Έρχονται τα πρώτα υποθαλάσσια δελτία ειδήσεων

Πιτσιρίκο, όσοι δεν αντέχουν πια να βλέπουν ειδήσεις και κάθε λογής αναλύσεις, λίγη ακόμα υπομονή.

Γιατί έρχονται τα πρώτα υποθαλάσσια δελτία ειδήσεων, που θα μεταδώσει το Skynews για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τους ωκεανούς.

Μικρά υποβρύχια θα καταδυθούν στους κοραλλιογενείς κήπους, αλλά και στη ζώνη του λυκόφωτος, στα 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα τρίωρα προγράμματα θα χρησιμοποιήσουν πρωτοποριακή τεχνολογία για να μεταδώσουν εικόνες από την Aldabra, την πιο απομακρυσμένη κοραλλιογενή ατόλη, 600 μίλια νοτιοδυτικά από τις Σεϋχέλλες.

Το νησάκι είναι γνωστό και σαν Γκαλαπάγκος του Ινδικού Ωκεανού, επειδή ζουν εκεί πολλά ενδημικά είδη, ενώ η πληθώρα καρχαριών και άλλων θηρευτών δείχνει και την υγεία του οικοσυστήματος.

Αλλά η πλαστική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή συνιστούν μεγάλες απειλές.

Στην επιστημονική ομάδα που θα φέρει σε πέρας το εγχείρημα υπάρχει ενθουσιασμός, καθώς θα αποκαλυφθεί ένας άγνωστος κόσμος στο ευρύ κοινό και είναι ενδεικτικό ότι, αν και οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% του πλανήτη, μόλις ένα 5% έχει εξερευνηθεί.

Αν και στα ρηχά νερά βουτούν πολλοί δύτες, βάθη κάτω από τα 40 μέτρα σπάνια τα επισκέπτονται.

Οι ωκεανοί είναι το τελευταίο σύνορο, το τελευταίο κομμάτι του πλανήτη μας, το οποίο δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα.

Η μεγαλύτερη βιοποικιλότητα υπάρχει στους κοραλλιογενείς υφάλους, που, αν και καλύπτουν μόλις το 1% του βυθού, φιλοξενούν το 25% των θαλάσσιων ειδών.

Αλλά η υπερθέρμανση μπορεί να τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς αρκούν 1-2 επιπλέον βαθμοί Κελσίου για να αφαιρέσουν την άλγη από τα κοράλλια, που δεν θα επιβιώσουν.

Ακόμα κι αν συγκρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς, το 99% των κοραλλιών στα ρηχά νερά θα πεθάνουν.

Και μετά θα εξαφανιστούν και τα ψάρια χωρίς κοράλλια, τα οποία έχουν βιώσει περισσότερες αλλαγές τα τελευταία 50 χρόνια, από ό,τι τις προηγούμενες χιλιετίες.

Στο νησάκι Alabra συσσωρεύονται τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων -ακόμα και από τη νοτιοανατολική Ασία- και οι Σεϋχέλλες έχουν ανακηρύξει την ευρύτερη περιοχή σε θαλάσσιο πάρκο.

Αλλά ας περάσουμε σε μία άλλη κουκκίδα του Ινδικού Ωκεανού, τη Ρεουνιόν, που τελευταία υποδέχεται πρόσφυγες από τη Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνη), όπως αναφέρει η Le Monde, περιγράφοντας την ιστορία δύο Κεϋλανών, που περιμένουν εδώ και δέκα μήνες στο λιμάνι του γαλλικού νησιού -η Ρεουνιόν είναι γαλλική κτήση- για να τους χορηγηθεί άσυλο.

Ήταν Μάρτιος του 2018, όταν ψαράδες βρήκαν τους δύο άνδρες ηλικίας 33 και 34 χρονών, οι οποίοι μαζί με άλλους τέσσερις συμπατριώτες τους και μετά από περιπλάνηση 20 μερών στον ωκεανό, είχαν φτάσει πια ανοιχτά της Ρεουνιόν.

Τις δύο τελευταίες μέρες, μάλιστα, ήταν ναυαγοί στη θάλασσα.

Ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είχαν αναχωρήσει με μία βάρκα από τη Σρι Λάνκα μόνο με λίγα ρούχα και το τηλέφωνο στις αποσκευές τους.

“Ξέσπασε θύελλα και όταν η βάρκα μας ανατράπηκε, πιαστήκαμε από τις βαλίτσες μας, που της ενώσαμε, φτιάχνοντας κάτι σαν σχεδία” λέει ένας εξ αυτών.

“Δεν είχαμε νερό, δεν είχαμε να φάμε, δεν είχαμε και πολλή ελπίδα”.

Κι όλα αυτά για να γλιτώσουν από τις πολιτικές διώξεις στη Σρι Λάνκα, που τους ανάγκασαν να κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων στον Ινδικό Ωκεανό.

“Δεχόμουν απειλές από το Κόμμα της Ελευθερίας της Σρι Λάνκα” υποστηρίζει ο έτερος πρόσφυγας, που προέρχεται από το Εθνικό Ενωμένο Κόμμα της Σρι Λάνκα.

Τα δύο κόμματα σχημάτισαν έναν συνασπισμό, αλλά οι εντάσεις παραμένουν.

Για διαφορετικούς λόγους, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη νησιωτική χώρα του ο πρώτος πρόσφυγας, καθώς τον απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν και επιχείρησαν να κάψουν το σπίτι του.

Ένας διακινητής τους είπε για τη Ρεουνιόν, το γαλλικό νησί για το οποίο δεν είχαν ακούσει ποτέ.

Αποφάσισαν να αφήσουν πίσω γυναίκες και παιδιά και να πάνε εκεί.

Το 2018 άλλοι 80 συμπατριώτες τους έκαναν το ίδιο ταξίδι.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει έρθει σε συνεννόηση με τις αρχές της Σρι Λάνκα για να παρεμποδίζει τους πρόσφυγες και στις 18 Ιανουαρίου δεν επιτράπηκε σε πολλά πλοία να μεταβούν στη Ρεουνιόν.

Από τον Ινδικό ας περάσουμε, όμως, στον Σαρωνικό και σε μία ακόμα σχετικά άνετη βουτιά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αφού και οι νοτιάδες έχουν ζεστάνει κάπως τα νερά, ενώ τα κύματα δεν ήταν πολύ μεγάλα και φαινόταν και ο βυθός έστω και αμυδρά.

Είδα, μάλιστα, και το πρώτο χταπόδι για το 2019.

Δεν κατάφερα, όμως, να το φωτογραφίσω, καθώς είχε βραχώσει σε ένα στενό θαλάμι, αφήνοντάς μου μόνο τα πλάνα με τα σαργουδάκια, έναν χάνο, μερικές καλόγριες, κάτι γαϊτανούρια και τη φουσκοθαλασσιά.

Με φόντο, όμως, έναν πεντακάθαρο ουρανό, αφού ο ήλιος κυριάρχησε την Πέμπτη εν μέσω μίας ακόμα κακοκαιρίας και τα πρώτα σκιρτήματα της άνοιξης είναι πλέον φανερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγπαητέ φίλε, τι νόημα έχει να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη; Επίσης, τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αν πραγματικά μας ενδιέφερε το περιβάλλον και η υγεία του πλανήτη μας, θα είχαμε ένα άλλο σύστημα που δεν θα μιλούσε για διαρκή “ανάπτυξη”. Χρειάζεται αποανάπτυξη αλλά ποιος πραγματικά την θέλει; Ένας πλανήτης χωματερή, άνθρωποι που θεωρούνται σκουπίδια και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, μια χαρά το πάμε από ευαισθησία. Ας κάνουμε τα μπάνια μας και ας αποδεχτούμε πως οι άνθρωποι αυτό επιθυμούν. Και αυτό έχουν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.