Τα χελιδόνια της θάλασσας

Πιτσιρίκο, η Ρωσία ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο στην παραγωγή όπλων και είναι πλέον στη δεύτερη θέση του κόσμου, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπως γράφει η Le Monde, επικαλούμενη έκθεση του Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για την Παγκόσμια Ειρήνη.

“Οι ρώσικες επιχειρήσεις είδαν μία σημαντική αύξηση στις πωλήσεις όπλων από το 2011, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 9,5% των συνολικών πωλήσεων των 100 μεγαλύτερων παραγωγών χωρών” ανέφερε ο ερευνητής Siemno Wezeman.

O κύκλος εργασιών τους ήταν 37,3 δισ. δολ. (33 δισ. ευρώ). Ανάλογη ήταν και η αύξηση των δαπανών της Ρωσίας για την αγορά όπλων, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η χώρα έκανε, εξάλλου, τις πιο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της ιστορίας της στην Άπω Ανατολή, κάτι που καταδίκασε το ΝΑΤΟ.

Από το 2002 η δεύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, που υποχώρησε πλέον στην τρίτη θέση, καθώς αντιπροσωπεύει το 9% των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων.

Τέταρτη έρχεται η Γαλλία με 5,3%, ενώ μακράν πρώτες είναι οι ΗΠΑ με 57% μερίδιο επί των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων και με 42 επιχειρήσεις στις πρώτες 100 και έναν κύκλο εργασιών που φτάνει τα 226 δισ. δολ. (198 δισ. ευρώ).

“Οι αμερικάνικες επιχειρήσεις επωφελούνται άμεσα από τη ζήτηση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για όπλα” εξηγεί η Aude Fleurant, διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας για τους Εξοπλισμούς και τις Στρατιωτικές Δαπάνες.

Η πιο επικερδής εταιρία παραγωγής όπλων στον κόσμο είναι η αμερικάνικη Lockheed Martin με έσοδα 44,9 δισ. δολ., ενώ στην πρώτη δεκάδα μπήκε για παρθενική φορά η ρώσικη Almaz Antei με κύκλο εργασιών 8,6 δισ. δολ. το 2017, αυξημένο κατά 17% σε σχέση με το 2016.

Άλλες εννέα ρώσικες επιχειρήσεις βρίσκονται μεταξύ των πρώτων 100 παγκοσμίως.

Οι τούρκικες πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 24% το 2017, κάτι που δείχνει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία όπλων για να ανταποκριθεί και στη δική της ζήτηση, χωρίς να εξαρτάται από ξένους παραγωγούς, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την Κίνα.

Από τη Ρωσία μας ήρθαν, εξάλλου, και τα πρώτα χελιδόνια της θάλασσας για φέτος.

Πρόκειται για είδος μικρόσωμου γλάρου, που μεταναστεύει από πιο βόρεια κλίματα στα μέρη μας για να ξεχειμωνιάσει, ενώ η εναλλακτική ονομασία του είναι ποταμογλάρονο.

Χελιδόνι της θάλασσας είναι, όμως, πιο ποιητικό όνομα.

Σαν τις φωτογραφίες με τα σύννεφα, τον γλάρο και τα κύματα που είναι σαν ζωγραφιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλά που φτιάχνονται τόσα πολλά όπλα και έχουν δουλειές τόσοι άνθρωποι. Αν δεν δούλευαν στην βιομηχανία όπλων, μπορεί να σκότωναν για να ζήσουν. Αγαπάω πολύ τους γλάρους και τα πετούμενα της θάλασσας. Το καλοκαίρι, τα παρατηρώ με τις ώρες. Κάποια έρχονται και κοντά σου και σε κοιτάνε. Εγώ τους μιλάω κιόλας. Τους μιλάω στα αρχαία ελληνικά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.