Σκέψεις περί φασισμού

Αγαπημένε Πιτσιρίκο,
Τελευταία μου αρέσουν πολύ οι καταδίκες μελών της Χρυσής Αυγής και η αναγνώρισή της σταδιακά ως τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς και άρθρα που εμφανίζονται και μιλάνε για ειδήσεις όπου “τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής” έκαναν αυτό κι αυτό. Τα κακά τάγματα εφόδου.

Και τώρα που υπάρχει το τέρας της Χρυσής Αυγής σαν άλλοθι, μπορούν να εκφράζουν όλοι οι πολιτικοί μας άφοβα τις φασιστικές ιδέες και πρακτικές τους, γιατί αυτοί είναι δημοκράτες. Είναι καθαροί.

Οι φασίστες είναι οι Χρυσαυγίτες και μόνο, αυτοί ποτέ δεν είχαν πάρε δώσε με την Χρυσή Αυγή.

Αυτοί είναι απλά Ορθόδοξοι Δημοκράτες Πατριώτες. Όμορφα. Και ενός λεπτού σιγή για το μέγεθος της διάχυτης μ@λακίας.

Σε άλλα νέα, μία από τις λύσεις που επέλεξε το πανεπιστήμιο της πόλης Ρέντινγκ στην Βρετανία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ήταν η προειδοποίηση να δίνεται μεγάλη προσοχή κατά την ανάγνωση ενός κειμένου από τους φοιτητές του τμήματος των Πολιτικών Επιστημών, προκειμένου να αποφύγουν τους μπελάδες με την αντιτρομοκρατική· ενός κειμένου από έναν σοσιαλιστή επιστήμονα.

Το επίμαχο κείμενο είναι του Norman Geras, σοσιαλιστή επιστήμονα και αναλυτή της Μαρξιστικής θεωρίας, ο οποίος ήταν κατά της τρομοκρατίας αλλά θεωρούσε ότι η βία μπορεί να έχει δίκαιο ηθικό υπόβαθρο στην περίπτωση άσκησης ακραίας κοινωνικής αδικίας.

Φυσιολογικό θα σκεφτεί κάποιος νορμάλ, αν π.χ. ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος που ψήφισες στη Βουλή, πουλάει τη γη, τα παιδιά σου και εσένα τον ίδο στις αγορές και απειλεί άμεσα ή έμμεσα την σωματική σου ακεραιότητα, ενώ αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του μετά από λαϊκή απαίτηση, θα τον απομακρύνεις με τη βία.

Υπάρχει και σχετικό άρθρο στο Ελληνικό Σύνταγμα, το τελευταίο, όπου αναγράφεται ότι “Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.”

Στη Βρετανία, από την άλλη, μέρος του πανεπιστημιακού προσωπικού θεώρησε το κείμενο του προαναφερθέντα επιστήμονα “Η ηθική της Επανάστασης” (Our Morals: The Ethics of Revolution για όποιον ενδιαφέρεται ), ευαίσθητο για την ασφάλεια.

Η αντιτρομοκρατική στη Βρετανία, ακολουθώντας μια στρατηγηκή με φερόμενο σκοπό να αποτρέψει τους ανθρώπους από την εκδήλωση παράνομων συμπεριφορών, απαιτεί από τα πανεπιστήμια να ελέγχουν την πρόσβαση φοιτητών και ακαδημαϊκών σε γραπτά κείμενα που μπορεί να θεωρηθούν εξτρεμιστικά, ώστε να προλάβουν τους πολίτες προτού παρανομήσουν.

Είπαμε, ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκην και δίκαιο.

Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο εφαρμόζει με ζήλο αυτή την οδηγία, και ενδιαφέρον σε μένα παρουσιάζει το γεγονός ότι συγκεκριμένοι ακαδημαϊκοί σε αυτό είναι εκείνοι που θεώρησαν το κείμενο “ευαίσθητο για την ασφάλεια”.

Εντάξει, ενδιαφέρον παρουσιάζει, δεν πέφτω και από τα σύννεφα.

Μου άρεσε η αιτιολογία που εξέδωσε το πανεπιστήμιο, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση:

«Οι λέκτορες έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους φοιτητές γραπτώς εάν κάποιο από τα μαθήματά τους περιλαμβάνει κείμενα που θεωρούνται επικίνδυνα για την ασφάλεια, καθώς και να συντάξουν μία λίστα με τα ονόματα των φοιτητών που αναμένεται να έχουν πρόσβαση στην ύλη αυτή.

Με βάση τα όσα αναφέρει ο νόμος περί ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας του 2015, το Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ έχει εφαρμόσει πολιτικές για την αποτροπή της εμπλοκής των φοιτητών με την τρομοκρατία.

Mέρος αυτού αποτελεί και η προστασία του προσωπικού και των φοιτητών που έχουν νόμιμη πρόσβαση σε ευαίσθητα για την ασφάλεια κείμενα και για την ορθή χρήση αυτών στην έρευνα.».

Και λίστες λοιπόν, για να ξέρουμε ποιός διαβάζει τι και επίσημα, για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών φυσικά, μην πάει ο νους σας στο κακό.

Το πανεπιστήμιο ενημερώνει, επίσης, όσους φοιτητές των Πολιτικών Επιστημών θα αποτολμήσουν να το διαβάσουν, να μην ανοίξουν το αρχείο στις προσωπικές συσκευές τους – μάλλον επειδή είναι προσωπικές κατ’ ευφημισμόν και πιθανότατα παρακολουθούνται, λέω εγώ τώρα η παρανοϊκή-, να το διαβάσουν μόνο σε ασφαλές περιβάλλον και, αν βγάλουν κάποιο αντίγραφο, να προσέξουν μην το δείξουν σε κάποιον και μην το ξεχάσουν πουθενά σε κάνα δημόσιο χώρο και το διαβάσει κανένας άσχετος “που δεν είναι έτοιμος να το διαβάσει” και τον διαφθείρουν αυτές οι εξτρεμιστικές ιδέες. Προσοχή, Νιτρογλυκερίνη!

Διάφοροι άνθρωποι, μορφωμένοι και σημαντικοί, που δεν κατέχουν όμως αρκετή εξουσία και δεν μπορούν να επιβάλλουν κυβερνητικές στρατηγικές, ανησυχούν με αυτό το νέο και εκφράζουν τις ανησυχίες τους που έχουν να κάνουν με περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας, απαγορεύσεις ομιλιών που κρίνονται ως “εξτρεμιστικές” κ.ά., στο σχετικό άρθρο του omnia.tv όπου διάβασα την είδηση αυτή.

Γιατί τέτοια πράγματα και ιδέες τρέφουν την τρομοκρατία.

Ενδιαφέρουσα εποχή για διάβασμα της Σιδερένιας Φτέρνας, αν και ανατριχιάζω όλο και περισσότερο, αν τύχει να μην αντισταθώ και διαβάσω καμμιά είδηση.

Αυτά απο τη συννεφιασμένη και ομιχλώδη Νότια Σκανδιναβία.

Το ψιλόβροχο εδώ όμως είναι πολύ ωραίο και αναζωογονητικό.

Μιας και δεν φυσάει, παντού στα κλαδάκια και τα φυλλαράκια των δέντρων και των θάμνων σχηματίζονται χαντρίτσες νερού, λες και τα πάντα είναι γεμάτα με στολίδια.

Και η ομίχλη τα πρωινά, κάνει τα πάντα να φαίνονται σαν από παραμύθι, το τραγούδι των πουλιών ακούγεται παράξενο, κοντά και απόμακρο ταυτόχρονα και η καταχνιά θολώνει και τα φωτάκια, έτσι που περιμένεις από στιγμή σε στιγμή να δεις καμμιά νεράιδα.

Μέσα στην ομίχλη, οι βράχοι οι γεμάτοι βρύα μοιάζουν σαν παλιά φανταστικά ζώα που έτοιμα είναι να αναδευτούν από τον ύπνο τους και να σηκωθούν αργά, σαν γίγαντες ή τρολ, μυρίζοντας χώμα και μανιτάρια.

Στεφ.

(Αγαπητή φίλη, η Χρυσή Αυγή βόλεψε πάρα πολύ το σύστημα που την νομιμοποίησε και την έκανε υπολογίσιμη δύναμη. Επίσης, η Χρυσή Αυγή δημιούργησε το επάγγελμα του αντιφασίστα. Θα έγραφα κι άλλα για το θέμα αλλά ανησυχώ για το ποιοι θα τα διαβάσουν. Είναι μια εποχή που πρέπει να ανησυχείς για το ποιοι θα διαβάσουν αυτά που γράφεις. Με τόση ηλιθιότητα τριγύρω, είναι εποχή και για να εξηγείς πότε κάνεις χιούμορ, γιατί μπορεί να βρεις τον μπελά σου από κάναν καθυστερημένο. Γι’ αυτό είναι πιο όμορφα στη φύση με τα ζωάκια, που δεν έχουν τέτοια θέματα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.