Koλύμπι μόνο

Πιτσιρίκο, με αφορμή το κείμενο του φίλου για το τρέξιμο, να προτείνω την κολύμβηση ως τον ιδανικό τρόπο να ασκείται κανείς και όχι μόνο.

Το κολύμπι είναι ένας μοναδικός συνδυασμός γυμναστικής και χαλάρωσης, την ίδια ακριβώς στιγμή.

Γυμνάζονται επίσης όλα τα μέλη του σώματος χωρίς να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια, ενώ, αν επιλέξεις θάλασσα αντί για πισίνα, βάζεις στο πακέτο και την επαφή με τη φύση και την εξερεύνηση, αν γουστάρεις και φάση με μάσκες και βυθό.

Όπου κι αν μένει, εξάλλου, κάποιος, η θάλασσα δεν είναι ποτέ πολύ μακριά.

Είναι και μία ευκαιρία να κάνει και μία απόδραση, ξεφεύγοντας και από το κλεινόν άστυ.

Άλλωστε, αυτό που σου χαρίζει κυρίως η θάλασσα είναι η αίσθηση της ελευθερίας, καθώς ατενίζεις το απέραντο γαλάζιο.

Aλλά και όταν κολυμπάς και τα πανέμορφα μελανούρια σε ακολουθούν από την ακτή, σχεδόν σε κάθε απλωτή.

Μιας και ο λόγος για θάλασσα, για ειρωνεία κάνει λόγο o Guardian με αφορμή ότι η έλλειψη θαλάσσιου πάγου στη θάλασσα της Αρκτικής, απόρροια της ταχύτατης υπερθέρμανσης της περιοχής, μπλοκάρει την πρώτη επιχείρηση εξόρυξης πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αλάσκα.

Πρόκειται για μία ακόμα αναστροφή του Trump στις πολιτικές Obama, ο οποίος είχε απαγορεύσει τις γεωτρήσεις στην πολική περιοχή.

Για να γίνει η εξόρυξη, έπρεπε η εταιρία Hilcorp Energy να φτιάξει ένα τεχνητό νησί από χαλίκι πέντε μίλια ανοιχτά των ακτών.

Αλλά για την κατασκευή του νησιού των 9 στρεμμάτων χρειαζόταν να έχει επεκταθεί ο χειμερινός πάγος μέχρι εκεί, προκειμένου να τον καλύψουν με χαλίκι και αυτό να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια.

Η έλλειψη πάγου στην ακτογραμμή περιπλέκει, όμως, τα σχέδια της Hilcorp να αντλεί 70 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και συνολικά 150 εκ. σε δύο δεκαετίες.

Για την ασφαλή μεταφορά του χαλικιού από την ακτή, απαιτείται ένα σχετικά παχύ στρώμα πάγου, κάτι που δεν υπάρχει και η κατασκευή του νησιού μετατίθεται για το 2020.

Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί υπερθέρμανση στον πλανήτη, η οποία στην Αρκτική είναι διπλάσια από τον μέσο όρο.

Η περιοχή βίωσε τον πιο θερμό χειμώνα (2017) στην ιστορία της, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν την καθυστέρηση με την οποία πάγωσε ο Αρκτικός Ωκεανός.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Nasa ανακοίνωσε ότι η έκταση του πάγου ήταν η έκτη χαμηλότερη όλων των εποχών, ενώ η συρρίκνωσή του στην τελευταία δεκαετία έφτασε το 13%.

Μία σειρά μελετών έχει δείξει ότι ο πάγος σχηματίζεται αργότερα πλέον στη στεριά και σπάει με καθυστέρηση και στη θάλασσα.

Και επιχειρήσεις σαν τη Hilcorp θα αντιμετωπίσουν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον, με το λιώσιμο των πάγων να χαλάει τα σχέδιά τους.

Η κυβέρνηση Trump έκανε άνοιγμα σε περιοχές όπως η Αρκτική για εξορύξεις στο πλαίσιο της στρατηγικής του Αμερικάνου προέδρου “Κυριαρχία των ΗΠΑ στην ενέργεια”.

Περιβαλλοντολόγοι αποδοκιμάζουν τα σχέδια εξορύξεων στην Αρκτική, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να μειωθούν δραστικά τα ορυκτά καύσιμα, αν ο κόσμος θέλει να αποφύγει την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.

Προειδοποιούν, επίσης, για το κίνδυνο πετρελαιοκηλίδας.

“Το να κάνουμε εξορύξεις στην Αρκτική είναι σαν να περιμένουμε την καταστροφή να συμβεί” ανέφερε χαρακτηριστικά η Kristen Monsell, νομική διευθύντρια στο ωκεανογραφικό κέντρο βιοποικιλότητας.

“Αυτό το σχέδιο ανοίγει τον δρόμο καταστροφής της Αρκτικής, διότι σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας η απορρύπανση μίας, έτσι κι αλλιώς, ευάλωτης λόγω της κλιματικής αλλαγής περιοχής θα ήταν αδύνατη.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το κολύμπι είναι η καλύτερη άσκηση αλλά δεν μπορούν όλοι να κάνουν κολύμπι όλο τον χρόνο. Θα μπορούσαν αν υπήρχε μια δημοτική πισίνα σε κάθε γειτονιά. Πάντως, η καλύτερη άσκηση γίνεται το καλοκαίρι, και είναι περπάτημα στην άμμο, λίγα βάρη και πολύ κολύμπι. Γίνεσαι τούμπανο, όλοι σου λένε πως αδυνάτισες, ενώ εσύ ξέρεις πως, απλά, το σώμα σου έσφιξε. Για τις εξορύξεις δεν ανησυχώ, γιατί έρχεται ο Κατακλυσμός. Με έχει πείσει ο Χριστόφορος Ζαραλίκος. Μετανοείτε! Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.