L’ avenir est flou (το μέλλον είναι θολό)

Πιτσιρίκο, η βελγική εφημερίδα L’ avenir (το μέλλον) έκανε λογοπαίγνιο με το όνομά της, γράφοντας στο πρωτοσέλιδο “L’ avenir est flou” (το μέλλον είναι θολό) και παίρνοντας έτσι σαφή θέση ενάντια στις απολύσεις 60 εργαζομένων επί συνόλου 280, δηλαδή, σχεδόν του 25% του προσωπικού, όπως επισημαίνει η Libération.

Όπως έχεις επισημάνει αρκετές φορές εσύ, όμως, το μέλλον είναι ξεκάθαρο και δυσοίωνο, όχι μόνο στην αγορά εργασίας, αλλά και γενικότερα.

Και στην κλιματική αλλαγή, ειδικότερα, με τον John Kerry να υποστηρίζει, μιλώντας στον Guardian, ότι μπορεί να οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση από την Αφρική προς την Ευρώπη.

“Βαδίζουμε προς την καταστροφή εκτός κι αν ανταποκριθούμε σε μερικές απειλητικές για την ανθρώπινη ύπαρξη αλλαγές και έχουμε και έναν πρόεδρο, που αρνείται ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και απέσυρε και τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού” άφησε και αιχμές ο Kerry για τον Τrump, ενώ χαρακτήρισε αδύναμη τη Merkel, λόγω της μετανάστευσης, που έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ιταλική πολιτική.

“Φανταστείτε τι θα γίνει αν επικρατήσει ξηρασία στη βόρεια Αφρική και δεν μπορεί να παράξει τα απαραίτητα αγαθά για τη σίτιση του πληθυσμού της, αλλά και στην Νιγηρία των 500 εκ. κατοίκων, σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν ορδές μεταναστών, που θα χτυπήσουν την πόρτα βόρεια της Μεσογείου” προειδοποίησε ο Kerrry.

O πρώην υπουργός Εξωτερικών, επί κυβέρνησης Obama, υπενθύμισε και ότι οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι χρειάζονται ιστορικά βήματα που δεν έχουν ξαναγίνει για να αποφευχθεί μία νέα αύξηση της θερμοκρασίας 0,5 βαθμών.

Έφερε παραδείγματα με τις φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, αλλά και με τους τυφώνες Χάρβεϊ, Ίρμα και Μαρία που στοίχισαν στις ΗΠΑ 265 δισ. δολ., ρίχνοντας στο Χιούστον μέσα σε πέντε μέρες νερό που πέφτει σε ένα ολόκληρο έτος στον Νιαγάρα και φέρνοντας ανέμους, που έπνεαν επί μία ολόκληρη μέρα με ταχύτητα 185 μιλίων την ώρα.

Είπε, επίσης, ότι το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα στο Παρίσι, που θα έπρεπε να έχει κεφάλαια 100 δισ. ευρώ, διαθέτει μόνο 6 δισ. ευρώ, κάνοντας πολύ δύσκολο για τις φτωχές χώρες να πάρουν τις σωστές ενεργειακά αποφάσεις.

Ζήτησε επίσης από τον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει σε καινοτομίες και από τους ψηφοφόρους να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικοί θα πάρουν σοβαρά το ζήτημα.

Υπεραμύνθηκε της ΕΕ, λέγοντας ότι δημιουργήθηκε για να αποτρέψει έναν νέο πόλεμο, αλλά επισημαίνοντας ότι οι δαίμονες του αντισημιτισμού και του ρατσισμού επιστρέφουν.

Ο Kerry υποστήριξε ότι μαζί με τον Obama είχαν πει σε καθαρά συμβουλευτικό τόνο ότι θα ήταν καλύτερα για τη Βρετανία να μείνει στην ΕΕ και υπερασπίστηκε τη συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων σε βάρος του, από την οποία αποχώρησε ο Trump.

Τέλος, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών για τους Δημοκρατικούς, που προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αποθαρρυντικά ήταν, ωστόσο, τα σημερινά μηνύματα του καιρού, πάνω που η καλοκαιρία στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, αλλά και οι νοτιάδες που θα ακολουθήσουν έμοιαζαν σαν προάγγελοι ενός ακόμα ήπιου χειμώνα.

Εντάξει, δεν έκανε και τόσο κρύο, μάλλον επειδή ο βορειοανατολικός άνεμος είχε εξασθενήσει, κι έτσι έριξα και πάλι στη θάλασσα μία σάλπα που είχε εγκλωβιστεί στις λιμνούλες που σχηματίζουν τα βράχια στην αγαπημένη μου ακτή.

Μάλλον την είχαν ψαρέψει και θα ήταν καταδικασμένη, αν δεν την έριχνα ξανά στα κρυστάλλινα νερά.

Εκεί που είδα μετά από καιρό κι ένα σκαθάρι, με θαλάσσια ψείρα κολλημένη πάνω του, όπως ένα άλλο που έβλεπα πέρσι όλο τον χειμώνα.

Το σκαθάρι είναι χειμωνιάτικο ψάρι, σε αντίθεση με τα “καλοκαιρινά” μελανούρια και μαγιάτικα, ενώ οι σάλπες, οι κέφαλοι, οι κακαρέλοι, οι σαργοί, οι πέρκες, οι χειλούδες, οι χάνοι, οι γύλοι, οι μουρμούρες είναι παντός καιρού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όλα θα πάνε καλά. Το μέλλον είναι λαμπρό. Αυτές τις μέρες συναναστρέφομαι πολύ τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και με έχει πείσει πως όλα θα πάνε υπέροχα. Μάλλον επειδή έχουμε ξεσκιστεί στα γέλια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.