“Νιώθεις πραγματικά ελεύθερος, όταν κάνεις ελεύθερη κατάδυση”

Τάδε έφη Raghda Ezzeldin, Πιτσιρίκο, μία Αιγύπτια που κατεβαίνει σε μεγάλα βάθη και υποστηρίζει ότι “όταν καταδύεσαι, ξεχνάς τα πάντα, αισθάνεσαι μόνο το σύμπαν, τη θάλασσα και την ψυχή, είναι ό,τι πιο κοντινό σε μία προσευχή ή στον διαλογισμό”.

Η ίδια έκανε ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης (χωρίς μπουκάλες οξυγόνου, δηλαδή), με βουτιά με μία ανάσα στα 45 μέτρα και για πάνω από 5 λεπτά.

Στο Dahab της Αιγύπτου βρίσκεται η “Μπλε Τρύπα”, η Μέκκα για τους λάτρεις της ελεύθερης κατάδυσης, που είναι “ένα πάθος, το νιώθεις στην καρδιά σου, βρίσκεις τον εαυτό σου στο νερό”, όπως λέει και η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που βούτηξε διαγωνιζόμενη εκεί, διασκεδάζοντας και βλέποντας τα ψάρια.

Ακριβώς όπως τα λένε τα κορίτσια που κάνουν ελεύθερη κατάδυση είναι, στη θάλασσα τα ξεχνάς όλα.

Προβλήματα, στενοχώριες, ακόμα και αρρώστιες.

Όπως το Σάββατο που κατέβηκα στη δαντελένια ακρογιαλιά με μία ίωση να με τριγυρνά.

Στα κρυστάλλινα νερά ένιωθα, όμως, μία χαρά.

Ήρθαν και κτενοφόρα από τα ανοιχτά. Τα κτενοφόρα είναι συγγενικό είδος με τις μέδουσες, αλλά δεν τσιμπάνε.

Ή, για την ακρίβεια, το τσίμπημά τους -διότι εκκρίνουν κι αυτά δηλητήριο- δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο.

Χταπόδια και βασιλικά καβούρια δεν είδα, ούτε πέρκες, χειλούδες, γύλους και μπαρμπούνια, αλλά είχε πολλούς σαργούς, κακαρέλους, σάλπες, κέφαλους, καλόγριες, μουρμούρες, χάνους, μία τσιπούρα και μελανούρια.

Ανέβαιναν και στην επιφάνεια, να πάρουν λίγο ήλιο κι αυτά, σαν τις γάτες και τα σκυλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μπράβο στην κοπέλα που έκανε την κατάδυση. Δύσκολη χώρα για τις γυναίκες η Αίγυπτος. Στο βυθό θα νιώθουν κάπως πιο ελεύθερες. Και στον αέρα επίσης. Στο έδαφος έχουν κάποια προβλήματα. Ο ήλιος θα χαθεί για λίγες μέρες αλλά θα επιστρέψει. Σήμερα ήταν υπέροχα στη λιακάδα. Το καταχάρηκαν τα αδέσποτα της γειτονιάς. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.