Επιτέλους, Ιανουάριος σαν Ιούνιος

Πιτσιρίκο, μπορεί οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία να συντρίβονται, αλλά υπάρχουν και φθηνότερες σε μία πόλη της Σικελίας, όπου σπίτια πωλούνται προς 1 ευρώ, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Δεκάδες ιδιοκτησίες είναι προς πώληση στη Sambuca, μία ορεινή πόλη με εξαιρετική θέα στη Μεσόγειο και στοιχίζουν λιγότερο από έναν καφέ στο χέρι.

Ο σκοπός είναι να δοθεί και πάλι ζωή σε μία περιοχή, που τα τελευταία χρόνια βλέπει τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται, καθώς οι κάτοικοί της μεταναστεύουν σε μεγαλύτερες πόλεις.

“Σε αντίθεση με άλλες πόλεις που το κάνουν για προπαγάνδα, στη δική μας κάθε σπίτι είναι όντως προς πώληση αντί ενός ευρώ” δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Sambuca Giuseppe Cacioppo και ξεκαθάρισε ότι “δεν είμαστε μεσίτες μεταξύ παλιών και νέων ιδιοκτητών, εφόσον θέλετε ένα σπίτι θα το έχετε άμεσα”.

Υπάρχει, πάντως, και μία προϋπόθεση, και, συγκεκριμένα, οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δεσμευτούν ότι, μέσα σε τρία χρόνια, θα ανακαινίσουν το σπίτι, με το κόστος να ξεκινάει από τις 15 χιλιάδες ευρώ.

Θα πρέπει, επίσης, να δώσουν και μία προκαταβολή 5.000 ευρώ ως εγγύηση, που θα τους επιστραφεί μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης.

Αλλά οι αγοραστές δεν θα απογοητευτούν, σύμφωνα με τον Cacioppo.

“H Sambuca θεωρείται ένας επίγειος παράδεισος, βρίσκεται μέσα σε μία προστατευόμενη περιοχή, έχουμε καταπληκτικές παραλίες, δάση και βουνά γύρω μας, όλα είναι ήσυχα, ένα ειδυλλιακό καταφύγιο για αποτοξίνωση” υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος.

Με τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται, ο Cacioppo εξήγησε ότι η πόλη χρειάζεται ξένους για να μην ερημώσει.

“Δεν αντέχουμε να χάσουμε την αραβική μας κληρονομιά, ευτυχώς οι ξένοι τείνουν χείρα βοηθείας σε αυτή τη σταυροφορία διάσωσης” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι διώροφες κατοικίες, χτισμένες με κόκκινη πέτρα, διαθέτουν αυλές, κήπους με φοίνικες και τοξωτές εισόδους, ενώ από την πόλη είναι ορατή και η Αίτνα, όταν έχει καθαρό ουρανό.

Σημεία των καιρών, Πιτσιρίκο, αφού είναι γενικότερο φαινόμενο, όχι απλά μία ορεινή κωμόπολη σε ένα μεγάλο νησί, όπως η Σικελία, αλλά και ολόκληρα νησιά να ερημώνουν τον χειμώνα, κάτι που βλέπουμε και στην Ελλάδα, άλλωστε.

Στην Ελλάδα που και σήμερα είχαμε λιακάδα. Καλοκαιρία, ουσιαστικά.

Αλλά χρειάστηκε να φτάσει η Παρασκευή 18 Ιανουαρίου για να πάω για πρώτη φορά το 2019 από την αγαπημένη μου ακτή ως τη μεγάλη αμμουδιά, μαζεύοντας και σκουπίδια από τα κρυστάλλινα νερά.

Για δεύτερη φορά, επίσης, μέσα στο 2019 κατέβηκα με τα πόδια στη δαντελένια ακρογιαλιά, χάρη στον ήλιο και τον ασθενή νοτιά.

Επιτέλους, Ιανουάριος σαν Ιούνιος, όπως έγραφα και στα e-mail -όχι και πολύ- παλιά.

Άλλωστε, εκτός από τα μελανούρια που σουλάτσαραν μαζί με τους σαργούς, τους κακαρέλους, τις μουρμούρες, τις καλόγριες, τις σάλπες, τους κέφαλους, δύο μπαρμπούνια, έναν χάνο, έναν γύλο και μερικές χειλούδες, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά φέτος τον χειμώνα και ζαργάνες.

Η ζαργάνα είναι το κατεξοχήν ψάρι του καλοκαιριού, ενώ ήδη κολυμπάει στα κρυστάλλινα νερά και ο ανοιξιάτικος κανονικά γόνος σαργού.

Όπως λέει και το τραγούδι, “απόψε πάλι είσαι παντού, στο ίδιο πάντα ραντεβού, αγάπη του καλοκαιριού…”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα σπίτια -είτε με ένα ευρώ είτε με ένα δισεκατομμύριο- είναι φυλακές. Όλοι θα έπρεπε να έχουμε δωρεάν ένα σπίτι για όσο ζούμε και να μπορούμε να το ανταλλάσσουμε με σπίτια ανθρώπων που ζουν σε άλλες χώρες ή σε άλλες περιοχές, γιατί δεν είναι όμορφο να μένεις όλη σου τη ζωή στο ίδιο μέρος. Και στις ΗΠΑ -στο Ντιτρόιτ και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές που ερήμωσαν- πουλιούνται σπίτια για ένα ευρώ. Τι να τα κάνεις τα σπίτια; Στο τέλος, όλοι το ίδιο σπίτι θα πάρουμε. Μια καλύβα στην παραλία θα ήθελα. Με wi fi. Ωραίες οι αγάπες του καλοκαιριού, Ειδικά, αυτές που πετάνε από καλοκαίρι σε καλοκαίρι. Και δεν έχουν τίποτα το ιδιοκτησιακό. Μόνο τη χαρά. Έρχεται το καλοκαίρι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.