Ένας χρόνος θάλασσα και έξι μήνες ρουμανικής προεδρίας

Πιτσιρίκο, από το 2013 θυμάμαι να βουτάω με 15-20 βαθμούς στις 2 Ιανουαρίου, με εξαίρεση το 2018 που και πάλι καλοκαιρία είχε, αλλά πήγαμε Παρνασσό.

Εγώ, βέβαια, κοιτούσα από την κορυφή του βουνού, το Γαλαξίδι και θα προτιμούσα να ήμουν εκεί στη δαντελένια του ακτή.

Στο 2019 πια, στις 2 Ιανουαρίου, η κακοκαιρία έκανε απλά μία ανάπαυλα, επιτρέποντας μία δεκάλεπτη βουτιά στα παγωμένα του Θυμαρίου νερά και τη συμπλήρωση ενός χρόνου αδιάλειπτης παρουσίας στη θάλασσα.

Απλά, οι άνεμοι είχαν εξασθενήσει, δηλαδή, διότι, κατά τα άλλα, με τη συννεφιά είχε και πάλι ψύχρα στην αγαπημένη μου ακτή.

Από την έλλειψη ήλιου θα πάθουμε καμία αβιταμίνωση στο τέλος.

Η πλάκα είναι ότι θα βγάλουν και τον Δεκέμβριο θερμότερο από το κανονικό· όπου κανονικό είναι η μέση θερμοκρασία της περιόδου 1981-2010.

Οι συγκρίσεις γίνονται, δηλαδή, μέχρι και με 30-40 χρόνια πριν, με έναν άλλον κόσμο ουσιαστικά.

Κι ενώ από τα τέλη Νοέμβρη μέχρι τις αρχές Γενάρη τα 3/4 των μέγιστων θερμοκρασιών είναι κάτω από τις μέσες τιμές.

Και την τελευταία βδομάδα και βάλε, η Ελλάδα είναι στα μπλε (ψύχος) στους χάρτες της Ευρώπης, η Βρετανία στα κίτρινα (ζέστη) και η Ισλανδία μισή κίτρινη και μισή πράσινη. Πάει, χάλασε ο κόσμος.

Εντάξει, πλάκα κάνω, ας έχουν κι αυτοί οι άνθρωποι έναν ήπιο χειμώνα, κι ας έχουμε εμείς έναν πιο βαρύ απ’ ό,τι συνήθως.

Μιας και ο λόγος για μετρήσεις, όμως, να και μία έρευνα, πολύ χρήσιμη για γονείς, καθώς τα παιδιά στη Βρετανία έχουν φάει μέχρι τα 10 χρόνια τους τόση ζάχαρη, όση θα έπρεπε να είχαν καταναλώσει ως τα 18, όπως αναφέρει το Skynews.

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα 10χρονα παιδιά έχουν καταναλώσει 138 κιλά ζάχαρης και τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη μία κυβερνητική εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους γονείς να μειώσουν την ποσότητα ζάχαρης που δίνουν στα παιδιά τους.

Η μέγιστη ποσότητα ζάχαρης που δεν πειράζει να καταναλώνει ημερησίως ένα παιδί είναι 20-24 γραμμάρια, ίση με πέντε κύβους ζάχαρης.

Ωστόσο, έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά καταναλώνουν κατά μέσο όρο 52,2 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή οκτώ περισσότερους κύβους από το επιτρεπτό.

Έτσι, συστήνεται στους γονείς να αλλάξουν τις αγοραστικές τους συνήθειες, μειώνοντας την ποσότητα ζάχαρης που προσλαμβάνουν τα παιδιά, ακόμα και κατά 2.500 κύβους τον χρόνο.

Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία γίνεται τη στιγμή που υπάρχει το μεγαλύτερο από ποτέ πρόβλημα με την παχυσαρκία, για παιδιά ηλικίας 10 και 11 χρονών.

Το 1/3 εξ αυτών τελειώνουν το δημοτικό υπέρβαρα ή παχύσαρκα και νέοι άνθρωποι εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2.

Τα υπέρβαρα παιδιά είναι πιθανό να μείνουν έτσι και ως ενήλικες, αυξάνοντας τους κινδύνους καρδιοπαθειών και καρκίνου.

Η Alison Tedstone από την PHE Change4Life υποστηρίζει ότι “τα παιδιά καταναλώνουν πολλή ζάχαρη, αλλά οι γονείς μπορούν να το αλλάξουν αυτό, αγοράζοντας πιο υγιεινά φαγητά και ποτά, και υπάρχει και ειδική εφαρμογή που τους παραθέτει επιλογές προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης”.

Αλλά από τη Βρετανία, ας περάσουμε στη Ρουμανία, που από 1/1/2019 ανέλαβε την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ για πρώτη φορά από το 2007 που έγινε μέλος της, αλλά αυτό δεν συμβάλλει στην καλύτερη ενσωμάτωσή της, διότι στη χώρα υπάρχει ένα εχθρικό κλίμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως παρατηρεί η Le Monde.

O λόγος είναι οι επανειλημμένες επιθέσεις του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της βαλκανικής χώρας και ιδιαίτερα του ηγέτη του Liviu Dragea κατά του δικαστικού συστήματος.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι απόγονος του κομμουνιστικού, που κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το 1989, όταν έπεσε ο Τσαουσέσκου.

Και αν και στα χαρτιά είναι αριστερό, η Ρουμανία κάνει μία εθνικιστική-συντηρητική στροφή, που προκαλεί φόβο στους φιλοευρωπαϊκούς κύκλους ότι το Βουκουρέστι θα συνταχθεί δίπλα στους Ούγγρους και τους Πολωνούς.

Ακόμα κι αν η προεδρία της ΕΕ, δεν συνιστά ουσιαστική εξουσία, ο συμβολισμός είναι ατυχής σε μία περίοδο που το κράτος δικαίου δέχεται επιθέσεις στην ανατολική Ευρώπη.

Μέσα στους επόμενους έξι μήνες το Βουκουρέστι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου τις κυρώσεις σε βάρος της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας για τις επιθέσεις τους στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αλλά ακόμα και ο επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης. 56χρονος Liviu Dragnea έχει καταδικαστεί για εκλογική απάτη και κατηγορείται για διαφθορά σε άλλες υποθέσεις, οπότε είναι και ο ίδιος σε κόντρα με τη δικαιοσύνη για να αποφύγει τη φυλακή.

“Είναι ο μοναδικός του στόχος αυτή τη στιγμή και για τον πετύχει είναι έτοιμος να πετάξει τη Ρουμανία στο χάος, οπότε θα ακολουθήσει μία αντιευρωπαϊκή και εθνικιστική πολιτική, γιατί δεν θέλει να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της ΕΕ” εκτιμά ο συγγραφέας και βουλευτής με το νέο κόμμα Ένωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας, Dan Lungu.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έτσι που βουτάτε κάθε μέρα, αν δεν μου γράψετε κάποια μέρα, θα σκεφτώ ότι πνιγήκατε. Καλά, αστειεύομαι. Εσείς κολυμπάτε σαν ψάρι. Η ζάχαρη σκοτώνει. Είναι δηλητήριο. Καθόλου ζάχαρη. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά γλυκά πια που δεν έχουν ζάχαρη. Οπότε, μπορούμε να τρώμε γλυκά χωρίς ζάχαρη. Όσο για την προεδρία της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχω πάρει ανάποδες. Γι’ αυτό μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Για να έχουν την προεδρία όλοι αυτοί οι Ρουμάνοι και οι Τουρκαλβανοί; Τι γυφτιές είναι αυτές; Εμείς πηγαίναμε για τα Παρίσια και βρεθήκαμε πάλι με τους βρομερούς Βαλκάνιους. Σκέψου να έχεις μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχεις χρεοκοπήσει και να έχεις και στην προεδρία τους Ρουμάνους. Καλά, συμβολικά έχουν την προεδρία οι Ρουμάνοι. Τίγκα στους συμβολισμούς και η Ευρωπαϊκή Ένωση. “Ελάτε να κάνουμε ότι έχετε εσείς την προεδρία και ότι παίρνετε αποφάσεις. Μετά θα παίξουμε και κρυφτό”. Τώρα, σοβαρά, αυτές οι πρώην ανατολικές χώρες δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί είναι τίγκα στους φασίστες και στους ρατσιστές. Καλά, κι εμείς έχουμε πολλά φασισταριά αλλά εμείς είμαστε λαός με ανώτερο πολιτισμό από τους άλλους. Δεν το λέω εγώ, το λέει το 89% των Ελλήνων; Δεν ξέρουν αυτοί; Ευτυχώς, θα διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πάει ο κάθε Ρουμάνος στο κοτέτσι του. Κι εμείς θα πάμε για μπάνια. Αυτό που με απασχολεί φέτος είναι ότι κάνει κρύο και χιονίζει, οπότε τον Μάιο που θα αρχίσω τα μπάνια, θα είναι κρύες οι θάλασσες. Πέρσι, αρχές Μαϊου, που ξεκίνησα τα μπάνια, ήταν πολύ ζεστή η θάλασσα. Παρακαλάω να κάνει καύσωνα τον Φεβρουάριο, για να ζεσταθούν οι θάλασσες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.