“Η έξοδος από το ευρώ δεν πρέπει να είναι ταμπού” λέει ένας εκ των εμπνευστών του κοινού νομίσματος

Πιτσιρίκο, καλά τα έλεγες στο κομμάτι για τον Πάπα ότι πρέπει να έχει καταλάβει πως ο κόσμος απομακρύνεται από την εκκλησία και γι’ αυτό κάνει ομιλίες για τις οικονομικές ανισότητες, την υπερκατανάλωση κ.λ.π.

Οι δωρεές στην καθολική εκκλησία έχουν βαλτώσει επίσης, καθώς μειώθηκαν κατά 2,2% μεταξύ 2017 και 2018, όσον αφορά τα τρία πρώτα τρίμηνα των δύο ετών, όπως αναφέρει η Le Monde.

Και αυτή η πτώση θα ήταν 5% αν ενσωματώνονταν και οι δωρεές που απαλλάσσονται από τον φόρο αλληλεγγύης επί της περιουσίας.

Οι δωρεές αντιστοιχούν στο 40% των εσόδων των μητροπόλεων, κι ενώ οι συνολικοί πόροι τους το 2017 ήταν 640 εκ. ευρώ.

Με αυτά τα χρήματα πληρώνονται οι 14 χιλιάδες κληρικοί, αλλά και το πολιτικό προσωπικό των εκκλησιών, όπως και τα λειτουργικά έξοδα των ναών και άλλων κτιρίων.

Τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από προσφορές για τις λειτουργίες και τις τελετές και από τα κληροδοτήματα.

Χάρη σε αυτά τα τελευταία, που εξ ορισμού είναι έκτακτοι πόροι, βγαίνει ο προϋπολογισμός των περισσότερων επισκοπών.

Εδώ και πολλά χρόνια, ο αριθμός των δωρητών μειώνεται επίσης και, συγκεκριμένα, από 1.330.000 το 2011 σε 1.110.000 το 2017.

Σωρευτικά, από το 2007, η μείωση των δωρητών είναι 25%, αλλά το μέσο ποσό των δωρεών αυξήθηκε σε 232 ευρώ το 2017, από 181 ευρώ το 2011.

Κάτι που επέτρεψε τη συνολική αύξηση των δωρεών, που ακολούθησαν, όμως, πτωτική πορεία από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τα περισσότερα ιδρύματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις δωρεές και είδαν σημαντική μείωση των εισροών τους.

Επιδιώκουν, λοιπόν, την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης επί της περιουσίας και την αντικατάστασή του και την παρακράτηση του φόρου στην πηγή.

Σημαντικό ρόλο για τη μείωση των δωρεών έχουν παίξει και οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση που γίνεται από τους κληρικούς.

Ωστόσο, η τάση μπορεί να αντιστραφεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που συνήθως συλλέγεται το 45% των εσόδων.

Μιας και ο λόγος, όμως, για χρήμα, το ευρώ θα κλείσει σε λίγες μέρες τα 20 χρόνια του, κι ένας από τους αρχιτέκτονές του λέει ότι η ιδέα της αποχώρησης από το κοινό νόμισμα δεν θα πρέπει πλέον να αποκλείεται, αν ένα μέλος παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως γράφει το Bloomberg.

Ο λόγος για τον Otmar Issing, ιδρυτικό μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πρώην οικονομικός διευθυντής της, ο οποίος δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel ότι “το ευρώ μπορεί να επιβιώσει μόνο αν όλες οι χώρες συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους”.

“Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αποχώρηση μίας χώρας από το ευρώ και η ένταξή της σε αυτό θεωρείται αμετάκλητη και αιώνια” ανέφερε αρχικά.

“Αλλά αν οι συγκρούσεις γίνουν ακραίες, εξαιτίας της παράτυπης συμπεριφοράς μίας χώρας, ή και περισσότερων, τότε η αποχώρηση από τη νομισματική ένωση δεν θα πρέπει να είναι ταμπού” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Issing ανέφερε ότι η Ιταλία έχει πρόβλημα, διότι όχι μόνο παραβιάζει τις δεσμεύσεις που μία χώρα έχει με την Κομισιόν, αλλά το κάνει και εσκεμμένα.

Η Ιταλία βρίσκεται σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας του προϋπολογισμού της, αν και η Κομισιόν αποφάσισε να μην πάρει πειθαρχικά μέτρα εναντίον της, καθώς η κυβέρνηση υποσχέθηκε να περιορίσει τις δαπάνες.

Μέτρα θα πρέπει να πάρουν, εξάλλου, για τους χιονόφιλους που έχουν ξεσαλώσει με την επικείμενη κακοκαιρία, η οποία θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο.

Κάποιος να τους βάλει ένα φρένο επιτέλους, ας πάνε στα βουνά στην τελική, όπως πήγαινα κάποτε για σκι.

Φαντάσου τώρα, Πιτσιρίκο, να μπαίνω στα διάφορα σάιτ του καιρού μπας και δείξουν καμιά αχτίδα ήλιου και να βλέπω να πανηγυρίζουν οι ταλιμπάν του χιονιού.

Και είναι και αυτός ο παλιόκαιρος.

Ακόμα και σήμερα, που υποτίθεται δεν έχει ξεκινήσει το κύμα κακοκαιρίας, δεν βγήκε έστω για λίγα λεπτά ο ήλιος.

Εδώ έπιασε και βροχή, αλλά ευτυχώς δεν με πέτυχε στην αγαπημένη μου ακτή.

Αλλά ακόμα και αυτός ο ασθενής άνεμος ξύριζε στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Άσε που έχουν παγώσει αρκετά πλέον τα νερά.

Εντάξει, ίσως να έφταιγε ότι δεν είχα κοιμηθεί καλά και είχα και ατονία, οπότε μάλλον πρέπει να κάνω και καμία αργία.

Πάντως, οι υποβρύχιες φωτογραφίες ήταν όπως όταν έχει χιονιά, που βγαίνουν θαμπές και ξεθωριασμένες.

Πού θα πάει, όμως, θα ξανάρθουν οι λιακάδες και οι μπονάτσες. Και θα είναι ως συνήθως συνεχόμενες, σχεδόν ατελείωτες.

Please don’t take my sunshine away (κυριολεκτικά και μεταφορικά, όπως λέει και το τραγούδι).

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Πάπας ξέρει -και το διαπιστώνει και καθημερινά- ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι αριθμοί των ανθρώπων που πιστεύουν στον Θεό έχουν μειωθεί δραματικά στην Ευρώπη. Και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Μην βλέπουμε την Ελλάδα που έχει γεμίσει βλαμμένα που σταυροκοπιούνται όλη την ώρα. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι νέοι γελάνε με αυτά. Η θρησκεία της αγάπης είναι ένα ψέμα χωρίς αγάπη και με πολύ μίσος. Και τρελή κονόμα, βέβαια. Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα για την καθολική εκκλησία είναι πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι πια ταμπού, οπότε οι ομοφυλόφιλοι δεν χρειάζεται να γίνονται παπάδες και δεν θα βρίσκουν πια ανθρώπους για να γίνουν παπάδες. Όσο για το ευρώ, μια χαρά τα πάει. Έφτιαξαν ένα νόμισμα και μια ένωση, χωρίς να σκεφτούν το ενδεχόμενο να αποτύχει. Τέλειο; Και φυσικά, έχει αποτύχει ήδη. Έρχεται μια ακόμα υπέροχη χρονιά. Ο ήλιος θα λάμψει και θα φωτίσει τα πάντα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.