Συγχρόνως μπούφος και αλεπού

Φίλε μου Πιτσιρίκο, αισθάνεσαι έκπληξη που δεν έσκασε η βόμβα και απορείς ξανά με τους Έλληνες. Μα ούτε μια βόμβα της προκοπής δεν μπορούν να φτιάξουν οι άχαροι; Σου διαφεύγει, όμως, το γεγονός ότι η βόμβα είναι ελληνική. Δεν προορίζεται για να εκραγεί.

Ο σκοπός της βόμβας είναι να γίνεται κουβέντα για αυτήν και για εκείνους που την βάλανε.

Γιατί την βάλανε; Κι αφού την έβαλαν γιατί δεν έσκασε;

Μήπως κάτι ήθελαν να πουν, να στείλουν ένα μήνυμα, βρε αδερφέ, στην κοινωνία και στους κρατούντες;

Κι αν έσκαγε, πόσους νεκρούς θα θρηνούσαμε και για πόσο διάστημα; Και πάει λέγοντας.

Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή, κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο για τον τόπο μας που γέννησε την δημοκρατία και παρήγαγε πολιτισμό, όταν οι κουτόφραγκοι έτρωγαν βελανίδια και πηδαγαν από δέντρο σε δέντρο.

Η κουβέντα μπορεί να κρατήσει καιρό και να αποκτήσει πανανθρώπινες διαστάσεις, εάν τεθεί το κατάλληλο ερώτημα από τον κατάλληλο δημόσιοκάφρο.

Για παράδειγμα, τι θα γινόταν αν η βόμβα ήταν πυρηνική; Πόσοι άνθρωποι θα πέθαιναν από την ραδιενέργεια όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή; Και πάει λέγοντας!

Όμως, δεν θα τεθεί -ακόμα- τέτοιο ερώτημα. Έχει κι άλλο πάτο από κάτω της η σύγχρονη ελληνική παράνοια.

Στα υπόλοιπα, ξανά οι συντάξεις, οι Αλβανοί, οι δικοί μας και οι ξένοι φασίστες, τα πετρέλαια της Κύπρου που τα θέλουν οι Τούρκοι, οι προσλήψεις και οι εκλογές, οι παπάδες, οι παπάρες, το ανέκδοτο της αναθεώρησης του Συντάγματος, κλπ.

Αν δεν υπήρχαν τα ριάλιτι και οι ορδές των τουριστών που γεμίζουν τις καρδιές των Ελλήνων πως όλο και κάποιος ξένος θα έρθει να τους αγοράσει κι αυτούς, η κατάθλιψη και η κάθε λογής ψυχασθένεια θα είχε αγγίξει το 90%.

Όπως είχες γράψει κι εσυ, η Ελλάδα είναι ένας υπέροχος τόπος, ένας παράδεισος, για τους τουρίστες.

Σε λίγο καιρό προβλέπω πως και το όνειρο των γηγενών θα είναι να πάνε διακοπές στην Ελλάδα! Ευλογημένος τόπος!

Τα νέα από την Εσπερία, τα ίδια πάνω κάτω.

Τις δυο τελευταίες μέρες ήμουν στην Ιρλανδία.

Δεν είχα ξαναπάει εκεί και το σύντομο αυτό ταξίδι με έκανε να συνειδητοποιήσω κάτι που ούτε καν σκεφτόμουν πριν.

Η χώρα αυτή είναι σαν την Μεγάλη Βρετανία, με ευρώ αντί για στερλίνα.

Το Brexit -αν τελικά συμβεί- θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για τους Ιρλανδούς.

Αν για την Βρετανία θα είναι ένα σοκ, για την Ιρλανδία θα είναι μια τρομακτική οικονομική και πολιτισμική καταστροφή.

Σαν εγχείρηση διαχωρισμού σιαμαίων χωρίς αναισθησία θα μοιάζει.

Βλέποντας, πάντως, την Ιρλανδία, μια αντικειμενικά φτωχότερη από την Ελλάδα χώρα σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, υποδομές και δυνατότητες, αντιλαμβάνομαι ακόμα πιο καθαρά το πόσο οι Έλληνες πολιτικοί και ολιγάρχες έχουν ξεσκίσει την πατρίδα μας.

Αντιλαμβάνομαι, επίσης, το πόσο λίγο αγαπούν και νοιάζονται τον τόπο τους οι Νεοέλληνες που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δηλώνουν πατριώτες, τουρκοφάγοι, αλβανοφάγοι και βορειομακεδονοφάγοι.

Βορειότερα της Ιρλανδίας υπάρχει η Ισλανδία, οι κάτοικοι της οποίας ούτε θρησκευόμενοι είναι, ούτε τόσο πατριώτες όπως εμείς.

Όταν τους βρήκε το κακό, έπεσαν κι αυτοί από τα σύννεφα, είδαν κι αυτοί την γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.

Δεν ζήτησαν την ανατροπή του καπιταλισμού, ούτε περίμεναν τον θεό να τους σώσει.

Το μόνο που ζήτησαν και επέβαλαν ήταν η απονομή της δικαιοσύνης.

Σήμερα για αυτούς είναι μια οικονομική κρίση που πέρασε αφήνοντας τα αναπόφευκτα σημάδια της, την ίδια στιγμή που για τους Έλληνες είναι πια μια παγιωμένη και σχεδόν μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Αν υπήρχε κάποιο τρένο, το χάσαμε.

Όχι γιατί δεν το προλάβαμε. Απλά δεν το είδαμε κι ας ήταν μπροστά στα μάτια μας.

Συγχρόνως μπούφος και αλεπού, που έγραφε ο Σουρής πριν από 120 χρόνια.

Φιλία από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, κι αν την βόμβα την έβαλαν ξένοι πράκτορες που θέλουν να χτυπήσουν την Δικαιοσύνη μας και την Δημοκρατία μας; Αυτό δεν το σκέφτηκες. Ηλία, η γελοιότητα στην Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Ξεπουλημένοι πολιτικοί και ξεπουλημένοι δημοσιογράφοι κυλιούνται με χαρά στη λάσπη, ενώ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων τους παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Πολύ εκρηκτικός ο συνδυασμός ηλιθιότητας και παράνοιας. Θα ζήσουμε ακόμα μεγαλύτερες στιγμές. Ηλία, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Ανύπαρκτο και βαριά προβληματικό. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα δεν έκανε τα απλά και λογικά βήματα που έκανε η Ισλανδία, μετά την δική της χρεοκοπία. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.