Δεν υπάρχουν λευκά Χριστούγεννα

Πιτσιρίκο, με εξαίρεση ένα άτομο στη μεγάλη αμμουδιά, οι υπόλοιποι λουόμενοι του Σαββάτου είχαν εξαφανιστεί την Κυριακή.

Μόνο μερικά σκουπίδια είχε στην αγαπημένη μου ακτή και τα μάζεψα, ανάμεσά τους και μία μεγάλη σακούλα από σκυλοτροφή.

Αλλά μιας και ο λόγος για ζώα, ο ζωολογικός κήπος που πέθανε η πιο δυστυχισμένη πολική αρκούδα του κόσμου, μπορεί να γίνει οικολογικό πάρκο στην πόλη Μεντόζα της Αργεντινής, όπως αποκαλύπτει η Liberation.

H συγκεκριμένη πολική αρκούδα, ο Αρθούρος, που υπέφερε από κατάθλιψη και πολύ κακή υγεία, αλλά και από το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου, έγινε σύμβολο των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στους ζωολογικούς κήπους.

Ο ζωολογικός κήπος της Μεντόζα είχε επικριθεί από πολλές φιλοζωικές οργανώσεις, χρονολογείται από το 1941, αλλά είχε κλείσει τις πόρτες του για το κοινό πριν τον θάνατο της αρκούδας.

Η αιτία ήταν ο θάνατος εκατοντάδων ζώων μέσα σε μία δεκαετία, μεταξύ των οποίων ήταν πούμα, ζέβρες, ιπποπόταμος και μαύρος πάνθηρας. Έγινε, μάλιστα, και μήνυση για κακοποίηση ζώων.

Το 2019 και μετά από ανακαίνιση, ο πρώην ζωολογικός κήπος θα ανοίξει, ωστόσο, και πάλι τις πύλες του για το κοινό, αυτή τη φορά σαν οικολογικό πάρκο, κάτι που έχει γίνει κι άλλες φορές στην Αργεντινή πρόσφατα.

Η ιδέα είναι να βοηθηθούν με αυτό τον τρόπο κάποια είδη που κινδυνεύουν, αλλά και να εκπαιδευτεί το κοινό, να γνωρίσει περισσότερο το περιβάλλον και τα απειλούμενα είδη, όπως τα τζάγκουρ.

Περιμένοντας αυτή την εξέλιξη, τα λιοντάρια και οι ελέφαντες μεταφέρθηκαν σε φυσικά καταφύγια στις ΗΠΑ για να έχουν μία καλύτερη ζωή, ενώ μερικά λάμα και πουλιά πρόκειται να υιοθετηθούν από το οικολογικό πάρκο.

Στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, ένας πρώην ζωολογικός κήπος, απομεινάρι της βικτωριανής εποχής, γνωρίζει την ίδια μοίρα.

Μετά τον θάνατο πολλών εμβληματικών ζώων, όπως μία πολική αρκούδα, μία καμηλοπάρδαλη και δύο θαλάσσιων λεόντων ο δήμαρχος της πόλης, Horacio Rodriguez Larreta, ανακοίνωσε το 2016 τη δημιουργία ενός βιοπάρκου μέχρι το 2023, στη θέση του ζωολογικού κήπου των 25 εκταρίων, ο οποίος είχε κατασκευαστεί το 1875 και ήταν από τους μεγαλύτερους της εποχής.

“Τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται εδώ και να μαθαίνουν, ενώ τα ζώα θα μειωθούν σε 300, προκειμένου κάποια αυτόχθονα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, να προστατευτούν” δήλωσε επίσης ο δήμαρχος, καθώς μέχρι και πριν τρία χρόνια ο ζωολογικός κήπος φιλοξενούσε 1.500 είδη.

Θα δημιουργηθεί επίσης και ένα καταφύγιο για τα απειλούμενα ζώα και ένα ερευνητικό κέντρο.

Ανάλογη μεταμόρφωση έχει αποφασιστεί για τους ζωολογικούς κήπους της La Plata και της Mar de Plata, αλλά αυτό δεν προκαλεί εφησυχασμό σε όλους τους ζωόφιλους.

Η συλλογικότητα “Χωρίς Ζωολογικούς Κήπους” έχει κάνει πολλές κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι και το οικολογικό πάρκο δεν αποτρέπει την έκθεση των ζώων, ούτε την κακομεταχείρισή τους και ζητάει το κλείσιμο όλων των ζωολογικών κήπων.

Μετά το προσωρινό κλείσιμο του ζωολογικού κήπου, κάποια είδη, όπως ένας σπάνιος θηλυκός ουρακοτάγκος ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν μέχρι να έρθει η ώρα να μεταφερθούν στα πάρκα, ενώ ο θάνατος ενός λευκού ρινόκερου και μίας καμηλοπάρδαλης ανησύχησε ακόμα περισσότερο τους ζωόφιλους, που ζητούν οριστικό κλείσιμο όλων των ζωολογικών κήπων, όπως της Κόρντομπα.

Ζητούν επίσης την επιστροφή των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

.

Aλλά από τα ζώα ας περάσουμε στους ανθρώπους, καθώς διπλασιάστηκαν οι άστεγοι και όσοι κοιμούνται σε επισφαλείς συνθήκες μέσα σε μία πενταετία στη Βρετανία, αναφέρει το Skynews, επικαλούμενο την προειδοποίηση ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, 170 χιλιάδες μέλη οικογενειών, αλλά και μεμονωμένα άτομα είναι άστεγοι, είτε αυτό σημαίνει ότι κοιμούνται στον δρόμο, είτε μαζί με άλλους σε ειδικούς ξενώνες.

Το 2017 αναφέρθηκαν 12.300 περιπτώσεις ανθρώπων που κοιμούνται σε επισφαλείς συνθήκες, κάτι που συνιστά αύξηση 98% σε σχέση με το 2012.

Οι 12 χιλιάδες των παραπάνω περιπτώσεων αφορούσαν ανθρώπους που έμεναν σε αυτοκίνητα ή σκηνές.

Στο Μάντσεστερ, ο 47χρονος Joe είπε στο Skynews ότι δεν μπορούσε να βρει στέγη σε κάποιο κατάλυμα έκτακτης ανάγκης, διότι δεν υπήρχαν κενές θέσεις.

Στον δρόμο βίωσε άσχημες εμπειρίες, αφού περαστικοί του έβαζαν φωτιά, κατουρούσαν πάνω του και τον κλωτσούσαν. “Πρέπει να κοιμάσαι με το ένα μάτι ανοιχτό” εξήγησε ο ίδιος.

Στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, 500 άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους και πέρσι τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης άνοιξαν μόνο όταν οι θερμοκρασίες υποχώρησαν κάτω από το μηδέν.

Αλλά φέτος ο δήμαρχος του Μάνστεστερ, Andy Burnham, δεσμεύτηκε ότι τα καταφύγια θα μείνουν ανοιχτά κάθε νύχτα του χειμώνα.

Ένα από τα καταφύγια στο βόρειο Μάντσεστερ ήταν πρώην ορφανοτροφείο με δίκλινα δωμάτια, αντί για κοιτώνες.

Ένας από τους νέους θαμώνες του, είπε ότι ήταν άστεγος για δύο χρόνια, καθώς έχασε το μυαλό του, μετά την απώλεια της γυναίκας του.

Ο ίδιος λέει ότι αν μείνεις άστεγος, δεν υπάρχει επιστροφή, γίνεσαι αόρατος.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να μην υπάρχουν άστεγοι ως το 2027, με τον δήμαρχο του Μάντσεστερ να θέτει έναν πολύ πιο φιλόδοξο στόχο για το 2020.

Αν και παραδέχεται ότι είναι μία μεγάλη δέσμευση αυτή που ανέλαβε, προσθέτει ότι “μία ανθρωπιστική κρίση εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και δεν κάνεις μία μεγάλη δέσμευση, τότε τι θα αλλάξει”;

Ο δήμαρχος υποσχέθηκε επίσης ότι περισσότερα καταφύγια θα ανοίξουν στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ και θα λειτουργούν ως τις 31 Μαρτίου.

Η ουσία από όλα αυτά είναι, βέβαια, ότι τους άστεγους τους θυμούνται τα Χριστούγεννα.

Παρεμπιπτόντως, το γιατί οι άνθρωποι ονειρεύονται χιονισμένα Χριστούγεννα, χωρίς να τα έχουν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο Δεκέμβριος δεν είναι ένας μήνας με πολλά χιόνια, επιχειρεί να εξηγήσει το BBC.

Και αναφέρει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην παγωμένη δεκαετία του 1810, στα μυθιστορήματα που έγραψε ο Κάρολος Ντίκενς, ο οποίος μεγάλωσε στην πιο κρύα δεκαετία της Βρετανίας από το 1690.

Μάλιστα, στα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο Τάμεσης πάγωσε το 1814.

Τότε έγινε στο Λονδίνο το λεγόμενο παγωμένο πανηγύρι δίπλα στον ποταμό με τους ανθρώπους να στήνουν σκηνές για τέσσερις μέρες και έναν ελέφαντα να είναι η ατραξιόν.

Για τον Ντίκενς που γεννήθηκε το 1812, τα Χριστούγεννα πρέπει να ήταν μία πολύ κρύα εμπειρία και αυτό αποτυπώθηκε και στα συγγράμματά του αργότερα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα λευκά Χριστούγεννα ήταν κάτι συνηθισμένο για δεκαετίες έκτοτε.

Τα κριτήρια που θέτει η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για να κάνει λόγο για λευκά Χριστούγεννα είναι να πέσει έστω μία νιφάδα χιονιού στις 24 ώρες της 25ης Δεκεμβρίου κάπου στη Βρετανία.

Με αυτό τον ορισμό το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο και έχει συμβεί 30 φορές τις πέντε τελευταίες δεκαετίες.

Αλλά μόνο το 1982 ανέφεραν χιονόπτωση 260 διαφορετικές περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνήθως, μόνο 20 σταθμοί αναφέρουν κατά μέσο όρο χιόνια τα Χριστούγεννα.

Και όπως εξηγούν από τη μετεωρολογική υπηρεσία είναι πιο πιθανό να χιονίσει από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, παρά τον Δεκέμβριο.

Γιατί, λοιπόν, όλοι έχουν στο μυαλό τους τα λευκά Χριστούγεννα;

Οφείλεται στον Κάρολο Ντίκενς, τον άνθρωπο που έκανε παράδοση τα Χριστούγεννα ξανά, όταν με τη βιομηχανική επανάσταση οι άνθρωποι εξαπλώθηκαν παντού σε όλη τη χώρα και οι παραδόσεις και τα έθιμα χάθηκαν.

Όταν, λοιπόν, ο Ντίκενς έγραψε το Christmas Carol το 1843, η βικτωριανή Βρετανία ταυτίστηκε με αυτό το έργο, καθώς πολλοί αναπόλησαν με νοσταλγία τα Χριστούγεννα της νιότης τους.

Ο Ντίκενς δημιούργησε, λοιπόν, την ιδέα που έχουμε για τα Χριστούγεννα, μάλλον επειδή μέχρι τα οκτώ του χρόνια έβλεπε κάθε έτος λευκά Χριστούγεννα και ήταν η πραγματικότητα αυτή που τελικά ταξίδεψε τη φαντασία του.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όπως το πάνε οι άνθρωποι, σε μερικά χρόνια ζώα θα υπάρχουν μόνο σε ζωολογικούς κήπους και σε πάρκα. Ο άνθρωπος εξαφανίζει και την χλωρίδα και την πανίδα. Βέβαια, τα ζώα θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε πάρκα επειδή θα αποφέρουν κέρδη από τα εισιτήρια και όχι επειδή οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα ζώα. Η Βρετανία μάλλον προσπαθεί να αναβιώσει τα Χριστούγεννα και την εποχή που έζησε ο Ντίκενς. Με άστεγους και ζητιάνους που πεθαίνουν από το κρύο στους δρόμους, παιδιά που εργάζονται και κλέβουν, και τέτοια. Ωραία είναι αυτά στα βιβλία, γιατί να μην τα ζήσουμε και στην πραγματικότητα; Κατά ένα τρόπο τα ζούμε. Και στην Αθήνα έχουν πεθάνει άστεγοι από το κρύο τα τελευταία χρόνια. Δεν ξέρω τι ζόρι τραβάνε όλοι με τα Λευκά Χριστούγεννα. Το χιόνι είναι παγωμένο νερό σαν αυτό που έχουμε στην κατάψυξη. Αν και θα ήταν τόσο άσχημα στην Βρετανία την εποχή του Ντίκενς, που μάλλον το χιόνι θα τα κάλυπτε όλα και θα ήταν πιο όμορφα. Σε χώρες που δεν έχει ήλιο, καλό είναι και το χιόνι. Εγώ θα ήθελα να είμαι τώρα σε μια παραλία με 30 βαθμούς και να λιάζομαι. Αν και είδα στο Διαδίκτυο πως και στην Τενερίφη σήμερα είχε συννεφιά. Άδεια ήταν η παραλία. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.