Άνθρωποι στο χάρτη

Όταν στα τέλη του περασμένου Μαΐου, έκανα κάλεσμα στους φίλους αναγνώστες που έχουν φύγει στο εξωτερικό να μου στείλουν ένα κείμενο για τη νέα ζωή τους, δεν φανταζόμουν αυτό που θα ακολουθούσε.

Είχα υποθέσει πως θα γράψουν δέκα, είκοσι, άντε τριάντα άνθρωποι.

Τελικά, έγραψαν πολλοί περισσότεροι, με αποτέλεσμα να είμαι στα νησιά -δίπλα στην θάλασσα- και να ανεβάζω κείμενα όλη μέρα· υπήρξε μέρα που ανέβασα στο μπλογκ είκοσι κείμενα.

Ένα ζευγάρι Γερμανών που έμενε κάποια στιγμή στο διπλανό δωμάτιο -και με έβλεπαν μπροστά στο laptop το πρωί που ξυπνούσαν και το απόγευμα που επέστρεφαν από την θάλασσα- με μάλωσε που δούλευα όλη μέρα, επειδή δεν ήξεραν πως κι εγώ πήγαινα για μπάνιο όταν έλειπαν. Όταν ο τύπος μου είπε πως δεν είναι καλό να δουλεύω όλη μέρα, εγώ του είπα πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα ένας Γερμανός να λέει σε έναν Έλληνα να μην δουλεύει πολύ.

Τα κείμενα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δημοσίευσα στο μπλογκ, γιατί αρκετοί αναγνώστες μου έγραψαν την εμπειρία τους αλλά δεν ήθελαν να δημοσιευτεί.

Νομίζω πως δημοσίευσα όλα τα κείμενα και απάντησα σε όλα τα μέιλ με τα κείμενα που δεν ήταν για δημοσίευση. Αν μου ξέφυγε κάποιο, ζητάω συγγνώμη.

Ένας καλός φίλος αναγνώστης, ο Ανδρέας, είχε την ιδέα να αποτυπωθούν σε ένα χάρτη της Google, όλα τα σημεία από όλες τις χώρες και τις πόλεις που ζουν οι αναγνώστες που έστειλαν τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν. Τα σημεία είναι στο περίπου, ώστε να μην πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.

Ανδρέα, σε ευχαριστώ πολύ.

Αφού ευχαριστήσω όλους τους φίλους που μου έστειλαν κείμενα, θέλω να πω πως το μπλογκ είναι πάντα ανοιχτό στους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα και ζουν σήμερα σε μια άλλη χώρα.

Η μαζική έξοδος των Ελλήνων την τελευταία δεκαετία είναι για μένα ένα ακόμα έγκλημα για το οποίο δεν θα αποδοθεί Δικαιοσύνη.

Καταλαβαίνω την πίκρα και τη μοναξιά που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος επειδή διαπιστώνει πως δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια στη χώρα του και αναγκάζεται να φύγει.

Αν είναι λίγο παρήγορο και ανακουφιστικό, να διαβεβαιώσω όλους τους φίλους πως, στη σημερινή Ελλάδα, πίκρα και μοναξιά μπορείς να νιώθεις και στο κέντρο της Αθήνας.

Αλλά θα το παλέψουμε γιατί η ζωή είναι ένα δώρο.

Όποιος φίλος ή φίλη βρίσκεται στο εξωτερικό και θέλει να μοιραστεί την εμπειρία του -και να μπει στο χάρτη– μπορεί να μου γράψει στο pitsiriko@gmail.com

Ευχαριστώ από καρδιάς. Καλές γιορτές!

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.