Πoρνογραφικοποίηση

Γεια σου Πιτσιρίκο,
Σήμερα το πρωί άκουσα την χθεσινή σου ραδιοφωνική εκπομπή και αυτά που είπες για την σχέση του βιασμoύ στη Ρόδου με την ευκολία να βλέπεις τσόvτες αλλά και την γενικότερη εικόνα των σεξoυαλικών σχέσεων στις μέρες μας.

Θυμήθηκα λοιπόν ότι πριν κάποια χρόνια βρήκα στο διαδίκτυο μια ενδιαφέρουσα διδακτορική διατριβή από το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ με τίτλο “Πoρνογραφία και σεξoυαλικότητα στην ύστερη νεωτερικότητα. Ο λόγος της πoρνογραφικοποίησης.”

Επειδή νομίζω πως οι διαπιστώσεις σου για την αντρίλα αλλά και την γυναικεία συμπεριφορά στα ΜΜΕ ομοιάζουν με αυτά που διαβλέπει και η διατριβή -καλά δεν χρειάζεται να είσαι και καμιά διάνοια για να δεις πέντε πράγματα- είπα λοιπόν να στη στείλω.

Οι εκπομπές σου με εξιτάρουν θετικά αλλά και αρνητικά. Αλλά δεν έχω χρόνο να βάλω τις σκέψεις και τα επιχειρήματά μου σε σειρά ώστε να στα στείλω. Έχω πιο απλά καθημερινά πράγματα να κάνω. Ίσως γιατί είναι πιο άμεσα και εύκολα πραγματοποιήσιμα από το να εκφραστώ γραπτώς σε θέματα ασφαλώς πιο πολύπλοκα που δεν λύνονται εύκολα μιλώντας μεταξύ μας.

Όπως, για παράδειγμα, το ίδιο θέμα παραπάνω. Είπες στην εκπομπή πως τώρα πια κι ένας οκτάχρονος μπορεί να βρει στο διαδίκτυο πολύ τσόvτα πολύ εύκολα. (Ενώ εμείς έπρεπε να κλέβουμε από κανένα περίπτερο κανένα Ταρατατά ή Ζάκουλα, αν με εννοείς, χαχα).

Σίγουρα πιστεύω και εγώ ότι αυτή η υπερπληθώρα καταναλωτικών σεξoυαλικών προϊόντων δεν έχει βγει σε καλό.

Ίσως, τότε, η λογοκρισία πoρνογραφικών σελίδων όπως γίνεται στην Τουρκία είναι κάτι καλό, έτσι για να κάνω και λίγο τον συνήγορο του διαβόλου;

Βέβαια, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά και η λογοκρισία του διαδικτύου στην Τουρκία είναι εξαπλωμένη και επικεντρωμένη σε επικριτές του σουλτάνου. Ως και η Wikipedia είναι μπλοκαρισμένη απέναντι.

Αν και πραγματικά, προσωπικά δεν είμαι πια σίγουρος αν είναι καλή η απόλυτη ελευθερία στις σύγχρονες κοινωνίες, οι οποίες με πρόσχημα την ελευθερία έχουν γίνει ένα μάτσο σκουπιδότοποι καταναλωτισμού.

Πιστεύω πως, σε ένα μεγάλο ποσοστό, γι’ αυτό τον λόγο οι δυτικές κοινωνίες υποστηρίζουν ένθερμα την ελευθερία, για να πουλάνε κάποιοι καταναλωτικά πρότυπα και προϊόντα σκουπίδια.

Και για να κάνω και κριτική στην δημοκρατία, αυτή η δημοκρατία δεν μας φέρνει τον φασισμό σιγά σιγά. Όλοι οι φασίστες, τα τελευταία χρόνια, δημοκρατικά (μέσω εκλογών) δεν αύξησαν την δύναμή τους; Ο Μπολσονάρο, ο Τραμπ, ο Ντουτέρτε, ο Πούτιν “δημοκρατικά” δεν εκλέχθηκαν;

Θέλω να πω πως η δημοκρατία (τουλάχιστον αυτή που μας καβλαντίζουν εδώ και δυο αιώνες) δεν είναι και το τέλειο, ίσως, πολίτευμα. Αντίθετα μπορεί να γίνει και δούρειος ίππος.

Τέλος πάντων, ίσως το ξεχείλωσα τώρα και αυτά που λέω μπορεί να παρεξηγηθούν έτσι όπως εκφράστηκα γρήγορα και πρόχειρα.

Χαιρετισμούς,

μπάρμπα γιώργος

Υ.Γ. Η φωτό είναι η ανατολή του Ήλιου όπως βγήκε από τα βουνά της Τουρκίας σήμερα το πρωί τραβηγμένη από το μπαλκόνι μου στην Κω. Επειδή είμαι σε εθελούσια προσωρινή σύνταξη, όπως λέω, ήρθα στο χωριό για να κάνω μαθήματα γιόγκας, χαχα, με τον ανηψιό μου ένα παιδί 25 χρονών γ@μώ τα παιδιά. Την γιόγκα την ξεκίνησα τον Σεπτέμβρη αφού, λόγω τραυματισμού στο γόνατο, αναγκάστηκα να παρατήσω το τρέξιμο. Καταλαβαίνω πως κάνεις βάρη. Φίλε ψάξε την γιόγκα, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Να ‘σαι καλά.

(Αγαπητέ φίλε, δεν υπάρχει λόγος λογοκρισίας και απαγορεύσεων στο Διαδίκτυο. Ούτε έθεσα θέμα απαγόρευσης στο podcast και στο σχετικό κείμενο. Αλλά έχει δημιουργηθεί ένα κενό. Κι αυτό δημιουργήθηκε από το ότι η τεχνολογία είναι πιο γρήγορη από την κοινωνία. Ενώ τα παιδιά παραμένουν παιδιά, έχουν πια πρόσβαση σε υλικό -όχι μόνο σεξoυαλικού περιεχομένου- που μάλλον δεν μπορούν να διαχειριστούν. Δεν είμαι παιδοψυχολόγος αλλά μάλλον δεν είναι θετικό για μικρά παιδιά να βλέπουν πoρνοταινίες. Δεν είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος να ενημερωθεί ένα παιδί για το SΕΧ. Υπάρχει και το σχολείο για να γίνει αυτό. Και αυτό μάλλον είναι πιο υγιές. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.