Πες μου ποια βία προκρίνεις;

Δημόσια σχολεία γιόρτασαν τη μνήμη του Πολυτεχνείου ελάχιστα, σαν να ήταν οργανωμένη κοπάνα καθηγητών. Ιδιωτικά σχολεία δεν γιόρτασαν τη μνήμη του Πολυτεχνείου, παραβιάζοντας τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου.

Πολιτικοί της εκάστοτε κυβέρνησης, προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνια και εμποδίστηκαν από μέλη φοιτητικών συλλόγων.

Αναρχικοί τιμούν την ιστορική εξέγερση με πετροπόλεμο και μολότοφ απέναντι στις λαστιχένιες σφαίρες και χημικά των ΜΑΤ.

«Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον».

Το γνωστό σύνθημα είναι παράφραση του άρθρου 35 της «Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη».

Το άρθρο λέει κατά λέξη: «Όταν η κυβέρνηση παραβιάζει τα δικαιώματα του λαού, η εξέγερση είναι, για τον λαό και για κάθε τμήμα αυτού, το πιο ιερό δικαίωμα και το πιο αναγκαίο καθήκον».

(Quand le gouvernement viole les droits du peuple, l’insurrection est, pour le peuple et pour chaque portion du peuple, le plus sacré des droits et le plus indispensable des devoirs)

H παράνομη «βία» που ασκήθηκε στην ειρηνική κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές, -με βάση το άρθρο του 35- δεν είχε θύματα, δεν είχε τραυματίες.

Η «νόμιμη» βία, όμως, που ασκήθηκε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου από τον στρατό είχε θύματα δεκάδες πολίτες.

Είχε δεκάδες θύματα εκτός Πολυτεχνείου από ελεύθερους σκοπευτές, από εν ψυχρώ εκτέλεση, από ριπές πολυβόλου. Ακόμη και ένα παιδί πέντε ετών που σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι.

Είχε θύματα εντός Πολυτεχνείου, μία φοιτήτρια που καταπλακώθηκε το πόδι της, όταν το τάνκ εισέβαλε, καθώς και φοιτητές που τραυματίστηκαν από τους αστυνομικούς.

Βία είναι να προτάξεις την χούφτα της φαγάνας και να απωθήσεις τους καταστολείς, αποκρούοντας ταυτόχρονα τις σφαίρες και τα χημικά τους (βλ. Τουρκία).

Βία είναι να συνθλίψεις κάτω από τις ερπύστριες μία-δύο διμοιρίες.

Βία είναι να μπλοκάρεις με το Ι.Χ. σου την ράμπα αναπήρων.

Βία είναι όταν πολίτες παραμένουν άνεργοι και χωρίς βασικό εισόδημα.

Βία είναι όταν πολίτες μένουν άστεγοι.

Βία είναι όταν πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν την ιατρική τους περίθαλψη.

Βία είναι όταν πολίτες αυτοκτονούν για χρέη.

Βία είναι όταν πολίτες καλούνται να πληρώσουν ξαφνικά τα ιδιωτικά χρέη τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με διαρκή μνημόνια.

Ποιά βία λοιπόν προκρίνεις απέναντι στην αδικία;

Φιλικά,

Αντώνης

Υ.Γ. Καλέ μου άνθρωπε, Πιτσιρίκο, όποιος δικαιολογεί την «νόμιμη» βία κάθε είδους αδικίας, ας μην αναρωτιέται για την βία της αντίστασης που γίνεται καθήκον. Το θέμα βέβαια είναι, ποιά βία προκρίνεις χωρίς να έχει απαραίτητα θύματα.

(Αγαπητέ Αντώνη, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η μεγαλύτερη βία σήμερα είναι η βία της αδιαφορίας. Βία δεν είναι μόνο να λιντσάρουν έναν άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το να μην βρίσκεται ένας να προσπαθήσει να τους σταματήσει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.