Οι εκπτώσεις των Εργένηδων

Φίλε Πιτσιρίκο γεια χαρά,
Ενώ η 11η Νοεμβρίου σηματοδοτεί το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον «πολιτισμένο» δυτικό κόσμο, με το πρόσφατο πανηγυράκι που είδαμε στο Παρίσι, στην άλλη πλευρά του πλανήτη και στον «πολιτισμένο» κόσμο της Άπω Ανατολής, εδώ και δέκα χρόνια, η 11η Νοεμβρίου σηματοδοτεί ένα 24ωρο πανηγύρι καταναλωτισμού που όμοιό του δεν υπάρχει αλλού.

Υπεύθυνο για αυτήν την καταναλωτική σφαγή είναι το Alibaba.

Το Alibaba είναι, ας πούμε, το κινέζικο Αmazon, ένας όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου, λιανικού εμπορίου αλλά και υπηρεσιών διαδικτύου (ηλεκτρονικές πληρωμές, μηχανές αναζήτησης, εφαρμογές streaming για μουσική, ταινίες, και άλλες υπηρεσίες) και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και cloud computing.

Φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την έναρξη του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αγορών, όπως το αποκαλούν.

Το λένε επίσης και εκπτώσεις των εργένηδων (Singles’ Day sales), αφού η 11η Νοεμβρίου είναι η ημέρα των εργένηδων στην Κίνα, μια ανεπίσημη, από τα τέλη του ‘90, γιορτή διάσημη ανάμεσα σε νέους και νέες.

Ο ιδρυτής του Alibaba διάλεξε αυτήν την ημέρα πέρα για πέρα ως ένα κόλπο μάρκετινγκ για να προσελκύσει τους εργένηδες με μεγάλες εμπορικές προσφορές, θεωρώντας ότι έχουν εισόδημα που μπορούν να σπαταλήσουν πιο εύκολα από οικογενειάρχες.

Οι φετινές εκπτώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου στην Σαγκάη με ένα τετράωρο σόου που περιελάμβανε εμφανίσεις τοπικών καλλιτεχνών, τμήματα του τσίρκου Cirque du Soleil, και της Μαράϊα Κάρεϊ.

Υπολογίζεται πως το σόου παρακολούθησαν πάνω από 240 εκατομμύρια άνθρωποι –περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους στην Κίνα– μέσω των δύο μεγαλύτερων τηλεοπτικών καναλιών της Κίνας και της video streaming πλατφόρμας της ίδιας της εταιρείας.

Στη φετινή γιορτή συμμετείχαν 180 χιλιάδες έμποροι και 200 χιλιάδες μαγαζιά του δικτύου της Alibaba στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο συμπεριλαμβανομένης της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ενώ πάνω από 300 εκατομμύρια από τους περίπου 1,4 δισ. Κινέζους, που σύμφωνα με την Κινεζική στατιστική υπηρεσία θεωρούνται πως εμπίπτουν πια στις μεσαίες εισοδηματικές ομάδες, αποτελούσαν το τάργκετ γκρουπ αυτής της φιέστας.

Και πρέπει να πω πως αυτοί, αλλά και άνθρωποι από άλλες χώρες, σταθήκαν στο ύψος τους σαν καταναλωτές.

Το παζάρι ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και μέσα σε είκοσι δευτερόλεπτα ο συνολικός ακαθάριστος όγκος -ηλεκτρονικού και λιανικού εμπορίου- αγορών ξεπέρασε το 1 δισ. γιουάν –155 εκατομμύρια δολάρια– ενώ για το 1 δισ. δολάρια χρειάστηκε μόνο ενάμισι λεπτό. Ωραία ε;

Στο τέλος αυτής της 24ωρης καταναλωτικής φρενίτιδας, το ύψος των αγορών έφτασε τα 213,5 δισ. γιουάν, δηλαδή κάτι παραπάνω από 30,8 δισ. δολάρια, ρεκόρ για την ιστορία του πανηγυριού.

Το νούμερο αυτό είναι παραπάνω από το διπλάσιο του ύψους αγορών που συντελέστηκαν κατά το Cyber Monday και Black Friday μαζί το 2017 στην Αμερική (14,5 δις).

Με λίγα λόγια, η αμερικανική αγορά δεν πιάνει μία μπροστά στον κινέζικο τίγρη.

Υπάρχουν κι άλλες μικρές πληροφορίες για αυτήν την φιέστα όπως για τα 1 δισ. δέματα που διαμετακομίστηκαν κατά την διάρκεια της ημέρας των εκπτώσεων, αν και εδώ υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι με τα απορρίμματα συσκευασίας που δεν βασίζονται σε ανακυκλωμένα υλικά.

Όσον αφορά την διαχείριση των παραγγελιών, που σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία κατά την ώρα αιχμής οι παραγγελίες ξεπερνούσαν τις 325 χιλιάδες ανά δευτερόλεπτο, και την αποστολή των προϊόντων, μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, το cloud computer της εταιρείας αλλά και το αυτόματο σύστημα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης που πάλι πέρσι είχε χειριστεί περίπου το 95% των κλήσεων και που φέτος αναμενόταν να τα πάει ακόμα καλύτερα.

Εν κατακλείδι, γιατί τα λέω όλα αυτά;

Ενώ η Ευρώπη φαίνεται πως ξεθωριάζει και χάνει την οικονομική της δύναμη, στην Κίνα, Ινδία και ανατολική Ασία αναπτύσσεται μια τεράστια αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που τραβάει όλους τους μεγάλους καπιταλιστές σ’ αυτόν τον αδυσώπητο αγώνα που κάνουν να αυξήσουν τα κέρδη τους (γ@μώ το Χριστό τους γ@μώ).

Η τελευταία παγκόσμια οικονομική αποικιοκρατία που αναπτύχθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βασίστηκε στην εξάπλωση της ιδέας της δημοκρατίας και την δημιουργία του ΟΗΕ ως άρμα για μια μεγαλύτερη οικονομική εκμετάλλευση μέσω της δημιουργίας ανεξάρτητων εθνικών κρατών και αγορών που οι ΗΠΑ, πρωτίστως, εκμεταλλεύτηκαν δεόντως.

Τελευταία, όμως, λόγω της φύσης των κρατών στην Ασία που δεν πιστεύουν και πολύ στην δημοκρατία δυτικού τύπου και στην ιδέα του διαφωτισμού, αλλά και στην τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων τριών δεκαετιών, και κυρίως του διαδικτύου, τα πράγματα έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν.

Ένα ότι οι Κινέζοι, Ινδοί, κτλ. δεν απολάμβαναν ποτέ ελευθερίες και εργατικά και ανθρώπινα δικαιώματα παρόμοια των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων.

Δύο ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί πέρα τέτοια αύξηση βιοτικού επιπέδου και πλούτου.

Αποτέλεσμα αυτών, το σύνολο των ανθρώπων στην Άπω Ανατολή δεν το ενδιαφέρει τόσο τα όποια δικαιώματα και ελευθερίες του αλλά μια καταναλωτική ευμάρεια η οποία σηματοδοτεί για πολλούς ένα ανεβασμένο κοινωνικό στάτους.

Οπότε, στα αρχίδια τους τα δικαιώματα. Σκλάβος αλλά με χρυσή καδένα. Το ίδιο ισχύει και στα μέρη μας, άλλωστε.

Αυτό οδηγεί την νέα αποικιοκρατία, βλέποντας τα κέρδη της να αυξάνουν γεωμετρικά, να θέλει να συμπιέσει όλα τα δικαιώματα και τις χλιδές και στην Δύση.

Και να καταστείλει κάθε φωνή διαμαρτυρίας.

Και μαζί και κάθε έννοια συλλογικότητας και κοινωνικού καλού.

Χέρι χέρι με τον φασισμό που θα κάνει την δύσκολη δουλειά.

Σε 20-25 χρόνια το παγκόσμιο εμπόριο θα έχει μεταφερθεί στην κεντρική Ασία.

Και οι Ευρωπαίοι θα γίνουν ξανά οι είλωτες που ήταν πριν 200 χρόνια. Απλά τα πράγματα. Είχανε την σειρά τους, παίξανε και χάσανε.

Όπως θα χάσουν και οι Κινέζοι, αν παίξουν με τον ίδιο τρόπο. Που θα παίξουν, κρίνοντας από την επιτυχία του πρόσφατου πανηγυριού την ημέρα των εργένηδων.

Γιατί το ανθρώπινο ένστικτο του εγωισμού και η απληστία είναι πολύ δυνατά και δεν βρίσκεται κανένας νοήμων, πεφωτισμένος, ή τέλος πάντων λογικός, να τους εξηγήσει την καταστροφή που θα οδηγηθούν.

Δεν βρίσκεται, ή η νέα αποικιοκρατία σαν καλός Ηρώδης φροντίζει να τον σκοτώνει από την κούνια του. Κι εδώ, κι εκεί, και παντού.

Όσο για εμάς, τους «νοήμονες», περαστικά μας.

Μιας και, όπως ανέφερες κι εσύ σε τελευταία εκπομπή σου, έρχεται το Black Friday και στα μέρη μας, θα έλεγα ας κοιτάξουμε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, ας την κατανοήσουμε, κι ας προσπαθήσουμε -όπου και όπως μπορούμε- να την διαβρώσουμε.

Κι αυτό κέρδος είναι.

Χαιρετισμούς,

μπάρμπα γιώργος

(Αγαπητέ φίλε, παλιά που κατανάλωναν λίγοι -και βασικά οι δυτικοί- ήταν καλό πράγμα η κατανάλωση. Τώρα που καταναλώνουν και οι Κινέζοι, δεν είναι καλό πράγμα η κατανάλωση. Μας βρίσκω πολύ διασκεδαστικούς. Πώς καταπολεμούν την μοναξιά τους οι δυτικοί; Κατναλώνοντας. Ε, το ίδιο κάνουν και οι Κινέζοι. Βέβαια, θυμάμαι πως την πρώτη μου χρονιά στο πανεπιστήμιο είχα ρωτήσει έναν καθηγητή τι θα συμβεί αν οι Κινέζοι αρχίσουν να καταναλώνουν όπως οι δυτικοί. Οι σοσιαλιστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει σοσιαλισμός σε μια μόνο χώρα -όσο μεγάλη κι αν είναι- και οι καπιταλιστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν πως το πρόβλημα του καπιταλισμού είναι ότι δεν μπορεί να είναι παραγωγικός σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα είναι η ιδανική χώρα για Ημέρα των εργένηδων, αφού υπάρχουν καμιά 40αριά εκατομμύρια Κινέζοι στους οποίους δεν αντιστοιχεί γυναίκα. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην πολιτική του ενός παιδιού και στο γεγονός πως οι Κινέζοι γονείς προτιμούν τα αγόρια από τα κορίτσια, αφού, παραδοσιακά, είναι τα αγόρια που φροντίζουν τους γονείς στην Κίνα. Προβλέπω έκρηξη της ομοφυλοφιλίας στην Κίνα, ενώ αν όλοι αυτοί είναι στρέιτ, προβλέπω να κάνουν πόλεμο με γειτονικές χώρες για να βρουν γυναίκες. Το αστείο με τα στοιχεία για την Ημέρα των εργένηδων στην Κίνα, είναι ότι οι Έλληνες πιστεύουν πως είναι το κέντρο του κόσμου. Οι Κινέζοι, που έχουν έναν πολιτισμό εξίσου αρχαίο με τον ελληνικό, είναι σήμερα υπερδύναμη και είναι σχεδόν 1,5 δισ., τι θα έπρεπε να πιστεύουν για τους εαυτούς τους; Άφησε τους ανθρώπους να καταναλώνουν με λύσσα. Φέρνουν το τέλος του καπιταλισμού όλο και πιο κοντά. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.