Ο Ισλανδός ψαράς που μιλούσε με τους γλάρους
Στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν τα κίτρινα γιλέκα στη Ναντ, στο βορειοδυτικό άκρο της Γαλλίας, στέκεται η Le Monde, επισημαίνοντας ότι όλα ξεκίνησαν ήρεμα με μερικές εκατοντάδες ανθρώπους στους δρόμους.
Τρεις ώρες μετά, όμως, οι συγκεντρωμένοι ήταν 1.400, παίρνοντας ώθηση από διαδήλωση που είχε γίνει νωρίτερα για το κλίμα, για να φτάσουν τελικά τις 3.000, παρά τη βροχή.
Κάποιοι εξ αυτών έκαναν και δηλώσεις στα ΜΜΕ με έναν 33χρονο που κερδίζει 2.000 ευρώ τον μήνα και θεωρείται από τους ευκατάστατους -αλλά με τον ίδιο να λέει ότι τα βγάζει πέρα απλά επειδή δεν πίνει, δεν καπνίζει, δεν βγαίνει έξω και δεν έχει και παιδιά- να υποστηρίζει ότι “o Macron είναι απλά ένα πιόνι και η παραίτησή του δεν θα αλλάξει τίποτα, καθώς και ο επόμενος που θα αναλάβει, θα ακολουθήσει τις πολιτικές του Juncker, οπότε αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη εθνική κυριαρχία”.
Ένας 46χρονος έμπορος που βγάζει 1.500 ευρώ τον μήνα είπε ότι “o Macron δεν μας ακούει και μας κοιτάει αφ’ υψηλού” και ζήτησε “μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και να μπουν στο κοινοβούλιο άνθρωποι που έχουν κάνει πολλές δουλειές στη ζωή τους και ξέρουν ποια είναι η καθημερινότητα του πολίτη”.
Το σύνθημα Macron παραιτήσου ακούστηκε πολλές φορές και στη Ναντ, με μία 47χρονη να υποστηρίζει ότι “ο Γάλλος πρόεδρος μας προσβάλλει και όπως και η Le Pen, o Sarkozy, o Hollande θεωρούν ότι είμαστε ζητιάνοι”.
Μία 22χρονη άνεργη ανέφερε από την πλευρά της ότι o Macron δεν πρέπει να ξεχνάει ότι εκλέχθηκε από λίγους, ότι το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά, μίλησαν ο ένας στον άλλον και διαπίστωσαν ότι δεν είναι μόνοι, ότι υπάρχουν πολλοί που ζουν στο κόκκινο.
Λίγα μέτρα πιο μακριά άρχισε να επικρατεί ένταση, να σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές και καπνοί από δακρυγόνα σκέπασαν τον ουρανό.
Τέσσερα μαγαζιά είχαν μετά σπασμένες βιτρίνες, η κίνηση στην πόλη μειώθηκε, αλλά όχι και η ένταση, ούτε ο αριθμός των δακρυγόνων που έπεφταν.
Στο τέλος, βέβαια, η βία περιορίστηκε και οι ζημιές ήταν περιορισμένες.
Για κάποιους, ωστόσο, οι ζημίες ήταν σημαντικές, όπως για έναν 32χρονο που είδε να μειώνεται κατά 80% ο κύκλος εργασιών του, εξαιτίας των επεισοδίων, που είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό πέντε αστυνομικών, τριών πολιτών, ενώ έγιναν και 13 συλλήψεις.
Όσο για τον επιχειρηματία, είπε ότι καταλαβαίνει την οργή του κόσμου, αλλά αυτή η κατάσταση τιμωρεί τους πάντες και ειδικά τους μικρούς εμπόρους για τους οποίους αυτός ο μήνας είναι κανονικά ο καλύτερος του έτους και πως, αν συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό και την άλλη βδομάδα, δεν θα σηκώσουν κεφάλι.
Επί της ουσίας, ο Γάλλος πρωθυπουργός Edouard Philippe καλεί τώρα για ενότητα μετά την τέταρτη επεισοδιακή διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων, όπως μεταδίδει το BBC.
Η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 1.700 προσαγωγές, αλλά αυτή τη φορά η βία δεν ήταν τόσο έντονη, όσο τις προηγούμενες φορές.
“Οι συζητήσεις με τους διαδηλωτές θα πρέπει να συνεχιστούν και δεν αξίζει για κανένα φόρο να μπει σε κίνδυνο η ενότητα της χώρας μας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Philippe.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο Macron, από τον οποίο πολλοί Γάλλοι ζητούν να παραιτηθεί, θα ανακοινώσει άμεσα μέτρα που θα διευκολύνουν τον διάλογο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner εξήρε από την πλευρά του τις προσπάθειες των αστυνομικών, που κατάφεραν να περιορίσουν τις ταραχές, όπως δήλωσε.
Και ο Macron ευχαρίστησε τους αστυνομικούς για το θάρρος και τον επαγγελματισμό τους.
Συνολικά 125 χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν το Σάββατο 8/12 στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία, ενώ οι αστυνομικοί ήταν 90 χιλιάδες, εκ των οποίων οι 9.000 είχαν αναπτυχθεί στο Παρίσι.
Στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας εμφανίστηκαν και 12 τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας για να συγκρατήσουν περίπου 10 χιλιάδες διαδηλωτών.
Παρ’ όλα αυτά, παράθυρα έσπασαν, αυτοκίνητα κάηκαν και μαγαζιά λεηλατήθηκαν.
Βίντεο έδειξε ότι διαδηλωτές χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες ακόμα και στο πρόσωπο, ενώ ανάμεσά τους ήταν και τρεις δημοσιογράφοι. Οι τραυματίες αστυνομικοί ήταν 17.
Ο αριθμός των διαδηλωτών που ήταν 282 χιλιάδες στις 17 Νοεμβρίου μειώθηκε, εξάλλου, σταδιακά σε 166 χιλιάδες στις 24 Νοεμβρίου, σε 136 χιλιάδες την 1η Δεκεμβρίου και σε 125 χιλιάδες στις 8 Δεκεμβρίου.
Αντίστοιχα, οι τραυματίες ήταν 409, 84, 263 και 118 και οι συλληφθέντες 73, 307, 630 και 1.723. Στην πρώτη διαδήλωση είχε χάσει τη ζωή της και μία γυναίκα που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.
Η γαλλική κυβέρνηση είναι, ωστόσο, ανακουφισμένη που αυτή τη φορά η βία δεν κλιμακώθηκε τόσο πολύ, καθώς οι νέες τακτικές της αστυνομίας να μην αφήσει ελεύθερο πεδίο στους διαδηλωτές και να συλλάβει χιλιάδες αποδείχτηκαν αποτρεπτικές, σύμφωνα τουλάχιστον με το υπουργείο Εσωτερικών.
Δεν είναι κάτι παραπάνω από μία ανάσα, πάντως, για τον Macron, που πρέπει να δράσει γρήγορα και να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των κίτρινων γιλέκων. Ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό εντός της εβδομάδας.
Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν θα δώσει στους πολίτες αυτό που περιμένουν, δηλαδή, περισσότερα λεφτά στις τσέπες τους.
Και αν πιστεύει ότι η Γαλλία μπορεί να το αντέξει αυτό οικονομικά.
Η κινητοποίηση που άρχισε σαν διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα καύσιμα έχει εξελιχθεί πλέον, τα αιτήματα είναι πάμπολλα και ηγεσία στα κίτρινα γιλέκα δεν υπάρχει, αλλά παραμένει η υποστήριξη προς το κίνημα από τις φτωχότερες οικογένειες.
Συγκεκριμένα, η υποστήριξη για τα κίτρινα γιλέκα παραμένει στο 66%, ενώ η δημοτικότητα του Macron έχει κατρακυλήσει στο 23%.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταργήσει τον φόρο για τα καύσιμα και να παγώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο για το 2019.
Όμως, αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά για κάποιους διαδηλωτές που θέλουν και αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων, καλύτερες συντάξεις, καλύτερα πανεπιστήμια, ακόμα και την παραίτηση του Macron, τον οποίο αποκαλούν πρόεδρο των πλούσιων.
Πάντως, ακόμα και τα κίτρινα γιλέκα πήραν ρεπό την Κυριακή.
Και είχε και λίγο κόσμο στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή.
Οπότε, πήγα στην παραλία με τις ομπρέλες για να κάνω και λίγο φιγούρα στους θαμώνες της καντίνας, που έπιναν καφέ.
Με φόντο το κυματάκι από το βορειοδυτικό αεράκι. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία δεν ήταν και τίποτα ιδιαίτερο, βέβαια.
Δεν κρύωνα σχεδόν καθόλου, εμπνευσμένος και από τον Ισλανδό ψαρά, που κολύμπησε σε παγωμένα νερά 5 βαθμών στον Ατλαντικό -και όχι 18 στον Σαρωνικό-, όταν το αλιευτικό του ναυάγησε, και μετά από έξι ώρες έφτασε ημιλιπόθυμος σε ένα σπίτι στην ακτή εν μέσω χιονόπτωσης.
Για μήνες οι γιατροί τον υπέβαλαν σε εξετάσεις, τον έβαζαν σε παγωμένες δεξαμενές μαζί με άλλους που άντεχαν για λίγα λεπτά, ενώ εκείνος έμενε μέσα για ώρες.
Δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν πώς κατάφερε να επιβιώσει. Ούτε ο ίδιος δεν είχε κάποια εξήγηση.
Δεν ήξερε και τι να πει στη σύζυγο και τα παιδιά ενός άλλου ψαρά, που ήταν στο ίδιο αλιευτικό, αλλά δεν τα κατάφερε.
Όπως και όλοι οι υπόλοιποι.
“Η στιγμή που φοβήθηκα πιο πολύ ήταν όταν κατάλαβα ότι έμεινα μόνος” λέει σε κάποια στιγμή της ταινίας, που γυρίστηκε με αφορμή την απίστευτη περιπέτειά του.
“Θυμάμαι μόνο ότι κολυμπούσα και μιλούσα στους γλάρους” είπε στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο νοσοκομείο.
“Τους έλεγα να πάνε να φέρουν βοήθεια. Ήξερα ότι θα το έκαναν αν μπορούσαν”.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, οι Γάλλοι έχουν σώσει πολλές φορές στο παρελθόν την τιμή της ανθρωπότητας. Και δεν είναι τυχαίο πως έχουν επηρεάσει την ανθρωπότητα σε πολλές διαφορετικές περιόδους. Μένει να δούμε αν αυτό θα συμβεί και τώρα. Βέβαια, πρέπει να θέλει και η ανθρωπότητα. Ο Ισλανός ψαράς σώθηκε επειδή ήθελε πολύ να ζήσει. Και επειδή μιλούσε στους γλάρους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.