Όλα λάθος

Φίλε μου, Πιτσιρίκο,
ακούω και διαβάζω πράγματα που δεν βγάζουν νόημα. Η κοπέλα λέει, στη Ρόδο, δεν είχε δώσει δικαιώματα.

Η μάνα της βγήκε μέσα στον πόνο της και είπε ότι το κορίτσι έφυγε από το σπίτι για να σπουδάσει και ήταν αγνό.

Ήταν ένα πολύ καλό κορίτσι, με όνειρα, με φιλοδοξίες.

Δεν προκαλούσε, ήταν αγαπητή σε όλους.

Πιτσιρίκο, τι δικαίωμα δίνει ένας άνθρωπος για να αξίζει να βιαστεί και να δολοφονηθεί;

Είναι κάτι που κάνεις; Κάτι που λες;

Μεγαλώνω κόρη και με ανησυχεί λίγο αυτό.

Δηλαδή, αν έβγαινε έξω με κοντές φούστες θα της άξιζε;

Αν δεν ήταν καλό κορίτσι; Αν ας πούμε μία κοπέλα βρίζει ή δεν πάει στην εκκλησία θεωρείται ότι έχει δώσει δικαίωμα;

Μήπως αν δεν είχε κανένα όνειρο; Αν δεν ήταν φοιτήτρια, αλλά έκανε ευκαιριακές δουλειές ίσα ίσα για να βγάλει τα προς το ζην;

Αν έπινε και έβγαινε κάθε βράδυ και με άλλους και γυρνούσε σπίτι ξημερώματα, θα ήταν εντάξει να τη βιάσoυν; Να τη σκοτώσουν;

Δεν ξέρω, δεν μπορώ να καταλάβω.

Όλοι αυτοί τα λένε με καλή πρόθεση, το ξέρω. Θέλουν να δείξουν τη λύπη τους, να δώσουν κουράγιο στους γονείς του κοριτσιού, να δηλώσουν το πόσο σοκαρίστηκαν.

Όμως, όλο αυτό είναι λάθος.

Όταν μιλάμε για ένα κορίτσι που δεν έδωσε δικαίωμα στο βιαστή και το δολοφόνο της στη συγκεκριμένη περίπτωση, τότε δημιουργούμε όρια στα κορίτσια που βιάστηκαν και μπορεί να το σκεφτούν δύο και τρεις φορές πριν καταγγείλουν.

Γιατί, ξέρεις, μπορεί αυτές να δώσανε δικαίωμα.

Μπορεί να βγήκαν με κάποιον και να ήπιαν, να χόρεψαν, να ξεκίνησαν κάτι.

Μπορεί να συμφώνησαν να πάνε σπίτι του. Μπορεί να συμφώνησαν να είναι και ένας φίλος του εκεί.

Μπορεί, όμως, μετά να το ξανασκέφτηκαν.

Έχουν το δικαίωμα αυτό, ε;

Ή μήπως όχι; Μήπως δεν το έχουν, γιατί, ξέρεις. Προκάλεσαν. Τα ήθελαν.

Μήπως θα πρέπει αυτός και ο φίλος του να τις πλακώσουν στο ξύλο; Μήπως να τις σκοτώσουν και να τις πετάξουν στα βράχια.

Αφού το ήθελαν. Τι σημαίνει άλλαξαν γνώμη;

Αυτή η καραμέλα του «δεν έδωσε δικαίωμα» θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει, μπας και μπορέσουμε να καταλάβουμε την ουσία του θέματος.

Για το βιασμό και την κουλτούρα που τον συνοδεύει ένα πράγμα ισχύει και τίποτα άλλο.

Δεν φταίνε τα ρούχα, αυτά που λες, αυτά που κάνεις.

Δεν φταίει το αν έδωσες δικαίωμα ή όχι.

Δεν φταίει το αν βγαίνεις έξω τα βράδια, αν έχεις σχέση, αν πίνεις.

Για το βιασμό φταίει ένα πράγμα.

Ο βιαστής.

Να το λήξουμε αυτό κάποια στιγμή για να μπορέσει να δοθεί δικαιοσύνη για όλα τα θύματα. Και να βρεθούν εκεί που πρέπει όλοι οι θύτες.

Φιλιά,

Ελένη

(Αγαπητή Ελένη, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το έγκλημα. Και οι δράστες θα τιμωρηθούν. Αλλά το κορίτσι δεν θα γυρίσει πίσω. Όσο για αυτά τα βλακώδη που λέγονται μετά από τέτοια άθλια περιστατικά, μην ξεχνάς πως η Ελλάδα είναι το βασίλειο του μικροαστισμού και του «τι θα πει η γειτονιά και ο κόσμος». Ελένη, ζούμε σε΄έναν αντρικό κόσμο. Φτιαγμένο από άνδρες για άνδρες. Και οι γυναίκες έχουν ευθύνη για αυτό. Οι γυναίκες κοιτάνε τους άνδρες να σκοτώνουν, να βιάζoυν, να σπέρνουν την δυστυχία. Οι γυναίκες πρέπει να πράξουν. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν έχει γίνει ποτέ μια διαδήλωση στην Αθήνα για τις γυναίκες που πουλιούνται και αγοράζονται στο κέντρο της Αθήνας. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι γυναίκες ανέχονται να παρουσιάζεται το γυναικείο σώμα σαν ντεκόρ στις τηλεοράσεις. Κι όχι μόνο το ανέχονται αλλά ακολουθούν και τα τηλεοπτικά πρότυπα. Ελένη, προχτές μια Ελληνίδα «καλλονή» -με πλαστικές στο πρόσωπό της και πιθανότατα στο σώμα της- είπε σε μια εκπομπή ιδιωτικού καναλιού «ποια γυναίκα δεν έχει φάει ένα χαστούκι πάνω στον έντονο τσακωμό; Όποια δεν έχει φάει ή όποια δεν έχει κάνει πλαστικές λέει ψέματα». Γυναίκα το είπε αυτό. Και δεν είναι η μόνη. Ελένη, έχεις προσέξει πόσο απαξιωτικά μιλάνε οι γυναίκες για τις γυναίκες; Πολλοί άνδρες είναι πιο φεμινιστές από πολλές γυναίκες. Ακούς γυναίκες να μιλάνε μεταξύ τους -ακόμα και έφηβες- και να λέει η μια την άλλη «κ@ριόλα» και «σκύλα». Και μάλιστα το βρίσκουν χαριτωμένο αυτό. Ελένη, πιστεύω πως αυτός ο κόσμος πρέπει να γίνει πιο γυναικείος. Δηλαδή, πιο ανθρώπινος. Αλλά πάντα σκέφτομαι την φράση της Σιμόν ντε Μποβουάρ «Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι». Ελένη, έχουν και οι γυναίκες ευθύνη για την πορεία της ανθρωπότητας. Καιρός να την αναλάβουν. Οι γυναίκες πρέπει να πάψουν να είναι τα θύματα και το ντεκόρ των ανδρών. Γιατί, διαφορετικά, αυτό που συνέβη στο Ρόδο θα συνεχίσει να συμβαίνει. Και θα λέμε τα ίδια και τα ίδια. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.