Στο βυθό είναι πάντα καλοκαίρι

Kαλά τα λες εσύ, Πιτσιρίκο, ότι έρχεται το καλοκαίρι, καθώς σήμερα αντί για χιόνια, βγήκε ήλιος, έστω και με δόντια.

Αλλά και έτσι κι αλλιώς στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι.

Απλά, ο ήλιος αποκάλυψε σήμερα τον βυθό και στον Σαρωνικό.

Μαζί με τα μελανούρια, τους σαργούς, τους κακαρέλους, τους γύλους, τις καλόγριες, και τις χειλούδες είχε και 4-5 ακόμα κολυμβητές.

Αλλά, δυστυχώς, και πάρα πολλά σκουπίδια στον Μπάτη, όπως φαίνεται και στις φωτό με τα μελανούρια, τον γύλο, τη χειλού και τον σαργό.

Αυτό είναι, βέβαια, το λιγότερο μπροστά στο γεγονός ότι η Ιαπωνία ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα αρχίσει την εμπορική φαλαινοθηρία από τον Ιούλιο του 2019 και ότι θα αποσυρθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, η οποία απαγόρευσε την εμπορική αλιεία φάλαινας το 1986, όταν κάποια είδη έφτασαν κοντά στην εξαφάνιση, όπως μεταδίδει το BBC.

Η Ιαπωνία που είναι μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής από το 1951, υποστηρίζει ότι είναι στην κουλτούρα του λαού της να τρώει φάλαινες, αν και αυτές αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,1% του κρέατος που πωλείται στη χώρα.

Μέχρι τώρα η φαλαινοθηρία της Ιαπωνίας γινόταν για «επιστημονικούς σκοπούς», αλλά υπήρχαν πολλές επικρίσεις, επειδή πουλούσε το κρέας, ενώ τώρα πια θα μπορεί να σκοτώνει φάλαινες που προστατεύονται από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η εμπορική φαλαινοθηρία θα περιορίζεται στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας και στις οικονομικές ζώνες.

Με την αποχώρησή της από την Επιτροπή -την οποία κατηγόρησε για αθέτηση υποσχέσεων, όπως να επιτρέπεται η βιώσιμη εμπορική φαλαινοθηρία- η Ιαπωνία δεν θα μπορεί έτσι κι αλλιώς να επιχειρεί πια στην Ανταρκτική και στο νότιο ημισφαίριο.

Παρεμπιπτόντως, οι υπουργοί Εξωτερικών και Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Marise Payne και Μelissa Price έκαναν κοινή δήλωση για να εκφράσουν τη «μεγάλη απογοήτευσή» τους για την απόφαση της Ιαπωνίας και την αντίθεσή τους σε όλες τις μορφές «εμπορικής και υποτιθέμενης επιστημονικής φαλαινοθηρίας».

Η Ιαπωνία κατηγορείται επίσης ότι θα διαπράττει πλέον πειρατική φαλαινοθηρία και η Greenpeace της χώρας ζητάει από την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί, καθώς φιλοξενεί και τη Σύνοδο των G20 τον Ιούνιο του 2019.

Μάλιστα, την κατηγορούν ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση λίγο πριν την αλλαγή του έτους για να περάσει στα ψιλά στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και ότι ουσιαστικά βγαίνει εκτός διεθνούς κοινότητας.

Το 1986 τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας συμφώνησαν σε ένα μορατόριουμ φαλαινοθηρίας για να ανακάμψουν οι πληθυσμοί διάφορων ειδών.

Όμως, κάποια κράτη που είναι υπέρ της φαλαινοθηρίας, θεώρησαν ότι αυτό το μορατόριουμ θα ήταν προσωρινό.

Τελικά, όμως, η απαγόρευση έγινε μόνιμη, αλλά χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισλανδία ισχυρίζονται ότι η φαλαινοθηρία είναι μέρος της κουλτούρας τους και μπορεί να γίνεται με έναν βιώσιμο τρόπο, ενώ μερικά είδη δεν είναι και απειλούμενα (οπότε είπαν να τα καταστήσουν κι αυτά απειλούμενα).

Τον Σεπτέμβριο, η Ιαπωνία ήθελε να επιτραπεί η εμπορική φαλαινοθηρία με περιορισμούς, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η χώρα θα πρέπει και πάλι να σέβεται κάποιους διεθνείς περιορισμούς.

Δεν αποκλείεται να συστήσει η Ιαπωνία και ένα νέο διεθνές σώμα, αν καταφέρει να πάρει κάποιες χώρες μαζί της, ή να ενταχθεί στην Επιτροπή Θαλάσσιων Θηλαστικών Βόρειου Ατλαντικού, στο πλευρό της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Γροιλανδίας και των Νησιών Φερόε.

Η Ιαπωνία κάνει εδώ και 30 χρόνια επιστημονική φαλαινοθηρία, την οποία επιτρέπει η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, με τους επικριτές της συγκεκριμένης πρακτικής να υποστηρίζουν ότι είναι απλά ένα προκάλυμμα της εμπορικής φαλαινοθηρίας.

Κάθε χρόνο η Ιαπωνία σκοτώνει από 200 μέχρι 1.200 φάλαινες, υποστηρίζοντας ότι ελέγχει πρώτα ποια είδη κινδυνεύουν.

Επανειλημμένα έχει προσπαθήσει η Ιαπωνία να ανατρέψει το μορατόριουμ και να διασφαλίσει μία συμφωνία για βιώσιμη και ελεγχόμενη φαλαινοθηρία, αλλά και η πιο πρόσφατη απόπειρά της απορρίφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αυτό που λέει η ιαπωνική κυβέρνηση, ότι δηλσδή είναι στην κουλτούρα και στην παράδοση των Ιαπώνων να τρώνε φάλαινες, είναι όλο το πρόβλημα. Κάποτε ήταν στην παράδοση πολλών ανθρώπων να τρώνε ανθρώπους· τι σήμαινε αυτό, ότι έπρεπε να το συνεχίσουμε; Κάποτε ήταν «κουλτούρα» κάποιων οι μαύροι να είναι σκλάβοι και οι γυναίκες κάτι σαν ζώα. Μήπως να τα συνεχίζαμε κι αυτά, για να είμαστε «παραδοσιακοί»; Αν τα πράγματα ήταν έτσι, οι άνθρωποι θα ζούσαν ακόμα στις σπηλιές. Έρχεται το καλοκαίρι. Φαίνεται. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.