Το Αλκατράζ της Δανίας

Πιτσιρίκο, μία μεγάλη έκπληξη με περίμενε την Πέμπτη που λόγω του παγωμένου βοριά κατέβηκα στην παραλία με τις ομπρέλες και όχι στην αγαπημένη μου ακτή.

Μετά από 10 μέρες ήταν κι ένας ακόμα λουόμενος εκεί.

Μιλάμε όχι απλά για χειμερινό κολυμβητή, αλλά για πραγματικό πρωταθλητή.

Τον κατάλαβα με τη μία, αφού είχε ανοιχτεί στα 100 μέτρα και βάλε από την ακτή.

Την ίδια στιγμή που καμιά 50αριά μέτρα πιο έξω φωτογράφισα σαργουδάκια, σάλπες, κακαρέλους, μελανούρια, κέφαλους και γαϊτανούρια.

Aλλά κι ένα ολιγάριθμο κοπάδι αθερίνα, που ήταν σαν τις σταγόνες του ψιλόβροχου -ή, χιονόνερου;- σε έναν άλλον ουρανό.

Η έκπληξή μου έγινε, όμως, ακόμα μεγαλύτερη όταν μου είπε μετά ότι βουτάει και το βράδυ ή στις 6 το πρωί που και πάλι είναι μαύρη νύχτα, όλο τον χειμώνα.

Υπάρχουν, μάλιστα, κι άλλοι που το κάνουν.

Ήταν σίγουρο ότι έλεγε αλήθεια, αφού έκανε και ντους στην παραλία, βγαίνοντας από τα παγωμένα νερά, κάτι που μόνο δεινοί χειμερινοί κολυμβητές μπορούν σε τέτοιες συνθήκες (χιονόνερο κατά διαστήματα).

Και γενικά, έδειχνε άνετος και χαλαρός και όχι… κατεψυγμένος.

Σε αντίθεση με εμένα τον γιαλαντζί, που, μετά από μία βουτιά σκάρτα δέκα λεπτά, ήθελα το καυτό ντους και ρούχα τα χοντρά. Παρά την 339η το 2018 και 2145η σερί βουτιά.

Αλλά ας ταξιδέψουμε σε ακόμα πιο παγωμένα νερά και συγκεκριμένα στη Δανία, καθώς ανησυχία έχει προκαλέσει στον ΟΗΕ το γεγονός ότι η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας θα μεταφέρει μερικούς αλλοδαπούς εγκληματίες σε ένα μικρό νησί, νότια της πρωτεύουσας Κοπεγχάγης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για το νησί Lindholm στο οποίο θα μεταφερθούν 100 εγκληματίες, που δεν γίνεται να απελαθούν, διότι κινδυνεύουν να βασανιστούν ή και να εκτελεστούν στις πατρίδες τους.

Αυτό είναι και το πιο πρόσφατο σχέδιο της κυβέρνησης για να περιορίσει τη μετανάστευση.

Οι επικριτές του χαρακτηρίζουν το σχέδιο πολύ σκληρό, ωστόσο, το στηρίζει και ο κυβερνητικός εταίρος, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας.

«Έχω σοβαρές ανησυχίες για αυτό το σχέδιο και θα παρακολουθούμε την εφαρμογή του, ενώ θα συζητήσουμε για το θέμα και με την κυβέρνηση»ανέφερε η επιφορτισμένη με τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ΟΗΕ, Michelle Bachelet.

«Έχουμε δει την αρνητική επίδραση τέτοιων πολιτικών απομόνωσης και δεν πρέπει να τις αντιγράφουμε, διότι στερούν την ελευθερία, απομονώνουν, στιγματίζουν και καταστούν πιο ευάλωτους όσους τις υφίστανται» συμπλήρωσε η ίδια.

Με βάση το σχέδιο, οι κρατούμενοι θα μπορούν να φεύγουν από το νησί την ημέρα, αλλά θα πρέπει να αναφέρουν πού θα είναι και το βράδυ να επιστρέφουν.

«Είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία και θα πρέπει να νιώθουν και έτσι» ανέφερε -κυνικά είναι η αλήθεια- η υπουργός Ενσωμάτωσης Inger Stojberg.

To Lindholm έχει έκταση 7 τετραγωνικά στρέμματα και χρησιμοποιείται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας για έρευνες σχετικά με τη γρίπη των χοίρων και τη λύσσα, μεταξύ άλλων.

Το πλοιάριο που πηγαίνει στο νησί ονομάζεται «Ιός». Το κέντρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει 100 άτομα θα είναι έτοιμο το 2021 και θα κοστίσει 759 εκ. κορώνες Δανίας (115,48 εκ. δολ.).

Η κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει το σχέδιο εντός του Δεκεμβρίου 2018, ενώ εκλογές στη σκανδιναβική χώρα θα γίνουν ως τις 17 Ιουνίου 2019.

Παρεμπιπτόντως, έρευνα που δημοσιεύει το Reuters αναφέρει ότι οι μετανάστες έχουν καλύτερη υγεία από τους κατοίκους πλούσιων χωρών, που τους φιλοξενούν και συχνά βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών ως εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας σε αυτά τα κράτη.

Τα επιχειρήματα των λαϊκιστών ότι οι μετανάστες αποτελούν μία υγειονομική βόμβα και επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας είναι μύθοι, που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν το αντιμεταναστευτικό αίσθημα.

Η διετής μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου έδειξε ότι οι μετανάστες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους κατοίκους των χωρών που τους φιλοξενούν, και είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο ή καρδιοπάθειες.

Είναι, ωστόσο, πιο ευάλωτοι σε ασθένειες όπως η ηπατίτιδα, το AIDS και η φυματίωση, αλλά και πάλι μπορεί να μεταδώσουν αυτές τις μολυσματικές ασθένειες κυρίως εντός της μεταναστευτικής κοινότητας και όχι στον γενικότερο πληθυσμό.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι μετανάστες είναι υγιέστεροι και συνεισφέρουν θετικά στις οικονομίες πλούσιων χωρών που τους φιλοξενούν, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ibrahim Abubakar.

Η θνησιμότητα των μεταναστών από την ανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική ήταν μικρότερη από αυτή των κατοίκων έξι ευρωπαϊκών χωρών, που τους φιλοξενούν.

Αντίθετα, ήταν μεγαλύτερη η θνησιμότητα των μεταναστών από την Αφρική και την ανατολική Ευρώπη.

«Σε πολλές χώρες το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται για να διχάζει τις κοινωνίες και να προωθεί τη λαϊκιστική ατζέντα, αλλά οι μετανάστες περισσότερο συνεισφέρουν στην οικονομία, παρά κοστίζουν» ανέφερε ο Richard Horton, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, που έγινε, ωστόσο, σε πλούσιες χώρες, κι έτσι δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν σε φτωχά κράτη, που είναι και πιο δημοφιλής προορισμός για μετανάστες.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ευτυχώς για τις εξουσίες που υπάρχουν οι μετανάστες, και μπορούν να ρίχνουν όλα τα κακά πάνω τους. Νομίζω πως η μεγάλη αηδία με την ελληνική κοινωνία με έπιασε όταν διαπίστωσα πως πολλοί συμπατριώτες μας, αντί να στραφούν κατά αυτών που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία, στράφηκαν κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Θλιβεροί. Πολύ χαίρομαι για τα μπάνια σας. Δηλαδή, ό,τι και να συμβαίνει, ξέρω ότι εσείς βουτάτε. Κι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.