Ο ήλιος άργησε μια μέρα

iΠιτσιρίκο, στους δρόμους βγήκαν και στην Αυστραλία χιλιάδες μαθητές την Παρασκευή 30/11 για να ζητήσουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δράση για την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει ο Guardian.

H πρωτοβουλία που εμπνεύστηκε η 15χρονη Σουηδή μαθήτρια Greta Thunberg έβγαλε στους δρόμους παιδιά σε 20 μεγάλες πόλεις, ενώ διαδήλωση έγινε και στην πρωτεύουσα Xόμπαρτ του νησιού της Τασμανίας.

Πάνω από 1.000 μαθητές βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία του Σίδνεϊ, ενώ στη Μελβούρνη προκάλεσαν και κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison είχε ζητήσει μέσα στη βδομάδα από τους μαθητές να μην πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις και να είναι λιγότερο «ακτιβιστές».

Ο υπουργός Πόρων Matt Canavan είπε από την πλευρά του ότι θα προτιμούσε τα παιδιά να μάθαιναν περισσότερα για τις εξορύξεις και την επιστήμη.

Οι μαθητές, όμως, σε ομιλίες που έκαναν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο Σίδνεϊ είπαν, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή ήταν μόνο η αρχή και θα συνεχίσουμε μέχρι να γίνει κάτι», «μακάρι να μην χρειαζόταν να είμαστε εδώ σήμερα, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και τους άλλους» και ότι «και οι ηγέτες, όταν τα κάνουν θάλασσα, πρέπει μετά να διορθώνουν την κατάσταση και όχι να το ζητούν μόνο από τα παιδιά».

Κάθε αναφορά στο όνομα του πρωθυπουργού, την ακολουθούσαν αποδοκιμασίες, με έναν μαθητή να λέει «αν ο Scott Morrison θέλει τα παιδιά να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν βουλευτές, πρέπει πρώτα οι βουλευτές να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν παιδιά».

Ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός από τα συνθήματα και τα τραγούδια από τα παιδιά, που θεωρούν ότι «οι φωνές μας ακούστηκαν».

Πρόσθεσαν ότι οι μεγάλοι τους είχαν υποτιμήσει, αλλά ούτε κι εκείνα περίμεναν ότι θα είχε υπήρχε τέτοια προσέλευση στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε και στην πρωτεύουσα Καμπέρα, με εκατοντάδες μαθητές να συγκεντρώνονται έξω από το κοινοβούλιο και να μιλούν με βουλευτές των Πρασίνων, των Εργατικών και ανεξάρτητους.

Η Γερουσία ενέκρινε τη στήριξη των μαθητών, ενώ μαθητές από άλλες χώρες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους μέσω των social media.

Όσο για την κατάσταση στα ελληνικά σχολεία, που πάει να βρει πρόσφορο έδαφος τώρα ο εθνικισμός, τα γράψατε πολύ ωραία Πιτσιρίκο και εσύ και ο Ηλίας.

Απλά, η ακροδεξιά δεν γίνεται να νικήσει ποτέ.

Είναι σαν τα χειμωνιάτικα διαλείμματα που έγραφα τις προάλλες.

Μένει στο προσκήνιο μέχρι να ξαναβγεί ο ήλιος και να μπει και πάλι στο περιθώριο.

Και το σημερινό κρυφτό του ήλιου με τη συννεφιά και τον βοριά είναι σαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.

Δηλαδή, αυτό που λέμε, «όταν λείπει ο γάτος (ο ήλιος) χορεύουν τα ποντίκια (τα beaufort και η κακοκαιρία).

Όπως συνέβη σήμερα, με συνέπεια να υποστώ μία ψυχρολουσία στα κρυστάλλινα νερά, αφού ο ήλιος άργησε μια μέρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλώς διαδηλώνουν οι μαθητές στην Αυστραλία αλλά να καταλάβουμε όλοι πως η προστασία του περιβάλλοντος περνάει μέσα από την αλλαγή του συστήματος. Δεν είμαι και πολύ βέβαιος για το πόσοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Δηλαδή, θέλουν και άκρατο καπιταλισμό και να σωθεί το περιβάλλον. Ε, αυτό δεν γίνεται. Είναι σαν αυτούς που διαμαρτύρονται για την φτώχεια, λες και η φτώχεια είναι φυσικό φαινόμενο. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.