Αργεί ακόμα η μέρα που το AIDS θα εξαλειφθεί

Πιτσιρίκο, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS είναι σήμερα 1 Δεκεμβρίου και η Le Monde αναφέρει πως 37 εκατομμύρια άνθρωποι, όσο ο πληθυσμός του Καναδά, είναι φορείς του ιού που προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η αντιμετώπιση του ιού με θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και η επιτάχυνσή της από τη δεκαετία του 2000 έχει μειώσει τη θνησιμότητα, που στο αποκορύφωμα της επιδημίας του AIDS έφτανε και τα 2 εκ. θανάτους τον χρόνο.

Αντίθετα, το 2017 οι θάνατοι ήταν λιγότεροι από 1 εκατομμύριο και συγκεκριμένα 940 χιλιάδες.

Η μέρα που το AIDS θα εξαλειφθεί είναι, ωστόσο, ακόμα μακριά και, παρά τις προσπάθειες πρόληψης και την αποτελεσματικότητα της σύγχρονης θεραπείας, 1,8 εκ. άνθρωποι μολύνονται ετησίως και έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια που φέρουν τον ιό.

Το AIDS πλήττει κατά κύριο λόγο την αφρικανική ήπειρο, όπου βρίσκονται τα 2/3 των φορέων του AIDS.

Αλλά κι εκεί υπάρχει μεγάλη απόσταση από τις χώρες της ανατολικής Αφρικής από αυτές της νότιας, που είναι οι περισσότερο επηρεασμένες με τα 2/3 των ασθενών να παίρνουν αντιρετροϊκά φάρμακα.

Στη δυτική και κεντρική Αφρική μόνο το 40% των ασθενών ακολουθούν θεραπεία.

Το αντίστοιχο ποσοστό στον δυτικό κόσμο είναι 77% έναντι 37% στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία και 28% στη Μέση Ανατολή.

Το χειρότερο είναι ότι το 1/4 όσων έχουν AIDS δεν το γνωρίζουν.

Και αυτός ο αριθμός είναι σε μείωση από το 1/3 που ήταν το 2015.

Επίσης, ένα 16% δεν λαμβάνει καμία θεραπεία.

Ένας στόχος που έχει τεθεί για το 2020 είναι το 90% των ασθενών να λαμβάνει θεραπεία, η οποία να είναι και κατά 90% αποτελεσματική.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Αντί επιλόγου φωτογραφίες με τα κρυστάλλινα νερά, τα σκυλιά και τα γατιά. Καλό μήνα.

(Αγαπητέ φίλε, το AIDS είναι ένας ιός από αυτούς που γεννάει η Φύση μέσα στην κτηνώδη αδιαφορία της. Είναι τραγικό ότι σχετίζεται με την πιο ιερή στιγμή δυο ανθρώπων, ενώ εμφανίστηκε πρώτη φορά σε μια εποχή που η σεξoυαλική απελευθέρωση είχε απελευθερώσει και τα μυαλά εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν θα έπρεπε κανένας άνθρωπος να πεθαίνει από AIDS, όπως δεν θα έπρεπε να πεθαίνει και από πείνα. Ταξικό και το AIDS. Να είστε καλά. Καλό μήνα.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.