Λίγο ακόμα να σηκωθούνε, λίγο ψηλότερα (οι θερμοκρασίες)

Θεαματική η άνοδος της θερμοκρασίας, Πιτσιρίκο, από τους 8 βαθμούς της Πέμπτης, στους 14 το πρωί και στους 19 μετά το μεσημέρι την Παρασκευή.

Είχα τόσο καλή ψυχολογία που δεν τήρησα και τον κανόνα που λέει ότι απαγορεύονται οι καταδύσεις τρεις μέρες μετά την αιμοδοσία.

Εντάξει, στα τέσσερα μέτρα κατέβηκα για να μαζέψω μία διάφανη σακούλα -από αυτές που ανοιγοκλείνουν με κλιπ- καθώς έχασκε στον πυθμένα.

Δεν προκαλούσε, λοιπόν, απλά ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά μπορεί να εγκλωβιζόταν και κανένα ψαράκι μέσα και μετά να μην μπορούσε να ξαναβγεί.

Γι’ αυτό τη μάζεψα, όπως κι ένα σακουλάκι από κρουασάν στα δύο μέτρα αυτό, το οποίο εικονίζεται σε μία φωτό με τέσσερις σπάρους και μία χειλού δίπλα σε μία ξεχασμένη σημαδούρα στον βυθό.

Παρεμπιπτόντως, εκτός από τα πλαστικά, ρυπαίνουν και τα ρούχα και ενίοτε μας δηλητηριάζουν κι εμάς που τα φοράμε, όπως μας πληροφορεί η Le Monde.

Και φοράμε και πολλά, καθώς το 2016 πωλήθηκαν 100 δισ. ρούχα σε όλο τον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι στη Γαλλία κάθε άνθρωπος φορούσε 9,5 κιλά ρούχα.

Και οι καταναλωτές αγοράζουν όλο και περισσότερο +60% ρούχων τα τελευταία 15 χρόνια.

Αυτή η τάση έχει όνομα, «γρήγορη μόδα», και αφορά είδη μίας χρήσης που ανανεώνονται συνεχώς.

Αυτές οι συνήθειες κατανάλωσης έχουν συνέπειες για το περιβάλλον, καθώς από την παρασκευή των πρώτων υλών, τις μεταφορές, το πλύσιμο και την ανακύκλωση, ο κύκλος της ζωής ενός ρούχου προκαλεί τεράστια ρύπανση και μερικές φορές δηλητηριάζει και εκείνον που το φοράει.

Για παράδειγμα, τα βαμβακερά προέρχονται από το βαμβάκι, το οποίο ψεκάζεται με φυτοφάρμακα, ενώ χρειάζονται και τεράστιες ποσότητες νερού (2.700 λίτρα για ένα μπλουζάκι).

Πέρα από το γεγονός ότι η μαζική παραγωγή βαμβακιού στο Ουζμπεκιστάν οδήγησε στην αποξήρανση της θάλασσας της Αράλης.

Άλλα ρούχα είναι από πολυεστέρα, που παράγεται από πετρέλαιο κι έτσι αυξάνονται οι εκπομπές ρύπων (1,2 δισ. τόνοι ετησίως).

Όπως και με τη μεταφορά ρούχων από την Κίνα και την Ινδία, μέσω Μαρόκου στη Γαλλία π.χ., που εισάγει το 50% των ενδυμάτων της.

Παράλληλα, εμποτίζονται και με τοξικές ουσίες κατά την επεξεργασία τους στα εργοστάσια.

Ακόμα και μέσω του πλυντηρίου ρούχων πολλές ρυπογόνες ουσίες, 500 χιλιάδες τόνοι μικροπλαστικών για την ακρίβεια, καταλήγουν στη θάλασσα, όπου καταναλώνονται από τα ψάρια και περνούν μετά και στη διατροφική αλυσίδα των ανθρώπων.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι γυναίκες είναι που αγοράζουν ρούχα σαν τρελές και στηρίζουν τον καπιταλισμό. Πηγαίνετε σε ένα πολυκατάστημα με ανδρικά και γυναικεία ρούχα. Στα ανδρικά, θα δείτε δυο με τρεις ανθρώπους -αν δεν είναι εντελώς άδειος ο χώρος-, στα γυναικεία γίνεται πόλεμος. Οπότε, το συμπέρασμα είναι πως οι γυναίκες καταστρέφουν τον πλανήτη. Μόνο τα αρώματα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες πρέπει να είναι η απόλυτη καταστροφή του περιβάλλοντος. Εγώ, τα τελευταία 25 χρόνια, έχω αγοράσει μόνο ένα άρωμα. Και δεν το βάζω σχεδόν ποτέ. Επίσης, αν ήταν καλοκαίρι όλο το χρόνο, θα χρειαζόμουν μόνο δυο μαγιό, ένα ζευγάρι σαγιονάρες και δυο τρία μπλουζάκια. Βέβαια, το χειμώνα, αναγκαστικά, ντύνομαι. Σαν άστεγος. Όταν ήμουν πιο μικρός με απασχολούσε κάπως η εμφάνισή μου, τώρα είμαι ικανός να βγω έξω και με τσουβάλι. Άρα, δεν φταίω εγώ για την καταστροφή του πλανήτη. Πάντως, έχω ρούχα από τις προηγούμενες δεκαετίες -και είναι και ωραιότατα- αλλά, επειδή δεν τα φοράω ποτέ, θα μου κρατήσουν για πάντα. Από τη στιγμή που οι γυναίκες ξοδεύουν πολλά χρήματα για ρούχα, θα ήθελα να ντύνονται πιο θηλυκά. Τι είναι αυτά που φοράνε οι γυναίκες σήμερα; Γκαβές είναι; Θα μπορούσαν να φοράνε αυτά τα ωραία φλοράλ φορέματα με τα κουμπάκια, ή μακριές φούστες που είναι στενές στη μέση. Καλά, ας φοράνε ό,τι θέλουν αλλά είπα κι εγώ την γνώμη μου. Θέλω να σας πω ότι θα αγιάσετε, όπως το πάτε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.