Το ουράνιο τόξο και το κύμα της προηγούμενης μέρας

Πιτσιρίκο, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι αυστηροί έλεγχοι της αστυνομίας στα σύνορα εμπόδισαν χιλιάδες μετανάστες να φτάσουν στην Κροατία και κατ’ επέκταση στην ΕΕ, αφήνοντάς τους στη φτωχή Βοσνία, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2019, όπως εκτιμά το Reuters.

Πάνω από 3.000 άνθρωποι βρίσκονται σε τρία κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στη Βοσνία, κοντά στα σύνορα με την Κροατία, όπου μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων προσπαθούν να τους εξασφαλίσουν στέγη και τροφή, κι ενώ ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω του χειμώνα, όταν τελειώσει θα προσπαθήσω ξανά» ανέφερε ο Hamza από το Πακιστάν, απηχώντας τις απόψεις κι άλλων μεταναστών, μεταξύ των 2.000 που έχουν εγκατασταθεί σε ένα εργοστάσιο σε θερμαινόμενες σκηνές και κοντέινερ, ενώ έχουν και τρία γεύματα τη μέρα και πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

Την Παρασκευή 14/12 οι 180 ασυνόδευτοι ανήλικοι έπαιζαν με το φρέσκο χιόνι που έπεφτε, βγάζοντας φωτογραφίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, πάνω από 9,2 εκ. ευρώ στη Βοσνία για να διαχειριστεί τους μετανάστες πριν τον χειμώνα.

Η χώρα, που ακόμα ανακάμπτει από τον καταστροφικό εμφύλιο της δεκαετίας του 1990, ήταν πέρασμα για 1 εκ. μετανάστες, που προσπάθησαν να πάνε από τα Βαλκάνια στην κεντρική Ευρώπη το 2015 και το 2016.

Αλλά φέτος έχει μετατραπεί σε χώρα διαμετακόμισης για τους μετανάστες, από τη στιγμή που δεν τους δέχονται η Ουγγαρία και η Σλοβενία, σφραγίζοντας τα σύνορά τους.

Από τον Ιανουάριο του 2018 έχουν μπει στη Βοσνία 23 χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν και περίπου 5.000 έχουν πλέον καθηλωθεί, καθώς ο κρύος χειμώνας και η κροατική αστυνομία κάνουν αδύνατη τη συνέχιση του ταξιδιού τους.

«Είναι απάνθρωπη αυτή η ζωή για τους μετανάστες» λέει ο Αφγανός Wali Khan, δείχνοντας τις μελανιές στα χέρια του από το ξύλο που έφαγε από τους Κροάτες αστυνομικούς, όταν προσπάθησε να περάσει τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα.

Η Κροατία, το νεότερο μέλος της ΕΕ, αρνείται τις κατηγορίες για κακομεταχείριση των προσφύγων από την αστυνομία της.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου στη Βοσνία είναι αργές και περίπλοκες «και πρέπει να επεκταθούν και για όσους ζητούν άσυλο στη Βοσνία».

Κι ενώ οι τοπικές αρχές στη βορειοδυτική Βοσνία έχουν περιορίσει τις αφίξεις, καθώς δεν υπάρχουν περαιτέρω χώροι φιλοξενίας, οι ντόπιοι προσπαθούν να βοηθήσουν, καθώς θυμούνται ότι τη δεκαετία του 1990 ήταν και οι ίδιοι πρόσφυγες.

«Φιλοξενώ έναν Ιρακινό στο σπίτι μου» λέει η Senada, σερβιτόρα σε ένα ξενοδοχείο, προσθέτοντας ότι «είναι όμορφος και μορφωμένος και θα του βρούμε και μία σύζυγο εδώ».

Αλλά δεν κλείνουν μόνο τα σύνορα, κλείνουν και οι δρόμοι και το πρωί είχαν κλείσει την παραλιακή.

Συγκεκριμένα, τον δρόμο προς τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης και υποχρεωτικά έστριβες προς Βάρης – Κορωπίου.

Για όσους έρχονταν από Σούνιο, κλειστή ήταν η είσοδος προς Βάρκιζα και έπρεπε να στρίψουν επίσης προς Βάρη ή, να μπουν στην παραλία Yabanaki.

Tοπική βροχή είχε, εξάλλου, το πρωί στη Σαρωνίδα, αλλά μέχρι να φτάσω στην Παλαιά Φώκαια είχε βγει ήλιος και ουράνιο τόξο.

Το έβγαλα και 1-2 φωτογραφίες στο Θυμάρι, αλλά δεν ήταν τόσο καλές, αφού ξεθώριαζε πέρα από τον Αρτσιντά και το νησάκι Σαν Τζόρτζιο με τις ανεμογεννήτριες στα ανοιχτά του Σαρωνικού.

Ούτε μετά έβγαλα ωραίες φωτογραφίες στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Στον βυθό είδα μόνο κάτι καλόγριες και μουρμούρες, αλλά και τους συνήθεις ύποπτους κακαρέλους και σαργούς.

Αλλά και το swell κύμα είχε ξεθυμάνει, κι έτσι δεν ήταν πια θεαματικό για φωτό, οπότε απαθανάτισα κι ένα έντομο που έβγαλα σώο στην αγαπημένη μου ακτή, κι έναν γλάρο που πετούσε στον ουρανό.

Το swell κύμα, η φουσκοθαλασσιά λέγεται, εξάλλου, και ρεστία, όπως μου έμαθε ένας κύριος που έκανε βόλτα στην παραλία.

Είναι η απαθαλασσία, το κύμα που συνεχίζεται ενώ έχει σταματήσει η αιτία που αρχικά το προκάλεσε.

Το κύμα της προηγούμενης μέρας.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είστε πάντα στη μάχη του ρεπορτάζ, της ενημέρωσης και του περιβάλλοντος. Και του βυθού. Εύγε! Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.