(α)παιδεία

Αγαπητέ πιτσιρίκο γεια σου,
Μετά από πολύ καιρό, νιώθω την ανάγκη να επικοινωνήσω κάποια συναισθήματα.
Από το 2015 και μετά, πήρα την απόφαση να μη λαμβάνω τίποτα πλεόν σοβαρά στο προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα γιατί είμαι σίγουρος ότι απολαμβάνουμε ακριβώς ό,τι μας αξίζει.

Τα προηγούμενα χρόνια, όποτε πήγαινα για καφέ με τους φίλους μου, πιάναμε απίστευτες συζητήσεις -πολιτικές, κυρίως- και συζητούσαμε με τις ώρες.

Πλέον το αποφεύγω, κυρίως για το καλό της ψυχικής μου υγείας.

Το πολύ πολύ να ρίξω καμιά ειρωνεία. Απλώς και μόνο για να αποστομώσω τον συνομιλητή αλλά και για να με αφήσει στην ησυχία μου.

Πριν λίγους μήνες, βρέθηκα για καφέ με έναν παιδικό φίλο στη Θεσσαλονίκη και πρέπει να ήταν σε περίοδο διακοπών. Ίσως του Πάσχα.

Με τον συγκεκριμένο φίλο από το σχολείο ακόμη μιλούσαμε για τα πολιτικά και συμφωνούσαμε πως και οι 2 είμαστε αντιμνημονιακοί, ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και, γενικώς, μιλούσαμε για τα τρωτά του τότε συστήματος (ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΣΤΟ ΦΟΥΛ).

Η διαφορά είναι ότι εγώ ποτε δε δήλωνα αριστερός.

Ο συγκεκριμένος στήριζε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ενώ ο πατέρας του υπήρξε και πολιτευτής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ).

Όταν πήγαμε να ανοίξουμε κουβέντα για την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση, του είπα ευγενικά: ”Σε παρακαλώ, λίγες μέρες ακόμη θα είμαι στη Θεσσαλονίκη, ας μη χαλάσουμε τις καρδιές μας γιατί έχω τόσα να πω που θα σε πάρει κι εσένα η μπάλα.”

Είμαι (μόνιμος) αναπληρωτής εκπαιδευτικός και τα τελευταία χρόνια υπηρετώ σε νησιά του Αιγαίου.

Τη στιγμή που συντάσσω το κείμενο ψηφίζεται στη Βο(υ)λή το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία.

Με την ψήφιση και εφαρμογή του, πολλοί φίλοι και συνάδελφοι -μεταξύ αυτών, ενδεχομένως, κι εγώ- την ερχόμενη χρονιά θα είμαστε άνεργοι.

Θα παρατήρησες κι εσύ πως τα περισσότερα Μ.Μ.Ε(ξαπάτησης) -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- λένε πως όσοι απεργούμε αντιδρούμε στους διορισμούς είτε επειδή δεν τους θέλουμε είτε επειδή είμαστε τεμπέληδες και δε θέλουμε να δουλεύουμε.

Το νέο σύστημα διορισμών-προσλήψεων-απολύσεων εισάγει το προσοντολόγιο σε όλη την εκπαίδευση και εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συναδέλφων αναπληρωτών, προμηνύοντας μεγάλες ανακατατάξεις στον πίνακα αναπληρωτών και οδηγώντας πολλούς συναδέλφους στην ανεργία.

Πιο συγκεκριμένα, απαξιώνει το πτυχίο και πλήττει τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτό, καθώς ζητά επιπλέον ακαδημαϊκά και επί πληρωμή προσόντα για δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία. Μεταπτυχιακά και σεμινάρια δηλαδή, με το αζημίωτο φυσικά.

Υποτιμά την προϋπηρεσία μας, καθώς:

– Θέτει “ταβάνι” στους 120 μήνες με τη μη συνολική προσμέτρησή της. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει υπηρετήσει 130 μήνες σε νησιά -και όλοι ξέρουμε πως είναι να ζεις χειμώνες στα νησιά- το υπουργείο αποφασίζει με το έτσι θέλω να λογαριάσει μόνο τους 120. Γιατί έτσι θέλουμε, κύριε. ”Αριστεροί” είμαστε, δίκαιοι είμαστε.

– Επιτρέπει τη μεταφορά προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική ανατροπή της κατάταξης των αναπληρωτών σε αυτούς. Και μαζί με αυτό έρχεται και το μεταξύ μας ”σφάξιμο”. Ο θάνατος σου η ζωή μου.

Να μην αναφέρω τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο στην εκπαιδευτική διαδικασία και τις συνέπειες που θα έχουν κόστος για όλα τα παιδιά. Θα έπρεπε να γράψουμε κάποιον τόμο.

Για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στην εκπαίδευση.

Κι εκεί που είχα τις αυταπάτες να είμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια σε ένα τέτοιο έκτρωμα, βλέπεις κι εκεί τη διάσπαση, τον χωρισμό, την ιδιωτεία και την πάρτη μας…

Με αγωνιστικούς χαιρετισμους από την επαρχία,

Χ.Μ.

(Αγαπητέ φίλε, δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο αλλά τις κωλοτούμπες των “αριστερών” τις έζησα από πολύ κοντά. Να μην μπω σε λεπτομέρειες αλλά γνώρισα πολλούς ανθρώπους που ήταν πάρα πολύ επαναστάτες και μετά, επειδή βολεύτηκαν σε κάποια θέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με κατηγορούσαν για αυτά που έγραφα. Δεν το έκαναν μόνο με εμένα αλλά με όλους όσοι δεν τους ακολούθησαν στη φιλελέ κωλοτούμπα τους. Το πιο ωραίο μου το έχει γράψει ένας αναγνώστης του μπλογκ. Ένας γνωστός συριζαίος, όταν ο φίλος αναγνώστης του είπε πως άλλα έλεγαν και άλλα κάνουν, του είπε “πολύ πιτσιρίκο, διαβάζεις”· αυτό μου το έχουν πει κι εμένα, είναι από τα πολύ αστεία που μου έχουν συμβεί. Βέβαια, ο φίλος αναγνώστης του απάντησε “από εσένα έμαθα τον πιτσιρίκο”. Πάντως, η χώρα χάθηκε και για αριστερούς και για δεξιούς. Αυτό προσπαθώ να επισημάνω τόσα χρόνια αλλά υπάρχει τέτοιος φανατισμός και τόση τύφλα, που δεν έχει νόημα. Προσωπικά, είμαι υπέρ της κατάργησης όλου του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος και της εφαρμογής του πολύ σύγχρονου και αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος της Φινλανδίας. Αυτό θα έπρεπε να το ζητήσουν οι Έλληνες δάσκαλοι και καθηγητές. Και η κοινωνία να σταθεί δίπλα τους. Αλλά δεν έχω ψευδαισθήσεις. Το σχολείο στην Ελλάδα είναι προσευχές, παρελάσεις και ένα μέρος να παρκάρουν οι γονείς τα παιδιά τους. Τη συνέχεια δεν είναι δύσκολο να τη φανταστεί κάποιος. Έρχονται γενιές που θα μας φάνε ζωντανούς. Και καλά θα κάνουν. Μην έχετε αυταπάτες για κοινούς αγώνες με τους συναδέλφους σας· τα είδαμε όλα τα χρόνια που ακολούθησαν την χρεοκοπία. Αντιθέτως, να προσέχετε γιατί η χώρα είναι γεμάτη ρουφιάνους. Και πολλοί από αυτούς διδάσκουν. Και πολλοί κάνουν και παιδιά. Να είστε καλά. Καλή τύχη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.