Το κρυφό σχολειό της Υεμένης

Πιτσιρίκο, ένας δάσκαλος στην Υεμένη,ο Adel al-Shorbagy έχει μετατρέψει την οικία του σε σχολείο και 700 παιδιά συνωστίζονται εκεί για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην πόλη Taiz, που είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά ο πόλεμος εδώ και 3,5 χρόνια ανάμεσα στους αντάρτες Houthis και τον σαουδαραβικό συνασπισμό έχει φέρει εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού.

Ο δάσκαλος άνοιξε το σχολείο μετά το ξέσπασμα του πολέμου -υποστηρίζοντας ότι δεν είχε πού να στείλει τα δικά του παιδιά- και 500 αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 6 ως 15 ετών, πήγαν εκεί από την πρώτη χρονιά.

“Όλα τα σχολεία έκλεισαν και δεν είχαμε πού να στείλουμε τα παιδιά μας, οπότε ανοίξαμε αυτό το κτίριο με πρωτοβουλία της κοινότητας, είναι το εθνικό και ανθρωπιστικό μου καθήκον για τη γειτονιά μου” λέει ο ίδιος.

Μέσα στο σπίτι, οι προδιαγραφές είναι απλά οι στοιχειώδεις, με τούβλα να φαίνονται και κενά ανάμεσα στα παράθυρα, ενώ σκισμένες κουρτίνες χωρίζουν τις τάξεις.

Τα παιδιά μετά βίας βρίσκουν κάποιο χώρο να καθίσουν στο πάτωμα και δεν μπορούν να κινηθούν καλά-καλά, ούτε να γράψει το καθένα μόνο του.

Μοιράζονται τα βιβλία, που είναι προϊόν δωρεάς και μαθαίνουν ό,τι τους διδάσκουν 16 δάσκαλοι, οι οποίοι γράφουν σε έναν σπασμένο πίνακα.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν μαθηματικά, φυσική και αγγλικά, με τον Al Shobargy να λέει ότι ακολουθεί το προπολεμικό σχολικό πρόγραμμα της Υεμένης.

Παρά τις μεγάλες ελλείψεις, στο σχολείο γίνεται ρεκόρ εγγραφών, καθώς τα παιδιά δεν έχουν άλλες επιλογές.

Περίπου 2.500 σχολεία στην Υεμένη έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο της Υεμένης το 2015.

Δύο εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου στην Υεμένη και η μητέρα ενός εξ αυτών πήγε να το γράψει στο σχολείο του Al Shporbagy, αλλά δεν υπήρχαν πια κενές θέσεις.

H εναλλακτική είναι τα ιδιωτικά σχολεία αλλά τα ετήσια δίδακτρα είναι 100 χιλ. ριάλ Υεμένης (400 δολάρια), ποσό που δεν μπορούν να αντέξουν οι φτωχοί κάτοικοι της πολύπαθης χώρας.

Της Υεμένης, όπου εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν, πεθαίνουν, αρρωσταίνουν και λιμοκτονούν, αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν σταματούν να προσπαθούν.

Οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι οι μοναδικές στον πλανήτη με τόσο χαοτικές ανισότητες. Με κάποιους να έχουν δισεκατομμύρια και με δισεκατομμύρια να πεινούν.

Κάτι που δεν παρατηρείται σε τέτοιο βαθμό σε κανένα άλλο είδος ζώου.

Παρεμπιπτόντως, τα χταπόδια συνηθίζουν να τρώνε πλοκάμια τους, όταν λιμοκτονούν.

Όπως αυτό που απαθανάτισα σήμερα, αν και δεν φαίνονται τα κομμένα πλοκάμια του στη φωτό.

Μέχρι να μεγαλώσει, όμως, θα έχουν ξαναβγεί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το σχολείο για τα παιδιά της Υεμένης είναι ο πόλεμος. Ο πόλεμος θα καθορίσει τις ζωές αυτών των παιδιών -όσων επιζήσουν τουλάχιστον- περισσότερο από κάθε σχολείο. Βέβαια, είναι νίκη των ανθρώπων να μην σταματούν τα μαθήματα μέσα στον πόλεμο. Όπως είναι νίκη να μην αποκτηνώνεσαι με τόση κτηνωδία γύρω σου. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.