Δελφίνι κολυμπάει τελευταία στο Θυμάρι

Πιτσιρίκο, στην Αυστραλία, μέδουσες του είδους φυσαλία που είναι πιο τοξική από τη δική μας πελαγία) – φυσαλία ήταν απ’ ό,τι καταλαβαίνω από τη φωτογραφία του Skynews- τσίμπησαν 3.595 λουόμενους στο Κουίνσλαντ μέσα σε δύο μέρες.

Τα περισσότερα περιστατικά αναφέρθηκαν στη Χρυσή Ακτή και την Ακτή του Ήλιου.

Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Μουσείο, κάθε χρόνο, 10 χιλιάδες με 30 χιλιάδες τσιμπήματα αναφέρονται στην ανατολική ακτή.

Δεν έχει σημειωθεί, πάντως, κανένας θάνατος και για τους περισσότερους ανθρώπους τα τσιμπήματα είναι ανώδυνα.

Μπορεί να προκαλέσουν, όμως, προβλήματα σε όσους έχουν αλλεργίες, αλλά και στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Το τελευταίο διήμερο κάποιοι άνθρωποι υπέστησαν, εξάλλου, αναφυλακτικό σοκ και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ακόμα και όσοι περπατούν στην άμμο μπορεί να πατήσουν κάποια μέδουσα που έχει ξεβραστεί, γι’ αυτό οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

Μερικές παραλίες στο Κουίνσλαντ έκλεισαν λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού των μεδουσών, που σχηματίζουν ένα τείχος στη θάλασσα, σύμφωνα με τους ναυαγοσώστες και η εισβολή τους οφείλεται στους βορειοανατολικούς ανέμους.

Αν κάποιος τσιμπηθεί, θα πρέπει να αφαιρέσει τα πλοκάμια της μέδουσας, να κάνει καυτό ντους και να βάλει πάγο στην πληγή.

Κι εμένα με τσίμπησε κάτι σαν μέδουσα ή κτενοφόρο τη Δευτέρα, αλλά καυτό ντους έκανα, επειδή τα νερά ήταν πολύ παγωμένα.

Τα θερμόμετρα στην Παλαιά Φώκαια έδειχναν, ωστόσο, 9-10 βαθμούς το πρωί και, από τη στιγμή που είχε και ήλιο, κατέβηκα στην αγαπημένη μου ακτή.

Λίγο νωρίτερα, είχα δει και κάτι που πρέπει να ήταν δελφίνι· φάνταζε πολύ μεγάλο για θαλασσοκόρακας.

Κι άλλοι Θυμαριώτες ανέφεραν πρόσφατα θεάσεις δελφινιού, που αναδύθηκε από το σκούρο μπλε του βυθού.

Όταν έπεσα, ωστόσο, με τη μάσκα, μόνο μία μεγαλούτσικη τσιπούρα, που είχε και κολλησόψαρο -γόνο κοκκαλιού- που την ακολουθούσε, είδα και φωτογράφισα.

Μαζί με τους σαργούς, τις σάλπες, τους κακαρέλους, τους γύλους, τις χειλούδες, τους κέφαλους, αλλά και τα μελανούρια, που κολυμπούσαν ψηλά στις ποσειδωνίες μαζί με τις καλόγριες, όπως κάνουν το καλοκαίρι.

Μάλλον τα ξεγέλασε κι ο ήλιος κι αυτά, καθώς βγήκε λαμπερός πριν τον χιονιά.

Κάνοντας για πρώτη φορά τον Γενάρη του 2019, τόσο φωτεινά τα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έχω να δω μέδουσα χρόνια. Μάλλον με αποφεύγουν. Και δελφίνια δεν βλέπω συχνά. Παλιότερα, έβλεπα σχεδόν κάθε καλοκαίρι δελφίνια. Μάλλον τους έχουμε αλλάξει τα φώτα. Έρχεται το καλοκαίρι, το νιώθεις στην ατμόσφαιρα. Εγώ φτιάχνω βαλίτσα ήδη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.