Καλοκαιρινά ραντεβού και τα Χριστούγεννα

Πιτσιρίκο, η αστυνομία της Κροατίας παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ για τους αιτούντες ασύλου, καθώς τους στέλνει πίσω στη Βοσνία, όπως αποκαλύπτει ο Guardian με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Συνολικά υπήρξαν 54 τέτοια περιστατικά από τις 29 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Οκτωβρίου και 368 άνθρωποι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν από την Κροατία στη Βοσνία.

«Για ντροπή για μία χώρα της ΕΕ» έκανε λόγο ο υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας Dragan Mektic, αναφερόμενος στην Κροατία.

Κάθε νύχτα, άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν προσπαθούν να περάσουν στην Κροατία από τη Βοσνία. Η πλειοψηφία φτάνει στη Βοσνία μέσω Τουρκίας, με την ελπίδα να μεταβεί στη Σλοβενία.

Οι ομαδικές απελάσεις παραβιάζουν τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, τον ευρωπαϊκό χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων και το άρθρο 14 για την παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η Κροατία έχει υπογράψει μία συμφωνία επανεισδοχής με τη Βοσνία, οι απελάσεις μέσω των πράσινων συνόρων δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες διαδικασίες επιστροφής και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τη συμφωνία.

Μπορεί να είναι νόμιμο να επιστρέφουν πρόσφυγες στη Βοσνία, αν δεν κάνουν αίτηση ασύλου, αλλά αυτές οι απελάσεις πρέπει να γίνονται σε επίσημα σημεία εισόδου στη χώρα και παρουσία και Βόσνιων συνοριοφυλάκων.

Το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι δεν κάνει κάτι παράνομο και ότι οι αξιωματικοί δεν απελαύνουν μετανάστες, αλλά τους εμποδίζουν να μπουν παράνομα στην Κροατία, σύμφωνα με το άρθρο 13 του συνοριακού κώδικα της Σένγκεν.

Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Andreas Lederer, υποστηρίζει, ωστόσο, «αυτές οι πρακτικές παραβιάζουν την απαγόρευση των ομαδικών απελάσεων του άρθρου 4 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορεί να προκαλέσουν και κινδύνους για την ΕΕ».

Τον Νοέμβριο του 2018 μία έρευνα του Guardian κατέδειξε περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης αιτούντων ασύλου από την κροατική αστυνομία.

Από τους 50 ανθρώπους -οι περισσότεροι από το Πακιστάν- με τους οποίους μίλησε ο Guardian, οι 35 ανέφεραν ότι είχαν δεχτεί επίθεση από την κροατική αστυνομία και μετά επέστρεψαν μέσω των συνόρων στη Βοσνία.

Να προσθέσω και ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα χιόνια και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι πρόσφυγες στα σύνορα της Βοσνίας με την Κροατία.

Τουλάχιστον εδώ δεν ήταν τόσο έντονη η κακοκαιρία, όσο μας έλεγαν αρχικά, αν και σε σχέση με το καλοκαιράκι της Δευτέρας, την Τρίτη ήταν, βέβαια, σαν να ήρθε ξανά ο χειμώνας.

Αλλά η καλοκαιρία, όπως έδειξαν και τα πάντα καλοκαιρινά μελανούρια, που επανεμφανίστηκαν μαζί με ένα χειμωνιάτικο σκαθάρι, τους παντός καιρού σαργούς, σπάρους, χάνους, γύλους και κακαρέλους και τις τσαχπίνες πέρκες, σάλπες, χειλούδες, καλόγριες και μουρμούρες φαίνεται να επικρατεί τελικά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ας κερδίσει και σε κάτι το καλό σε αυτόν τον κόσμο που βασιλεύει σχεδόν στα πάντα το κακό.

Για να παραφράσω κι ένα ωραίο τραγουδάκι:

«Καλοκαιρινά ραντεβού και τα Χριστούγεννα, καλοκαιρινά σ’ αγαπώ στην αμμουδιά…

Ζηλεύει η Αφροδίτη που ‘χεις τόση ομορφιά»

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μεγάλη ιδέα έχουμε για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κακώς. Μεγάλη απανθρωπιά και σκατοψυχιά στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι έρχεται. Από τις 21 Δεκεμβρίου, θα αρχίσει να μεγαλώνει η μέρα, οπότε θα ετοιμάζομαι κι εγώ σιγά-σιγά για τα μπάνια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.