Στο όνομα του σκοταδισμού

Πιτσιρίκο, δεν είναι μόνο οι δικοί μας ένστολοι που θα πάρουν ζεστό χρήμα, το ίδιο θα συμβεί και στη Βρετανία, όπου ο υπουργός Εσωτερικών Sajid Javid δήλωσε στο Skynews ότι η αστυνομία χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει «την εγκληματικότητα του μαχαιριού» και άφησε να εννοηθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών θα αποδεσμεύσει αυτά τα επιπλέον ποσά τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Skynews, μετά τα πέντε θανάσιμα μαχαιρώματα σε μία εβδομάδα στο Λονδίνο (119 από την αρχή του 2018), ο Sajid Javid, αφού εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για το ανοδικό σπιράλ της εγκληματικότητας, είπε ότι γίνονται συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών για να διασφαλιστεί ότι η αστυνομία θα έχει τους πόρους που χρειάζεται.

Κι αυτό διότι έχει να αντιμετωπίσει μία πολύ περίπλοκη κατάσταση, οπότε το θέμα με την αύξηση της χρηματοδότησης μπορεί να έχει διευθετηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Philip Hammond είναι θετικός στο να δοθούν τα λεφτά πριν το τέλος του έτους.

O Javid είπε, επίσης, ότι αυτό που εισέπραξε από τις συνομιλίες τους ήταν ότι ο Hammond ξέρει να ακούει και αντιλαμβάνεται τις ανάγκες που υπάρχουν στους τομείς της άμυνας και της υγείας για παράδειγμα.

Υπάρχει, βέβαια, και μεγάλη πίεση για αύξηση των πόρων, μετά από χρόνια λιτότητας για τους ένστολους.

Η κοινοτική αστυνόμευση έχει υποχωρήσει κατά 1/5 από το 2010, εξαιτίας της λιτότητας, ενώ οι αστυνομικοί μειώθηκαν κατά 20 χιλιάδες στο ίδιο διάστημα.

Ο αριθμός των συλλήψεων σε Αγγλία και Ουαλία μειώθηκε επίσης κατά 50%, την ίδια στιγμή που η εγκληματικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωποκτονίας με μαχαίρι, αυξήθηκε.

Η ουσία από όλα αυτά είναι ότι για άλλη μία φορά, αντί για την πρόληψη, επιλέγεται η καταστολή.

Όταν φτάσει, βέβαια, μία κοινωνία στην καταστολή, το παιχνίδι έχει συνήθως χαθεί.

Εκτός από τους ένστολους, στο προσκήνιο βρίσκονται, όμως, το τελευταίο διάστημα και οι παπάδες που αντιδρούν στο ενδεχόμενο να κοπούν έστω και ελάχιστα από τα προνόμιά τους.

Υπάρχουν, βέβαια, και (πολύ) χειρότερα, καθώς βίαιες ταραχές ξέσπασαν από φανατικούς Ισλαμιστές στο Πακιστάν, εξαιτίας της αποφυλάκισης μίας χριστιανής Πακιστανής, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για βλασφημία, όπως μεταδίδει το BBC.

Η κυβέρνηση είναι, μάλιστα, μαζί με τους διαδηλωτές και ζητάει να μην φύγει από τη χώρα η Asia Bibi, που έχει ζητήσει άσυλο μαζί με τον άνδρα της, ενώ οι πιο φανατικοί ισλαμιστές απαιτούν όχι μόνο να κρεμαστεί η ίδια που είναι και μητέρα πέντε παιδιών, αλλά να εκτελεστούν και οι δικαστές που αποφάσισαν την αποφυλάκισή της μετά από οκτώ χρόνια.

Η Bibi είχε καταδικαστεί το 2010 για ένα περιστατικό που συνέβη τον Ιούνιο του 2009, όταν μαζεύοντας φρούτα με άλλες γυναίκες ξέσπασε καυγάς για έναν κουβά νερό.

Οι υπόλοιπες είπαν ότι επειδή ήταν άπιστη και έπιασε το κύπελλο, εκείνες δεν μπορούσαν πλέον να το αγγίξουν, διότι το μόλυνε.

Στη λογομαχία που ακολούθησε, η Asia Bibi έκανε προσβλητικά σχόλια για τον Μωάμεθ, σύμφωνα με τις άλλες γυναίκες, με συνέπεια να φάει ξύλο μετά στο σπίτι της, όπου ομολόγησε τη βλασφημία.

Στη συνέχεια συνελήφθη, αλλά τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τις κατηγορίες αβάσιμες, καθώς ομολόγησε, επειδή την απειλούσαν να τη σκοτώσουν.

Στο Πακιστάν υπάρχει μεγάλη λαϊκή στήριξη στους αυστηρούς νόμους για τη βλασφημία, που συχνά, όμως, χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα για να επιβληθούν κάποιες βαριές ποινές για λόγους εκδίκησης.

Η πλειοψηφία όσων καταδικάζονται είναι μουσουλμάνοι, αλλά από τη δεκαετία του 1990 έχουν καταδικαστεί και χριστιανοί, που αποτελούν το 1,6% του πληθυσμού, ενώ συνολικά 65 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Πακιστάν για βλασφημία.

Στο όνομα του σκοταδισμού…

Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, βέβαια.

Άνθρωποι που είναι εντελώς απελευθερωμένοι, όπως ένα ανδρόγυνο τουρίστες που έκαναν γυμvισμό σήμερα Πέμπτη στην αγαπημένη μου ακτή.

Έσπευσαν να βάλουν τα μαγιό τους, βέβαια, όταν φτάσαμε κι εμείς εκεί.

Μάλλον τους κάναμε χαλάστρα, παρά το γεγονός ότι διακριτικά βουτήξαμε κατευθείαν στα κρυστάλλινα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι τόσο διεφθαρμένη και η Αστυνομία -όταν ο μόνος θεός είναι το χρήμα, δεν εξαιρούνται οι αστυνομικοί- που δεν έχει κάνενα νόημα να προσλαμβάνεις αστυνομικούς. Το μόνο που θα πετύχουν είναι να αυξηθεί η εγκληματικότητα. Όσο για τα περί βλασφημίας στο Πακιστάν, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει σχετικός νόμος και στην Ελλάδα, και έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετοί άνθρωποι με διώξεις. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να γίνεται διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Πλήρης ελευθερία της έκφρασης, όπως στις ΗΠΑ, που έχουν ένα πολύ προοδευτικό Σύνταγμα, παρ’ όλα τα αρνητικά που έχουν. Όσο για τους γυμvιστές, οι επίσημες παραλίες γυμvιστών είναι ελάχιστες. Οι ανεπίσημες πάρα πολλές. Θα μπορούσε να υπάρχει μια σχετική πρόβλεψη για παραλίες γυμvιστών γιατί η Ελλάδα έχει άπειρες παραλίες και φτάνουν για όλους. Θα ήταν και πολύ καλό για τον τουρισμό μας -η Κροατία και άλλες χώρες έχουν πολλές επίσημες παραλίες γυμvιστών- γιατί οι Γερμανοί, για παράδειγμα, έχουν παράδοση στον γυμvισμό. Και δεν είναι καθόλου ωραίο να πηγαίνει κάποιος σε μια παραλία με γυμvιστές, και να καλεί την αστυνομία. Είναι γελοίο και φέρνει σε αμηχανία και τους γυμvιστές και τους αστυνομικούς. Ας πάει πιο πέρα να μην τους βλέπει. Χιλιάδες χιλιόμετρα οι παραλίες στην Ελλάδα. Μια χώρα παραλία. Πάντως, για να ξερετε, στις παραλίες που δεν είναι οργανωμένες, τον τόνο τον δίνουν αυτοί που θα φτάσουν πρώτοι. Δηλαδή, αν το πρώτο ζευγάρι που θα πάει το πρωί στην παραλία βγάλει το μαγιό, μετά το βγάζουν όλοι όσοι έρχονται. Αν το πρώτο ζευγάρι κάνει μπάνιο με μαγιό, τότε κάνουν και οι επόμενοι με μαγιό. Το έχω δει να συμβαίνει αυτό άπειρες φορές. Όπως υπάρχουν ζευγάρια που ο ένας είναι γυμvιστής και ο άλλος όχι. Αλλά δεν έχει κανείς πρόβλημα με αυτό. Πάντως, οι παραλίες με γυμvιστές είναι οι καλύτερες γιατί δεν σε ενοχλεί κανείς. Επίσης, δεν έχουν Ελληνάρες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.