Οι λεσεψιανοί μετανάστες

Πιτσιρίκο, η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν όσες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να φιλοξενήσουν μετανάστες, να καταβάλουν ένα ποσό για να εξαιρεθούν από το σύστημα ποσοστώσεων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η κίνηση δείχνει την ανυπομονησία να αλλάξουν οι κανόνες ασύλου στην ΕΕ, πριν τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.

Έχει επίσης στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης που φοβούνται ότι τέτοιες αλλαγές θα ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες και κράτη όπως η Ιταλία που, με βάση την τρέχουσα νομοθεσία, έχουν την ευθύνη να φιλοξενούν τους μετανάστες που φτάνουν πρώτα στο έδαφός τους.

Οι χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία) θα συνεχίσουν να έχουν αυτή την ευθύνη για τα επόμενα 8 χρόνια και όχι για 10, όπως προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς, ενώ άλλη μία παραχώρηση στη Ρώμη θα είναι ένας ειδικός κανόνας για όσους διασώζονται στη θάλασσα.

Κι αυτό διότι η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας δεν επιτρέπει στα πλοία διάσωσης να δένουν στα λιμάνια της για να μην διαχειριστεί τους μετανάστες.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο δεν αναιρεί την υποχρέωση φιλοξενίας μεταναστών για τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις, αν κάποιες χώρες συνεισφέρουν περαιτέρω στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή σε αναπτυξιακά πρότζεκτ στην Αφρική.

Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στον διχασμό ανάμεσα στις χώρες που δέχονται μετανάστες, όπως η Γερμανία και άλλες που αρνούνται να το κάνουν, π.χ. η Ουγγαρία.

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών το 2018 στη Μεσόγειο είναι λιγότερες από 100 χιλιάδες, αλλά η έκρηξη του 2015 είχε πιάσει την ΕΕ απροετοίμαστη.

Κάτι που είχε ως συνέπεια οι κυβερνήσεις της νότιας και ανατολικής Ευρώπης να σκληρύνουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό.

Αυτό που θα πρέπει να αποφευχθεί, είναι όλες οι χώρες της ΕΕ να επιλέξουν να πληρώσουν για να μην φιλοξενήσουν μετανάστες και έτσι θα υπάρξει μία οκταετής περίοδος για να γίνουν οι απαραίτητες συμφωνίες.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Antonio Tajiani, είχε πει τον Οκτώβριο του 2018 ότι ένας αποδεκτός συμβιβασμός με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που δεν θέλουν μετανάστες, θα είναι να δώσουν περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη της Αφρικής.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία είχαν ζητήσει παλιότερα περισσότερη αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά τώρα φαίνονται πρόθυμες να δεχτούν να εξαγοράσουν κάποιες χώρες την εξαίρεσή τους από το σύστημα ποσοστώσεων.

Οι συμφωνίες θα χρειαστούν χρόνο, καθώς ηγέτες, σαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Victor Orban και εκείνους της ιταλικής κυβέρνησης, έχουν χτίσει την εικόνα τους γύρω από τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές.

Αλλά μιας και ο λόγος για το μεταναστευτικό, το πλοίο έρευνας και διάσωσης Aquarius που έσωσε χιλιάδες μετανάστες στη Μεσόγειο σταμάτησε τις επιχειρήσεις του, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αλλά και η οργάνωση SOS Mediterranee είπαν ότι αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το πλοίο μπλοκαρίστηκε στο λιμάνι της Μασσαλίας από όταν έχασε την καταχώρησή του στα μητρώα του Παναμά τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το Aquarius ήταν το τελευταίο πλοίο που επιχειρούσε ανοιχτά της Λιβύης, ενώ μέχρι πέρσι υπήρχαν άλλα πέντε που έκαναν διασώσεις στη θάλασσα.

“Είναι μία μαύρη μέρα, η Ευρώπη όχι μόνο απέδειξε την ανικανότητά της στην έρευνα και τη διάσωση, αλλά σαμποτάρει και άλλες προσπάθειες που σώζουν ζωές” ανέφερε η Vickie Hawkins, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Το τέλος του Aquarius σημαίνει ότι περισσότερες ζωές θα χαθούν στη θάλασσα, θάνατοι που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί και πλέον δεν θα καταγραφούν κιόλας, είναι μία παρανοϊκή κατάσταση για τους ηγέτες της Ευρώπης και της Βρετανίας να πεθαίνουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά” συμπλήρωσε η ίδια.

Σχεδόν 5.000 μετανάστες πέθαναν το 2016, προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία μειώθηκε σημαντικά, μετά την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών στη Λιβύη, αλλά και πάλι 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής το 2018 στη Μεσόγειο.

Ιταλοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Νοέμβριο του 2018 τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ότι έριξαν εσκεμμένα τοξικά απόβλητα σε λιμάνια στη νότια Ιταλία και διέταξαν την κατάσχεση του Aquarius.

H οργάνωση αρνείται ότι έκανε κάτι μεμπτό και κατηγορεί την Ιταλία ότι προσπαθεί να ποινικοποιήσει τις αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Το γραφείο του εισαγγελέα στην Κατάνια επιμένει, ωστόσο, ότι τα πλοία Aquarius και VOS Prudence πέταξαν παράνομα δυνητικά επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, μαζί με άλλα σκουπίδια, μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Μαϊου 2018.

Λεσεψιανός μετανάστης είναι, εξάλλου, και το γουρουνόψαρο, συγγενικό είδος του τροπικού βαλιστή, που φωτογράφισα την Παρασκευή.

Λεσεψιανοί μετανάστες λέγονται τα ψάρια που πέρασαν από την Ερυθρά στη Μεσόγειο Θάλασσα, όταν άνοιξε η διώρυγα του Σουέζ.

Άλλα είδη εκτός από τα γουρουνόψαρα είναι οι γερμανοί, οι λαγοκέφαλοι, τα λιονταρόψαρα, που συμβιώνουν αρμονικά με τα ενδημικά είδη παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα.

Απλά, οι άνθρωποι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων απέδειξε πως η μόνη αξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το χρήμα. Οπότε, δεν θα πάει μακριά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο για τα ψάρια, μπορεί να μην έχουν ρατσιστικές τάσεις αλλά το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, όπου ο ισχυρός “τρώει” τους αδύναμους. Άλλωστε, να πω για μια ακόμα φορά πως δεν υπάρχει ρατσισμός για τους μετανάστες. Υπάρχει ρατσισμός για τους φτωχούς μετανάστες. Κανείς δεν έχει πρόβλημα με τους πλούσιους μετανάστες. Άρα, ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει είναι για τους φτωχούς. Ντόπιους και ξένους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.