Ξεβράκωμα!

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ευχαριστήθηκα το κείμενό σου για τον φασισμό στα σχολεία. Απόλυτο ξεβράκωμα. Απόλυτο όμως.

Ήταν κι η χρονική συγκυρία τέτοια, που μόλις είχα διαβάσει μια είδηση -που θα σου περιγράψω σε λίγο- που με έκανε να θέλω να κοπανήσω το κεφάλι μου στον τοίχο μέχρι να με δει ο γείτονας στο σαλόνι του.

Αμέσως ηρέμησα λίγο διαβάζοντας το κείμενό σου.

Έχει το μπλογκ σου μια θεραπευτική ιδιότητα, πώς να το κάνουμε;

Και τα δικά σου κείμενα, και πολλά κείμενα αναγνωστών –Βαγγέλη, να ‘σαι καλά για τις θαλασσινές φωτογραφίες- με κάνουν να νιώθω ότι δεν είμαι μόνος ανάμεσα στα θηρία.

Ποια ήταν η είδηση που διάβασα;

Ότι σχολείο στο Ρέθυμνο εξέδωσε ένα ημερολόγιο με σκίτσα που απεικόνιζαν την ιστορία της περιοχής, ανάμεσά τους και από την Οθωμανική περίοδο.

Ε, κάποια κυρία Ραχήλ Μακρή, που έχω ξεχάσει σε ποιο κόμμα ανήκει αυτό το εξάμηνο, παρεξηγήθηκε και επιτέθηκε στο σχολείο λέγοντας ότι προωθεί τον ραγιαδισμό και προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ακούς εκεί, να θέλουν να κλέψουν το προτεκτοράτο από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία!

Φυσικά, το όλο σκηνικό παίχτηκε στο Facebook, όπως κάθε σοβαρός πολιτικός διάλογος σήμερα.

Να πω ότι δεν ήταν αυτό καθεαυτό το περιστατικό που με έκανε να σαλτάρω, όσο τα σχόλια κάτω από την είδηση.

Έμαθα λοιπόν ότι έχει δίκιο να διαμαρτύρεται κανείς που υπάρχουν ξενόφερτα κτίσματα στο Ρέθυμνο και αλλού, και είναι εθνική υποχρέωση των κατοίκων να απαιτήσουν αυτά να γκρεμιστούν.

Μάλιστα.

Εμπρός να γκρεμίσουμε Βενετικά και Γενουάτικα κάστρα, Οθωμανικά τείχη, και οτιδήποτε ξένο προς τον ελληνορθόδοξο (sic) πολιτισμό.

Απαιτώ να γκρεμιστούν όλα τα κτίρια που δεν είναι ναοί Δωρικού ρυθμού -άντε, να δεχτώ και Ιωνικού- και όσα είναι χτισμένα με μπετόν, τούβλα, και κόντρα πλακέ γιατί ο Πλάτωνας κι ο Αριστοτέλης δεν είχαν τέτοια ξενόφερτα πράγματα.

Το Mall, το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης, θα το γκρεμίσει κανείς;

Έμαθα, επίσης, ότι, εφόσον κρατάμε τα κτίρια της Οθωμανικής περιόδου, πρέπει να κάνουμε το ίδιο και με αυτά της ναζιστικής, αλλιώς είμαστε υποκριτές.

Έφτιαξαν οι ναζιστές κανένα κάστρο στην Αθήνα και δεν το έμαθα;

Το Άουσβιτς, πάντως, που δεν έχει καμιά αρχιτεκτονική αξία, όχι μόνο έχει διατηρηθεί, αλλά είναι και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Γιατί άραγε;

Θα απαντήσω αμέσως: Γιατί σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ένας στους τρεις Ευρωπαίους ξέρει «λίγο ή καθόλου» για το Ολοκαύτωμα.

Περαστικά μας.

Να είσαι καλά,
Χριστόφορος

(Αγαπητέ Χριστόφορε, η χώρα έχει γλιστρήσει στην παράνοια. Οπότε, μην δίνεις σημασία. Ειδικά στο Facebook, παίζει και τεράστια μοναξιά. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.