Ο Τραμπ δεν σταματάει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, γιατί λέει ότι έτσι κι αλλιώς θα αγοράζει από τη Ρωσία και την Κίνα

Πιτσιρίκο, ο Donald Trump εξέφρασε με τον αποτροπιασμό του για την επίθεση του σαουδαραβικού συνασπισμού σε σχολικό λεωφορείο τον Αύγουστο του 2018 στην Υεμένη με συνέπεια τον θάνατο 51 ανθρώπων, εκ των οποίων 40 ήταν παιδιά, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη επειδή οι Σαουδάραβες δεν ξέρουν να χειρίζονται σωστά τα όπλα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Σαουδική Αραβία είχε παραδεχτεί ότι η επίθεση στο σχολικό λεωφορείο ήταν αδικαιολόγητη και δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Αυτή η παραδοχή ήρθε μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις για να μειωθούν οι σκοτωμοί πολιτών σε έναν πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 10 χιλιάδες ανθρώπους.

Όλο και περισσότεροι, ακόμα και στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αυτοί που ζητούν να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του Jamal Khashoggi στο σαουδαραβικό προξενείο στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2018.

Ο Trump υποστηρίζει, όμως, ότι, ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση, η Σαουδική Αραβία θα έχει τις επιλογές της Ρωσίας και της Κίνας και ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν 110 δισ. δολάρια αλλά και πολλές θέσεις εργασίας.

Τα σχόλια του Trump έγιναν τη στιγμή που ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman ετοιμάζεται για περιοδεία μίας εβδομάδας στη χώρα του, καθώς η μοναρχία αντιμετωπίζει ίσως τη χειρότερη κρίση της, λόγω του θανάτου του Khashoggi.

Υπάρχει παγκόσμια κατακραυγή για τη Σαουδική Αραβία, που αρχικά αρνήθηκε κάθε κατηγορία, αλλά τελικά παραδέχτηκε ότι 18 άτομα είναι ύποπτα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Άραγε, ποιος είναι περισσότερο κυνικός; Ο Τραμπ ή ο Salman; «Donald Salman», όπως έγραφε κι ένα πανό στο Ιράν.

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές, τραγουδούσαν «θάνατος στην Αμερική» στην πορεία που έκαναν τόσο για την επέτειο της κατάληψης της πρεσβείας των ΗΠΑ κατά την ισλαμική εξέγερση του 1979, όσο και για τις νέες κυρώσεις που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη συγκέντρωση που οργάνωσε η κυβέρνηση στην Τεχεράνη, έκαψαν αμερικάνικες σημαίες, αλλά και φωτογραφίες του Donald Trump έξω από το συγκρότημα που κάποτε στέγαζε την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στις 4 Νοεμβρίου του 1979 σκληροπυρηνικοί φοιτητές είχαν κάνει έφοδο στην πρεσβεία των ΗΠΑ, αμέσως μετά την πτώση του Σάχη και πήραν ομήρους 52 Αμερικάνους για 444 μέρες.

Έκτοτε, οι δύο χώρες έχουν εχθρικές σχέσεις και είναι πάντα σε αντίπαλα στρατόπεδα στις συρράξεις της Μέσης Ανατολής.

Τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν έκαναν λόγο για εκατομμύρια διαδηλωτές, που βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της χώρας, εκφράζοντας την πίστη τους στον Ανώτατο Ηγέτη Ayatollah Ali Khameini.

Διαδηλώσεις στην επέτειο της κατάληψης της αμερικάνικης πρεσβείας γίνονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στην Τεχεράνη, ωστόσο αυτή τη φορά οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες, μετά την απόφαση του Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις.

Η συμφωνία του 2015 προέβλεπε την άρση των περισσότερων κυρώσεων για να μειώσει σε αντάλλαγμα το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Trump θεωρεί, όμως, τη συμφωνία ευνοϊκή για το Ιράν, τη στιγμή που οι άλλες χώρες που την υπέγραψαν -η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα- παραμένουν δεσμευμένες σε αυτήν.

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo χαρακτήρισε από την πλευρά του τις νέες κυρώσεις ως τις χειρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ στο Ιράν.

Προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, θα συνδυαστούν με οικονομικές κυρώσεις ενάντια σε 600 φυσικά πρόσωπα και εταιρίες της χώρας.

Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε, πάντως, τη διεξαγωγή διήμερων αεροπορικών ασκήσεων, διαβεβαιώνοντας τους Ιρανούς πολίτες ότι θα εξουδετερώσει οποιαδήποτε απειλή ενάντια στη χώρα.

Στην πορεία που έγινε στην Τεχεράνη παρουσιάστηκε κι ένα καρτούν ονόματι «Donald Salman», ένα λογοπαίγνιο από τα ονόματα του Donald Trump και του Bin Salman για να αναδείξει τις στενές σχέσεις ΗΠΑ – Σ. Αραβίας.

Αλλά η επαναφορά των κυρώσεων θα πλήξει τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν και τον τραπεζικό του τομέα, με στόχο να το αναγκάσει να σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό του πρόγραμμα και να πάψει να στηρίζει διάφορες δυνάμεις στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής.

Σε ομιλία του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Khameini είχε πει με τη σειρά του ότι οι πολιτικές του Trump αποδοκιμάζονται παγκοσμίως και πως η προσπάθεια της Αμερικής να κυριαρχήσει στο Ιράν όπως και πριν το 1979 έχει αποτύχει.

«Η Αμερική ηττάται από την Ισλαμική Δημοκρατία (του Ιράν) εδώ και 40 χρόνια» κατέληξε.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η παράνοια και ο κυνισμός έχουν κατακλύσει τον πλανήτη. Αυτό που είπε ο Τραμπ -πως θα συνεχίσει την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, αφού, ούτως ή άλλως, θα της πουλήσουν όπλα η Ρωσία και η Κίνα- είναι σαν να λέει κάποιος πως θα βιάσoυμε κι εμείς την Μαρία, αφού, ακόμα κι αν δεν την βιάσoυμε εμείς, θα την βιάσουv οι άλλοι. Ωραία λογική. Περνάει και ωραίο μήνυμα στις κοινωνίες. Βέβαια, υπάρχει συμφωνία να πουλάνε όλοι όπλα στη Σαουδική Αραβία, ώστε, ό,τι και να συμβεί, να έχουν όλοι δικαιολογία τους άλλους. Κατά τ’ άλλα, υπάρχουν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν από τις ΗΠΑ. Στην περίπτωση του Ιράν, δεν ισχύει ότι οι άλλες χώρες θα συνεχίσουν να τηρούν τη διεθνή συμφωνία που είχαν υπογράψει οι ΗΠΑ με το Ιράν το 2015, επί προεδρίας Ομπάμα. Τα όσα ακολύθησαν την δολοφονία του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν το απόλυτο ξεβράκωμα για τις ΗΠΑ και για πολλούς από τους συμμάχους τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.