“Πόσες ζωές πρέπει να θυσιαστούν για ένα παλτό;”

Tόσο καλό που μοιάζει να μην είναι αληθινό, γράφει το Reuters, Πιτσιρίκο, για το γεγονός ότι εταιρίες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν την τετραήμερη εργασία με αμοιβή για πέντε μέρες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και δίνει περισσότερα κίνητρα και στο προσωπικό, που δεν εξαντλείται πια από την πολλή δουλειά.

“Είναι πιο υγιεινό και κάνουμε και καλύτερη δουλειά, αν δεν εργαζόμαστε τρελές ώρες” αναφέρει ο Jan Schulz Hofen, ιδρυτής της εταιρίας Planio που εισήγαγε μέσα στο 2018 το τετραήμερο για το 10μελές προσωπικό της.

Στη Νέα Ζηλανδία, η ασφαλιστική εταιρία Perpetual Guardian ανέφερε μείωση του στρες και άνοδο της αφοσίωσης του προσωπικού μετά το 32ωρο που εφάρμοσε δοκιμαστικά επίσης μέσα στο 2018.

Ακόμα και στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να δίνουν ρεπό τα πρωινά της Δευτέρας, παρόλο που άλλα προγράμματα στην εργασιομανή αυτή χώρα προσπαθούν να πείσουν τους υπαλλήλους ότι αυτό θα έχει ελάχιστα αποτελέσματα.

Το Συνέδριο των Εμπορικών Συνδικάτων στη Βρετανία πιέζει για να εφαρμοστεί η τετραήμερη εργασία σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του αιώνα, κάτι που στηρίζει και το κόμμα των Εργατικών.

Επιχειρηματολογεί, δε, ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει κατά τη βιομηχανική επανάσταση, όταν οι εργαζόμενοι κέρδισαν το Σαββατοκύριακο και τώρα, με την έκρηξη της τεχνολογίας, μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο.

Και “να μειωθεί το στρες της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και να βελτιωθεί η ισότητα των φύλων”, όπως επισημαίνει η οικονομολόγος της Ένωσης Συνδικάτων Kate Bell, προσθέτοντας ότι “και οι εταιρίες υποστηρίζουν ότι το τετραήμερο είναι καλύτερο για την παραγωγικότητα, αλλά και για την υγεία των εργαζόμενων”.

H Lucie Greene, εμπειρογνώμων στη συμβουλευτική εταιρία J. Walter Thompson ανέφερε από την πλευρά της ότι έχει ξεσπάσει μία πολεμική ενάντια στην υπερβολική εργασία, κάτι που άρχισε μετά την ατάκα του αφεντικού της Tesla Elon Musk ότι “κανείς δεν άλλαξε τον κόσμο δουλεύοντας 40 ώρες τη βδομάδα”.

Μία έρευνα μεταξύ 3.000 εργαζόμενων σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας, έδειξε ότι τουλάχιστον οι μισοί θα μπορούσαν να τελειώσουν τη δουλειά τους σε πέντε ώρες, αν δεν τους διέκοπτε κάτι.

Αλλά οι περισσότεροι υπερβαίνουν τις 40 ώρες την εβδομάδα, με αποκορύφωμα τις ΗΠΑ, όπου το 49% κάνει υπερωρίες.

“Υπήρξε ένα ξεχείλωμα της εργασίας, διότι με την τεχνολογία οι άνθρωποι συνεχώς εργάζονται και τελικά “καίγονται”” ανέφερε ο συντάκτης της έρευνας Dan Schawbel.

O Schulz-Hofen εφάρμοσε από μόνος του το τετραήμερο για τον εαυτό του, όταν συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται να επιβραδύνει μετά από μία δεκαετία εξοντωτικής εργασίας, όταν ίδρυσε την Planio.

“Δεν έκανα λιγότερη δουλειά τις τέσσερις μέρες, διότι με τις πέντε νόμιζα ότι έχω περισσότερο χρόνο, μου έπαιρνε παραπάνω διάστημα να τελειώσω κάτι, έκανα διαλείμματα για καφέ ή, για διαδικτυακές συζητήσεις με συναδέλφους” εξηγεί ο ίδιος.

“Κατάλαβα ότι με τις τέσσερις μέρες θα πρέπει να είμαι γρήγορος, συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω, έτσι ώστε να έχω ελεύθερη την Παρασκευή μου”.

Ο Schulz και οι συνεργάτες του εξέτασαν διάφορες επιλογές, πριν καταλήξουν στην εργασία από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη.

Απέρριψαν την ιδέα ενός ευέλικτου ωραρίου, δηλαδή, με λιγότερες ώρες στο πενθήμερο, διότι θα ήταν πολύ εύκολο να ξεχειλώσει και πάλι.

Οι πελάτες που έπαιρναν τηλέφωνο την Παρασκευή στην εταιρία, άρχισαν να εκφράζουν παράπονα, αλλά ο Schulz θεωρεί ότι “απλά ζήλευαν”.

Μία υπηρεσία στις ΗΠΑ, η Grey New York, καθιέρωσε επίσης το τετραήμερο από τον Απρίλιο του 2018, αλλά οι εργαζόμενοι παίρνουν το 85% του μισθού τους, με τον Schawbel να υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο, που θα μας δώσει ρεπό τα πρωινά της Δευτέρας”.

Για να σπάσω, λοιπόν, τη ρουτίνα της Δευτέρας, Πιτσιρίκο, πήγα για βουτιά στον Χάρακα στα Λεγραινά, όπου βρήκα κι ένα μεγάλο ανοιγμένο στρείδι και μία επίσης άδεια πίνα, το μεγαλύτερο δίθυρο μαλάκιο των ελληνικών θαλασσών.

Με φόντο το νησάκι Πάτροκλος και με ρηχά νερά (στα 100-150 μέτρα από την ακτή το βάθος είναι 2-3 μέτρα), η παραλία του Χάρακα είναι ιδανική για οικογένειες και παιδιά.

Αλλά το χειμώνα είναι δυστυχώς γεμάτη σκουπίδια, όπως και η δαντελένια ακρογιαλιά στο Θυμάρι, από όπου είχα περάσει νωρίτερα.

Τόσες παραλίες, ούτε ένας κάδος απορριμμάτων.

Αλλά οι πολίτες, αντί να ασχοληθούν με το μείζον πρόβλημα των σκουπιδιών, κάνουν καταγγελίες στον δήμο για τα σκυλιά π.χ.

Κι έτσι μαζεύουν τα σκυλιά, αντί για τα σκουπίδια.

Καλά ξηγήθηκαν, λοιπόν, οι γυμνοί διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, έχοντας ρίξει πάνω στα κορμιά τους ψεύτικο αίμα, για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση γούνας και δέρματος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Και τα είπαν όλα με μία φράση σε ένα πανό που έγραφε: “Πόσες ζωές πρέπει να θυσιαστούν για ένα παλτό”;

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εγώ απορώ πώς γίνεται και δεν έχουν αντιληφθεί όλοι ακόμα πως η εποχή της εργασίας -όπως την ξέραμε- έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν χρειάζεται να δουλεύουν οι άνθρωποι, όπως δούλευαν. Οι άνθρωποι πρέπει να πληρώνονται επειδή δεν δουλεύουν. Γιατί παράγουν κέρδος με το να μην δουλεύουν. Αλλά αυτά μοιάζουν υψηλά νοήματα σε έναν κόσμο, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ακόμα ότι η δουλειά είναι καλό πράγμα. Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες δεν έχουν καμία δικαιολογία να πιστεύουν πως η δουλειά είναι καλό πράγμα, γιατί ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν φτιάχτηκε από τους δούλους -αυτούς που δούλευαν- αλλά από αυτούς που τεμπέλιαζαν. Δηλαδή, τους ελεύθερους πολίτες. Αλλά οι άνθρωποι θέλουν να δουλεύουν. Τι να πω, περαστικά τους. Και οι πολιτικοί συνεχίζουν να υπόσχονται θέσεις εργασίας από …επενδύσεις. Δεν παλεύεται η ηλιθιότητα. Στα νησιά του Αιγαίου, με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και δυνατούς ανέμους, κανείς δεν σκέφτεται να βάζει κάδους με καπάκι στις παραλίες. Οπότε, βάζουν ανοιχτούς κάδους, αυτοί τιγκάρουν από σκουπίδια, φυσάει ο αέρας και γεμίζουν η παραλία και η θάλασσα από σκουπίδια. Χώρια που πολλές φορές δεν υπάρχουν καν κάδοι στις παραλίες, και μπορεί να περπατήσεις δυο χιλιόμετρα -χωρίς να βρεις κάδο-, οπότε παίρνεις τη σακούλα με τα σκουπίδια στο δωμάτιό σου. Πολύ ωραία κατάσταση για μια χώρα που δηλώνει περήφανη για τον τουρισμό της. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.