Τουλάχιστον κάποιοι θα πάρουν τις πολεμικές αποζημιώσεις

Πιτσιρίκο, πολύ σωστή η επισήμανση του Χριστόφορου για το περιστατικό στο Ρέθυμνο και πολύ ωραίο και το κείμενό σου για τον φασισμό που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα ελληνικά σχολεία.

Ένα θέμα που έχει ελάχιστη προβολή από τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία σε κάθε ευκαιρία επιδίδονται δυστυχώς σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα.

Και ο εθνικισμός περνάει και στα παιδιά, που άλλωστε, κάθε μέρα είναι με ένα κινητό ή τάμπλετ στο χέρι, από την ηλικία των 2 ετών κιόλας. Όχι, δεν έγραψα λάθος την ηλικία, αλλά θα αναφερθώ άλλη φορά στο θέμα αυτό.

Οι συνέπειες που έχει όλη αυτή η παραπληροφόρηση που δέχονται τα παιδιά φαίνεται και από περιστατικά σαν τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία από άλλον μαθητή στο Χάντερσφιλντ της Αγγλίας.

Σύμφωνα με το Skynews, η αστυνομία άρχισε τις έρευνες, όταν κυκλοφόρησε βίντεο με το περιστατικό.

Το θύμα περπατούσε σε ένα γήπεδο, όταν ο άλλος μαθητής το έριξε στο έδαφος, στη συνέχεια του πέταξε και νερό, λέγοντάς του “θα σε πνίξω”, ενώ τα άλλα σχολιαρόπαιδα κοιτούσαν.

Στη συνέχεια, το βίντεο δείχνει το θύμα να σηκώνεται και να φεύγει μακριά, ενώ ο επιτιθέμενος του ασκεί λεκτική βία αυτή τη φορά.

Το Skynews αποφάσισε να μην δημοσιοποιήσει το βίντεο.

Η αστυνομία είχε γνώση του περιστατικού εδώ και έναν μήνα, αλλά το βίντεο κυκλοφόρησε τώρα και έχει χιλιάδες θεάσεις.

“Η αστυνομία διεξάγει έρευνες μετά από αναφορές για μία ρατσιστική επίθεση σε 15χρονο, τον οποίο πλησίασε 16χρονος, τον άρπαξε και τον έριξε στο έδαφος στις 25 Οκτωβρίου” ανέφερε η ανακοίνωση του τμήματος του δυτικού Γιορκσάιρ.

Προσθέτοντας ότι χειρίζεται το περιστατικό σαν ρατσιστική επίθεση.

Και ο διευθυντής του σχολείου Trevor Bowen έκανε λόγο για “πολύ σοβαρό περιστατικό”, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανεχτούμε καμία απαράδεκτη συμπεριφορά στο σχολείο”.

Για ντροπή έκανε λόγο ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τοbias Ellwood λέγοντας ότι το παιδί που επιτέθηκε, οι γονείς του, το σχολείο και όσοι κοίταζαν χωρίς να κάνουν κάτι, οφείλουν να δώσουν απαντήσεις και εξηγήσεις.

Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη από το προσφυγόπουλο από τη Συρία.

Κι ενώ ο φασισμός και ο ρατσισμός γιγαντώνονται παγκοσμίως, τουλάχιστον η ολλανδική εταιρία σιδηροδρόμων (NS) θα αποζημιώσει συγγενείς Εβραίων, τους οποίους είχε μεταφέρει κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως αναφέρει η Le Monde.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από συζητήσεις του διευθυντής της NS Roger van Boxtel με τον πρώην φυσιοθεραπευτή της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άγιαξ Salo Muller, o οποίος έχασε και τους δύο γονείς του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Muller ζητάει από το 2017 μία αποζημίωση από την NS, η οποία είχε μεταφέρει με τρένο τους γονείς του από το Άμστερνταμ σε ένα μεταβατικό στρατόπεδο στη βορειοανατολική Ολλανδία, απ’ όπου στη συνέχεια τους πήγαν στο Άουσβιτς, στην Πολωνία.

Η εταιρία αποφάσισε, λοιπόν, για ηθικούς λόγους να αποζημιώσει μεμονωμένα κάποιους ανθρώπους.

Όπως αρκετές άλλες ολλανδικές επιχειρήσεις, η NS τέθηκε στην υπηρεσία των ναζί με την εισβολή της Γερμανίας στη χώρα τον Μάιο του 1940, κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ από τη μεταφορά Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

“Η ΝS υπάκουσε στις εντολές των Γερμανών να θέσει τα τρένα στη διάθεσή τους, οι Γερμανοί πλήρωναν για αυτό και η NS όφειλε να διασφαλίσει ότι τα τρένα θα ήταν στην ώρα τους” δήλωσε στην ολλανδική τηλεόραση σε τελετή μνήμης στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Westerbork o Dirk Mulder.

Στο Westerbork μεταφέρθηκαν 107-140 χιλιάδες Εβραίοι της Ολλανδίας, πριν σταλούν για να πεθάνουν στη συνέχεια στο Άουσβιτς και στο Bergen-Belsen στη Γερμανία.

Η Άννα Φρανκ είχε μεταφερθεί, επίσης, στο Westerbork τον Μάιο του 1944.

Η επιχείρηση των ολλανδικών σιδηροδρόμων έλαβε και επίσημα συγχώρεση το 2005 για τις πράξεις της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε αποζημιώσει κανέναν.

Στην ανακοίνωσή της η NS έκανε λόγο για “μία σκοτεινή περίοδο για τη χώρα και την εταιρία, ένα παρελθόν, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε”.

Ένα ακόμα καλό νέο είναι ότι την Τετάρτη φάνηκε το απέραντο γαλάζιο ξανά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αλλά και καλόγριες, μελανούρια, σάλπες, ούγαινες, σαργοί και κακαρέλοι στην αγαπημένη μου ακτή.

Ήταν κι ένας ψαράς εκεί. Αυτός που αφήνει τις μικρές σάλπες και τα κεφαλοπουλάκια που πιάνει να ζήσουν.

Τον παρατήρησα τουλάχιστον δύο φορές ενώ μάζευα σκουπίδια και άλλα πλαστικά, να ξαναρίχνει τα μικρά ψαράκια στης θάλασσας τη μεγάλη αγκαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο λευκός άνδρας είναι σε έξαρση πάλι τα τελευταία χρόνια και έχει τα νεύρα του, με αποτέλεσμα να τον έχουν πιάσει τα εθνικιστικά του και τα ρατσιστικά του. Ξέρουμε τι συμβαίνει όταν ο λευκός άνδρας έχει τα νεύρα του. Πάντως, εγώ χαίρομαι με όλους αυτούς τους γκάου που κυκλοφορούν γιατί σκέφτομαι πως τουλάχιστον δεν είμαι έτσι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.