Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη – Ούτε το καλοκαίρι

Πιτσιρίκο, η Ιαπωνία αναμένεται να αποσυρθεί από τη Διεθνή Επιτροπή για τη Φαλαινοθηρία (IWC) και να ξαναρχίσει την εμπορική φαλαινοθηρία από το 2019, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την Αυστραλία και άλλες χώρες, που αναμένεται να τη μηνύσουν, όπως εκτιμά ο Guardian.

Επισήμως, διαψεύδεται το ρεπορτάζ του πρακτορείου Kyodo ότι η Ιαπωνία θα ενημερώσει στο τέλος του 2018 την IWC για την αποχώρησή της και πως, αντί για τον Νότιο Ωκεανό, τα φαλαινοθηρικά της θα επιχειρούν στα χωρικά της ύδατα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιαπωνικού πρακτορείου, ωστόσο, η απόφαση είναι ειλημμένη και οφείλεται στην απόρριψη του αιτήματος για συνέχιση της εμπορικής φαλαινοθηρίας, η οποία έχει απαγορευτεί από το 1989.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Melissa Price είπε ότι είναι αντίθετη σε κάθε μορφή φαλαινοθηρίας -τόσο για εμπορικούς, όσο και για «επιστημονικούς», όπως βαφτίζονται, σκοπούς- αλλά αναγνωρίζει ότι είναι θέμα της Ιαπωνίας αν θα αποχωρήσει από την IWC.

Ακτιβιστές καλωσόρισαν από την πλευρά τους το τέλος της φαλαινοθηρίας στον Νότιο Ωκεανό, αλλά προειδοποίησαν ότι η Ιαπωνία κινδυνεύει να διολισθήσει στην «πειρατική φαλαινοθηρία» με αυτόν τον τρόπο.

Κάτι που παραβιάζει και τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

Επίσης, η αποχώρηση από την IWC θα δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο, καθώς η Ιαπωνία δεν θα καμακώνει μόνο φάλαινες, αλλά θα απειλεί να τραυματίσει και το μέλλον της Διεθνούς Επιτροπής για τη Φαλαινοθηρία.

Η Ιαπωνία έχει απειλήσει κι άλλες φορές με αποχώρηση από την IWC, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχουν πλέον οι αρχικοί λόγοι, που οδήγησαν στη σύστασή της, καθώς οι πληθυσμοί πολλών ειδών φαλαινών έχουν ανακάμψει και είναι βιώσιμοι.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε απορριφθεί μία σχετική πρόταση της Ιαπωνίας από την Αυστραλία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, με την ασιατική χώρα να επιφυλάσσεται τότε για τις επόμενες κινήσεις της.

Η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται τη διάταξη για φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς, πουλώντας κρέας φάλαινας στην αγορά, αν και, παγκοσμίως, η κατανάλωση έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Ιαπωνία δέχτηκε δριμεία κριτική για τον θάνατο 122 εγκύων φαλαινών από φαλαινοθηρικά της κατά τη διάρκεια «επιστημονικής φαλαινοθηρίας» στον Νότιο Ωκεανό τον χειμώνα του 2017-18.

Συνολικά θανατώθηκαν 333 φάλαινες τότε, εκ των οποίων 181 θηλυκές και 53 νεαρές.

Το 2014 Διεθνές Δικαστήριο διέταξε την Ιαπωνία να σταματήσει τη φαλαινοθηρία, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν γινόταν για επιστημονικούς σκοπούς.

Η Ιαπωνία, όμως, ξανάρχισε τη φαλαινοθηρία το 2016, μειώνοντας κατά 2/3 τα θηράματά της και τώρα ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον δρόμο της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, επιστρέφοντας στην εμπορική φαλαινοθηρία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βίωσα ψυχρολουσία και την Πέμπτη, για τρίτη συνεχόμενη φορά στη δαντελένια ακρογιαλιά (με τους 10 βαθμούς που είχε αρχικά – πήγε και 12 μετά).

Παρά τις ψυχολογικές ντόπες που πήρα ακούγοντας πριν Διδυμότειχο μπλουζ, Τρύπες, Domenica (Απόψε χαραμίσαμε λίγη ζωή ακόμα), Κατσιμιχαίους και Ξύλινα Σπαθιά.

Εντάξει, δεν ήμουν και όπως την Τρίτη που από το πρήξιμο λόγω κρύου έμοιαζα με φελλό στο απέραντο γαλάζιο.

Αλλά ούτε ένα χταποδάκι που φωτογράφισα μετά από καιρό μου ανέβασε θερμοκρασία και ηθικό.

Ούτε η πρώτη ζαργάνα, που είδα μετά τον Αύγουστο, ένα ψάρι κατεξοχήν καλοκαιρινό.

Δεν μπόρεσα να τη βγάλω και φωτογραφία, γιατί μου είχε τελειώσει πια η μπαταρία.

Μία μικρή ζαργάνα δεν λέει τίποτα· πέρσι, που έκανε ήπιο χειμώνα, έβλεπα ολόκληρα κοπάδια τον Δεκέμβρη.

Άλλωστε, εκτός από την ζαργανούλα, εμφανίστηκαν και οι κατεξοχήν χειμερινές μένουλες, μαζί με τις καλόγριες, τους κακαρέλους, τους σαργούς, τις σάλπες και τις μουρμούρες.

Οπότε αυτό που μάλλον ισχύει είναι ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ούτε το καλοκαίρι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τι τραβάνε κι αυτές οι φάλαινες. Να είσαι φάλαινα και να πας από Ιάπωνα. Κι αυτοί οι Ιάπωνες, τίποτα δεν έμαθαν από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Το καλοκαίρι έρχεται. Το βλέπω. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.