Αποφυλακίστηκε η Σάρα Μαρντίνι, που μαζί με την αδερφή της είχαν σώσει 18 πρόσφυγες στη θάλασσα

Η Sarah Mardini, μία πρόσφυγας από τη Συρία, που το 2015 είχε γίνει ηρωίδα, όταν μαζί με την αδερφή της έσωσαν 18 πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου -κολυμπώντας και σπρώχνοντας μία βάρκα που είχε βάλει νερά για 3,5 ώρες μέχρι τη στεριά-, αποφυλακίστηκε με εγγύηση από τον Κορυδαλλό, όπου ήταν κρατούμενη από τον Αύγουστο του 2018, όπως μεταδίδει το BBC.

Κατηγορείται, ωστόσο, για διακίνηση ανθρώπων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για κατασκοπεία και μπορεί να καταδικαστεί ακόμα και σε 25 χρόνια φυλάκισης.

Η Sarah εντάχθηκε σε ΜΚΟ για να βοηθάει τους πρόσφυγες, καθώς γνωρίζει αραβικά και είναι ναυαγοσώστρια.

Η ίδια και οι δικηγόροι της αρνούνται τις κατηγορίες ως αβάσιμες.

Η Sarah Mardini ευχαρίστησε και τη σχολή της στο Βερολίνο, όπου επέστρεψε μέχρι να γίνει η δίκη, για τη στήριξη που συνέβαλε στην αποφυλάκισή της.

Συνεχίζει, όμως, να σκέφτεται τους συγκρατούμενούς της που παραμένουν στη φυλακή.

Αλλά κι εκείνη υποστηρίζει ότι δεν αισθάνεται ακόμα απόλυτα ελεύθερη και δεν είναι και αισιόδοξη για τη δίκη.

Όσο ήταν το 2015, όταν πίστευε, όπως και όλοι στη βάρκα ότι θα σωθούν, αφού η ίδια και η αδερφή της Yusra Mardini είναι κολυμβήτριες μεγάλων αποστάσεων.

Η Yusra συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 με την ομάδα των προσφύγων.

Οι δικηγόροι της Sarah υποστηρίζουν και ότι υπάρχει μία εχθρότητα απέναντι στις ΜΚΟ και μία εκστρατεία εκφοβισμού των εθελοντών.

Παρεμπιπτόντως, κι εγώ τη φοβόμουν την Πέμπτη επειδή είχε αδιάκοπη βροχή και ρεύματος διακοπή.

Παράλληλα, δεν είχαν περάσει ούτε 24 ώρες από την αιμοδοσία, είχα πονοκέφαλο, είχε 8 βαθμούς θερμοκρασία αισθητή, αλλά παρ’ όλα αυτά πήγα στην αγαπημένη μου ακτή.

Φωτογράφισα, μάλιστα, και κεφαλόπουλα, χάνο, πέρκα, σαργούς, σάλπες, κακαρέλους, καλόγριες και μελανούρια εκτός από τη βροχή.

Από τις σταγόνες της που έπεφταν σε μία θάλασσα μουντή.

Στα κρυστάλλινα νερά της κολυμπούσαν και μελανούρια, μπαρμπούνια και χειλούδες. Δεν είδα, όμως, χταπόδια, βασιλικά καβούρια και μουρμούρες.

Αφού έμεινα στα παγωμένα νερά ένα δεκάλεπτο το πολύ.

Αλλά εδώ κρύωναν τα σκυλάκια, η γατούλα και το μικρό μας το γατί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Σάρα μου φαίνεται μια χαρά κοπέλα. Στις ΜΚΟ δεν έχω καμία εμπιστοσύνη, όπως δεν έχω και καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις, στους μπάτσους και στους διεφθαρμένους δικαστές. Αντιθέτως, εμπιστεύομαι την θάλασσα, τα ψάρια, τους σκύλους και τις γάτες. Όπως και τους ανθρώπους που τα αγαπάνε όλα αυτά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.