Το αμφίβιο “Ντόναλντ Τραμπ”

Πιτσιρίκο, μάλλον δεν θα πρέπει να άρεσε στον Donald Trump η απόφαση να δοθεί το όνομά του σε ένα νέο αμφίβιο που ανακαλύφθηκε και το οποίο θάβει το κεφάλι του στην άμμο, όπως μεταδίδει το BBC.

To ονόμασαν Dermophis donaldtrumpi ως απάντηση στα σχόλια που έχει κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος για την κλιματική αλλαγή.

Η ιδέα ήταν του επικεφαλής μίας εταιρίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο ήθελε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή.

“Το Dermophis donaldtrumpi είναι ένα παράδειγμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας των πολιτικών του ανθρώπου, του οποίου φέρει πλέον το όνομα” εξήγησε ο νονός Aidan Bell.

To μικρό, τυφλό πλάσμα που μοιάζει με σκουλήκι, ζει κυρίως κάτω από το έδαφος και για αυτό ο Bell έκανε τον συνειρμό με τη συμπεριφορά του Trump.

Διότι και ο Αμερικάνος πρόεδρος είναι σαν να βάζει το κεφάλι του στην άμμο, όταν γυρίζει την πλάτη στην επιστημονική συναίνεση που υπάρχει για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Το συγκεκριμένο αμφίβιο δεν είναι το μοναδικό πλάσμα που παίρνει το όνομα του Trump, αν και ο νυν πρόεδρος δεν ξεπερνάει τον Obama, το όνομα του οποίου είχε δοθεί σε 14 είδη.

Και ο George Bush και ο Dick Cheney είχαν επίσης δει τα ονόματά τους να τα παίρνουν κάποια σκαθάρια.

Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή, αλλά ο Trump, η κυβέρνηση του οποίου είναι φίλα προσκείμενη στα ορυκτά καύσιμα, τους κατηγορεί ότι έχουν πολιτική ατζέντα.

“Δεν ξέρω αν είναι ανθρωπογενής” λέει ο Αμερικάνος πρόεδρος για την κλιματική αλλαγή, την οποία δεν αρνείται, αλλά πιστεύει ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να υποχωρήσουν και πάλι.

Τον περασμένο μήνα ο Trump δήλωσε ότι δεν πιστεύει μία έρευνα της δικής του κυβέρνησης ότι η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει δισ. δολ. ετησίως στις ΗΠΑ και θα έχει επιπτώσεις και στην υγεία.

Απέσυρε, μάλιστα, τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι πλήττει τα συμφέροντα των αμερικάνικων επιχειρήσεων και εργαζόμενων και ότι εκείνος εκλέχθηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα των κατοίκων του Πίτσμπουργκ και όχι του Παρισιού.

Μιας και ο λόγος, όμως, για ΗΠΑ και Τραμπ, το αμερικανικών συμφερόντων ΔΝΤ έχει και χριστουγεννιάτικο μποναμά για την Ουκρανία, με άμεση καταβολή 1,4 δισ. δολ., από τα συνολικά 3,9 δισ. δολ. του εορταστικού πακέτου, όπως αναφέρει η Le Monde.

To Tαμείο της Ουάσινγκτον άναψε αρχικά το πράσινο φως για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στα μέσα Οκτωβρίου 2018 στο Κίεβο, το οποίο βγαίνει από μία σοβαρή οικονομική κρίση και πρέπει να κάνει σημαντικές πληρωμές για το χρέος του μέχρι το 2020.

“Οι ουκρανικές αρχές κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας” δήλωσε το νούμερο 2 του ΔΝΤ, ο David Lipton.

“H νομισματική και δημοσιονομική πολιτική συνέβαλε επίσης στη μείωση των ελλειμμάτων, υπάρχουν και πάλι αποθεματικά (χρημάτων) και η εμπιστοσύνη των αγορών, η οποία βελτιώνεται” εξήγησε ο ίδιος.

Τον Νοέμβριο του 2018, η Christine Lagarde είχε εκτιμήσει ότι οι συνθήκες ήταν πλέον ώριμες για την έγκριση ενός νέου προγράμματος βοήθειας, με βάση τους κανόνες που θέτει το Ταμείο.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον προϋπολογισμό για το 2019, προβλέποντας έλλειμμα 2,3% ως προς το ΑΕΠ, μία αύξηση των τιμολογίων για το φυσικό αέριο και τη θέρμανση και τη βελτίωση της διοίκησης των τραπεζών που ανήκουν στο κράτος.

Η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών Oksana Markarova διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ισορροπημένος και ρεαλιστικός, ενώ ο David Lipton ζητάει από την πλευρά μεγαλύτερη πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις που θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές για τη γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το 2018 θα κλείσει με ανάπτυξη 3,3% για την Ουκρανία και το 2019 με +2,7%, μετά το +2,5% του 2017.

Ουκρανικού τύπου κρύο επικράτησε, εξάλλου, και την Τετάρτη και αφού η θερμοκρασία δεν έλεγε να ανέβει, για να ανέβει τουλάχιστον η ψυχολογία πριν από μία ακόμα παγωμένη βουτιά, έβαλα μερικά τραγουδάκια καλοκαιρινά.

“Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου”, Λιωμένο παγωτό”, “Μην μου μιλάς για καλοκαίρια”, “Καλοκαιρινά ραντεβού”, “Το καλοκαιράκι…”.

Και όπως λέει και το τραγούδι:

“Ήταν η Αθήνα, κόμπος στον λαιμό, νέφος και ρουτίνα και άγχος τρομερό… Τηλέφωνο χτυπάει, βουλιάζει το νησί και το όνειρο σκορπάει στου γραφείου τη βουή…

Πετάγομαι ιδρωμένος, δουλεύεις και γελάς, σ’ ακούω σαν χαμένος το ρεφρέν να τραγουδάς”…

Kαι αυτοί οι ήχοι με συντρόφευαν στα κρυστάλλινα νερά της δαντελένιας ακρογιαλιάς.

Σπουδαίες υποβρύχιες φωτογραφίες δεν έβγαλα, αλλά με αποζημίωσαν οι γάτες και τα σκυλιά, που θέλουν τη λιακάδα τους κι αυτά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει απόλυτα το σύγχρονο δυτικό άνθρωπο που δεν νοιάζεται για τίποτα άλλο πέρα από τον εαυτό του. Οπότε δεν αντιλαμβάνομαι γιατί γίνεται προσπάθεια να δαιμονοποιηθεί ο Τραμπ, λες και είναι πολύ διαφορετικός από τους άλλους. Γιατί να νοιάζεται ο 72χρονος Τραμπ για το μέλλον της ανθρωπότητας και το τι θα συμβεί μετά το δικό του πέρασμα από τη ζωή; Επίσης, ποιος στα αλήθεια νοιάζεται; Στ’ αλήθεια, όμως, όχι επειδή αυτή είναι η δουλειά του. Πληρώνει πολύ κόσμο η κλιματική αλλαγή. Χοντρή μπίζνα. Βρίσκω άδικο να δίνουμε ονόματα αντιπαθητικών ανθρώπων σε διάφορα ζωικά είδη. Ας τα αφήσουμε στην ησυχία τους και να επιλέξουν μόνα τους τα ονόματά τους. Όπως θα ήταν σωστό να κάνουν και οι άνθρωποι. Εγώ βαφτίστηκα μόνος μου. Πιτσιρίκος. Αχ, το καλοκαίρι έρχεται. Πρέπει να με δείτε που κοιτάω κάθε μέρα στο Διαδίκτυο τις ζωντανές κάμερες από τις παραλίες στα Κανάρια Νησιά. Πόσο τους ζηλεύω τους ανθρώπους που κάνουν μπάνιο και αράζουν στον ήλιο. Και πόσο χαίρομαι γι’ αυτούς. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.