Μικρός (και σάπιος) που είναι ο κόσμος

Πιτσιρίκο, ο Ρώσος μεγιστάνας Dmitry Rybolovlev κρατείται και ανακρίνεται από την αστυνομία του Μονακό για υπόθεση διαφθοράς και συγκεκριμένα για προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης, όπως αναφέρει ο Guardian.

O Rybolovlev είναι ιδιοκτήτης της Μονακό, αλλά έχει αγοράσει και το ελληνικό νησάκι τον Σκορπιό -κάτι που δεν ενοχλεί, βέβαια, τους υπερευαίσθητους υπερπατριώτες-, ενώ η Le Monde αποκάλυψε ότι έγινε έρευνα και στην πολυτελή κατοικία του στο πριγκιπάτο.

Ο λόγος είναι ότι φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει δικαστικούς στη διαμάχη που έχει εδώ και καιρό με τον έμπορο τέχνης Yves Bouvier.

O Ρώσος κατηγορεί τον Bouvier ότι τον χρέωσε με 1 δισ. δολ. επιπλέον για την αγορά 38 έργων τέχνης και τον έχει μηνύσει στη Σιγκαπούρη, το Μονακό και την Ελβετία.

Ο Bouvier αρνείται ότι έχει κάνει κάτι μεμπτό, όπως και όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ το να είναι κάποιος υπό έρευνα στο Μονακό, δεν σημαίνει αυτόματα ότι κατηγορείται για κάτι.

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της έρευνας.

Οι δικηγόροι του Rybolovlev που έκανε περιουσία πουλώντας δύο εταιρίες παραγωγής λιπασμάτων, ενώ το 2008 αγόρασε την έπαυλη του Trump στο Palm Beach, έναντι 100 εκ. δολ., επικαλέστηκαν με τη σειρά τους το τεκμήριο της αθωότητας.

H υπόθεση οδήγησε τον επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Μονακό σε παραίτηση τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν η Le Monde έγραψε για διασυνδέσεις ανάμεσα στον Rybolovlev και τους Μονεγάσκους δικαστές.

Ο Rybolovlev ξόδεψε πάνω από 2 δισ. δολ. για να αγοράσει τα 38 έργα τέχνης μεταξύ 2003-2014 από τον Bouvier.

To 2017 ο Rybolovlev πούλησε το πορτραίτο του Χριστού του Leonardo da Vinci έναντι 450 εκ. δολ. σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, στην πιο ακριβή πώληση πίνακα όλων των εποχών.

Ο Ryobolovlev έκανε αγωγή και στον οίκο Sotheby’s αξιώνοντας 380 εκ. δολ., επειδή ισχυρίζεται ότι βοήθησε τον Bouvier να τον εξαπατήσει.

Και αυτός είναι ο υπέροχος κόσμος των μεγαλοεπιχειρηματιών που βοηθούν και στην ανάπτυξη…

Το πόσο σάπιος είναι ο κόσμος, γενικότερα, φαίνεται και από το γεγονός ότι στο Λονδίνο μαχαιρώνουν παιδιά, όταν γυρίζουν από το σχολείο, όπως γράφει το Skynews.

Aυτό έδειξε έρευνα, δηλαδή ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα τις απογευματινές ώρες, μεταξύ 4μ.μ. και 6μ.μ., όταν είναι πιο πιθανό να μαχαιρωθούν κοντά στο σπίτι ή το σχολείο τους.

Η έρευνα μελέτησε τις υποθέσεις 1.824 ατόμων, ηλικίας κάτω των 25 ετών, που νοσηλεύτηκαν στο Λονδίνο για τραύματα από μαχαίρι τα τελευταία 11 χρόνια.

Τα 172 ήταν παιδιά, 861 ήταν ηλικίας 16 ως 19 ετών και 791 ήταν ηλικίας 20 ως 24 ετών, ενώ σε ποσοστό 71% προέρχονταν από τις φτωχότερες γειτονιές και μόνο το 1% ζούσε στις πλουσιότερες.

Όσον αφορά τα παιδιά, το 22% είχε μαχαιρωθεί μεταξύ 4μ.μ. και 6μ.μ., ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ενήλικες ήταν 11%.

Οι νεαροί ενήλικες μαχαιρώνονταν πιο συχνά μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά εκτίθενται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας, όταν βρίσκονται μεταξύ σχολείου και σπιτιού.

Στο Λονδίνο έχουν πεθάνει 119 άνθρωποι το 2018 λόγω της βίας, με πέντε θανάτους να καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα.

Οι συντάκτες της έρευνας ζητούν καλύτερη παιδεία για να μειωθεί η εγκληματικότητα, με τον εκτελεστικό διευθυντή οργάνωσης για τη νεολαία να κάνει λόγο για κρίση.

Και με τον δήμαρχο Λονδίνου Sadiq Khan να υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί να περάσει μία ολόκληρη γενιά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εγκληματικότητας και ειδικά των επιθέσεων με μαχαίρι στην αγγλική πρωτεύουσα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αυτός είναι ο κόσμος που έχουμε επιλέξει. Αυτός είναι ο κόσμος που επιλέξαμε και στον οποίο βάζουμε τις φωνές, μόνο όταν το κακό συμβεί σε εμάς. Επειδή έχει κυριαρχήσει η παράνοια -που περνιέται πια για Λογική-, μια καλή στάση, για να μην τρελαθείς, είναι η αποστασιοποίηση που προτείνει ο Βασίλης. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.