όχι” στην ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία, ενώ η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ανήλθε στο 81%, όπως μεταδίδει το BBC.

Το δημοψήφισμα είχε αποφασιστεί με τη συμφωνία του 1988 να γίνει σε 30 χρόνια, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αιματηρή εκστρατεία της ανεξαρτησίας τότε.

Ο πρόεδρος Emmanuel Μacron είπε ότι το αποτέλεσμα “έδειξε την εμπιστοσύνη που υπάρχει στη γαλλική δημοκρατία”.

Δήλωσε, επίσης, περήφανος που “κάναμε αυτό το βήμα μαζί”.

Η Νέα Καληδονία έχει μεγάλα αποθέματα νικελίου, που είναι το κύριο υλικό με το οποίο κατασκευάζονται τα ηλεκτρονικά στη Γαλλία, η οποία τη θεωρεί ως ένα στρατηγικό πολιτικό και οικονομικό περιουσιακό στοιχείο στην περιοχή.

Είναι μία από τις 17 μη αυτόνομες περιοχές του κόσμου που η αποαποικιοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Περίπου 175 χιλιάδες άνθρωποι είχαν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα, με τους ιθαγενείς Kanaks να είναι το 39,1% του πληθυσμού.

Ο γαλλικός εθνικισμός είναι έντονος μεταξύ των Ευρωπαίων που ζουν στη Νέα Καληδονία και αποτελούν το 27,1% του πληθυσμού, ενώ ακόμα και μερικοί Kanaks ψήφισαν να μείνει η νησιωτική χώρα που βρίσκεται κοντά στην Αυστραλία, κτήση της Γαλλίας.

Από το άλλο 1/3 του πληθυσμού των 268 χιλιάδων συνολικά κατοίκων, οι περισσότεροι ήταν επίσης κατά της ανεξαρτησίας.

Η νησιωτική χώρα λαμβάνει ετησίως 1,3 δισ. ευρώ από τη γαλλική κυβέρνηση κάθε χρόνο.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα Νουμέα, τον Μάιο του 2018, ο Macron είχε πει ότι “η Γαλλία θα είναι λιγότερο όμορφη χωρίς τη Νέα Καληδονία”.

Η Γαλλία κατέκτησε τα νησιά το 1853 και αρχικά τα χρησιμοποίησε ως αποικία για να μεταφέρει τους κατάδικους.

Το 1980 σημειώθηκαν φονικές συγκρούσεις ανάμεσα σε γαλλικές δυνάμεις και τους ιθαγενείς Kanaks.

H κλιμάκωση ήρθε όταν οι Kanaks σκότωσαν τέσσερις Γάλλους χωροφύλακες και πήραν άλλους 23 ομήρους σε μία σπηλιά.

Τα αντίποινα των Γάλλων στοίχισαν τη ζωή σε 19 Kanaks και δύο στρατιώτες.

Το 1988, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μπει ένα τέλος στη βία, με την προοπτική να γίνει ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση.

Η ψήφος υπέρ του “όχι” δεν βάζει τέλος στο ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας.

Μπορούν να γίνουν άλλα δύο δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία πριν το 2022.

Και αν επικρατήσει τότε το “ναι” η Νέα Καληδονία θα γίνει η πρώτη γαλλική κτήση που θα ανεξαρτητοποιηθεί μετά το Τζιμπουτί (1977) και το Βανουάτου (1980).

Η Νέα Καληδονία εκπροσωπείται στο γαλλικό κοινοβούλιο από δύο βουλευτές και δύο γερουσιαστές.

Έχει και το δικό της Κογκρέσο, με αιρετούς που έχουν εκτελεστικές εξουσίες σε κάποια θέματα πολιτικής, στην παιδεία και σε τοπικούς νόμους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν ξέρω τι αξία έχουν οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα σε μια αποικία ή σε ένα προτεκτοράτο. Από την άλλη, ξέρω πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι. Αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, το αποδεικνύουν περίτρανα. Αν τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα της εξόδου την Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα μείνει καμία αμφιβολία σε κανέναν πια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.