Γιατί να μην γίνει η Ιβάνκα Τραμπ πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια χαρά κοπέλα είναι

Διαψεύδουν, Πιτσιρίκο από τον Λευκό Οίκο ότι η Ivanka Trump προαλείφεται για την Παγκόσμια Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι απλά θα βοηθήσει να επιλεγεί ο επόμενος πρόεδρος του συγκεκριμένου διεθνούς οργανισμού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin και ο επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου Mick Mulvaney της ζήτησαν να βοηθήσει στη διαδικασία διαδοχής στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ωστόσο, η περίπτωσή της δεν εξετάζεται.

Η Ivanka, κόρη του Donald Trump από τον πρώτο του γάμο, είχε συνεργαστεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim τα δύο τελευταία χρόνια, ιδρύοντας το Ταμείο για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα με αρχικό κεφάλαιο 1,6 δισ. δολ.

Μαζί με άλλες 13 χώρες που συμμετείχαν σε αυτό το Ταμείο ήθελαν να βοηθήσουν γυναίκες επιχειρηματίες σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά επιλέγουν τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας από την ίδρυση του εν λόγω οργανισμού το 1946.

Ο Kim ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία την 1η Φεβρουαρίου, τρία χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του το 2022, για να ενταχθεί στο fund Global Infrastructure Partners.

Είχε, πάντως, διαφωνίες με την κυβέρνηση Trump τόσο για την κλιματική αλλαγή, όσο και για την ανάγκη περισσότερων αναπτυξιακών πόρων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα αρχίσει να δέχεται υποψηφιότητες από τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με την εφαρμογή των αναπτυξιακών στόχων της Τράπεζας ως το 2030 και τις μεταρρυθμίσεις με βάση το κεφαλαιακό πλάνο του 2018.

Οποιοσδήποτε υποψήφιος χρειάζεται την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου και μπορεί να υπάρξουν και κάποιοι από άλλες χώρες. Κάτι που συνέβη το 2012, όταν ο Kim υπερίσχυσε των υποψηφίων από τη Νιγηρία και την Κολομβία.

Το ερώτημα από όλα τα παραπάνω, βέβαια, είναι γιατί να μην γίνει η Ιβάνκα Τραμπ πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας;

Μήπως, όποιος και να επιλεγεί, θα αλλάξει κάτι γύρω από αυτό το παγκόσμιο αρπακτικό που λέγεται Παγκόσμια Τράπεζα και καταδικάζει στη φτώχεια και την πείνα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, στραγγίζοντάς τους κυριολεκτικά;

Οπότε, ας βάλουν πρόεδρο την Ιβάνκα, που και νέα είναι και ωραία είναι και, σε αντίθεση με κάποιον άλλον, θα χαμογελά και καμιά φορά.

Παρεμπιπτόντως, το χαμόγελο του ήλιου μου έλειψε σήμερα, που βούτηξα με αυτόν τον θυελλώδη βοριά και με απόλυτη συννεφιά, φωτογραφίζοντας γλάρους και χελιδόνια της θάλασσας στα ανταριασμένα νερά.

Πίστεψα κι εγώ -σερφάροντας και σε διάφορα σάιτ του καιρού που έδιναν αυτές τις συνθήκες ως αργά το απόγευμα- ότι σήμερα δεν θα βγει.

Όμως, ο ήλιος απλά άργησε μια ώρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μου αρέσει η Ιβάνκα Τραμπ. Θα την κουτούπωνα άνετα. Αν το ήθελε και αυτή, βέβαια, όχι με το ζόρι. Αν δεν ήξερα ποια είναι και μου έδειχναν μια φωτογραφία της, θα έβαζα στοίχημα πως είναι πoρνoστάρ. Αυτό το μόνιμα μισάνοιχτο στόμα, το μάτι που παίζει. Την βλέπω και φαντασιώνομαι διάφορα. Σταματάω γιατί θα μου την πέσουν οι φεμινίστριες. Πάντως, για την Ιβάνκα στην Παγκόσμια Τράπεζα, από μένα είναι ναι. Έρχονται φοβερές λιακάδες. Θα σιχαθούμε τον ήλιο. Καλά, όχι εμείς, οι άλλοι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.