“Και όταν λιώσουνε τα χιόνια να ‘ρθεις να με βρεις”

Έχοντας πάρει θάρρος και από όσους είδα να πέφτουν ανήμερα των Φώτων σε παγωμένα ποτάμια και λίμνες, όπου είναι δέκα και βάλε φορές χειρότερα από ό,τι στη θάλασσα, βούτηξα, αφού μάζεψα πρώτα μερικά σκουπίδια από τη δαντελένια ακρογιαλιά για να ζεσταθώ καλά.

Η θάλασσα, όμως, παγωμένη για άλλη μία φορά.

Υποτονική και η κίνηση στα κρυστάλλινα νερά, με μερικούς κακαρέλους, σαργούς, μελανούρια, μουρμούρες, γύλους, χάνους, πέρκες, γαϊτανούρια, σπάρους και καλόγριες να μου κάνουν συντροφιά.

Πρέπει, πάντως, να σπάσει αυτό το κρύο πια.

“Και όταν λιώσουνε τα χιόνια να ‘ρθεις να με βρεις”, που λέει και το τραγούδι (Ο βασιλιάς της σκόνης).

Έχει κρατήσει πολύ καιρό αυτό το δριμύ ψύχος, έχει έρθει η ώρα για να κάνει διόρθωση η θερμοκρασία, αφού το παρατεταμένο κρύο κάνει σε πολλά κακό, όπως συνέβη και στην Ινδία.

Εκεί, όπου ένα πέρασμα βροχής καθάρισε την Κυριακή 6/1 το πρωί την ατμόσφαιρα για τους κατοίκους του Νέου Δελχί, διώχνοντας έστω και για λίγο το γκρίζο νέφος, που είχε καλύψει την ινδική πρωτεύουσα για τους δύο τελευταίους μήνες, αν και η ποιότητα του αέρα παραμένει πολύ κακή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα επικίνδυνα μικροσωματίδια PM 2.5 ήταν 182 ανά κυβικό μέτρο αέρα το μεσημέρι, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 4 Νοεμβρίου 2018.

Αλλά και πάλι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από το όριο (35 ανά κυβικό μέτρο), που θέτει η αμερικάνικη κυβέρνηση.

Οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες -με βροχή ή πιο δυνατό αέρα- βοηθάει στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και πάλι χρειάζονται επείγουσες δράσεις, όπως το κλείσιμο των εργοστασίων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή την Κυριακή 6/1 και ανάλογες συνθήκες αναμένονται και για τη Δευτέρα 7/1, οπότε συστήνεται σε όσους έχουν αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα να μείνουν σπίτι.

Η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και η εξασθένηση των ανέμων τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με τις εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα και εργοστάσια, τη σκόνη από οικοδομές και τον καπνό από την καύση των φορτηγών, εγκλώβισαν την ατμοσφαιρική ρύπανση στη βόρεια Ινδία.

Τα επίπεδα των μικροσωματιδίων ΡΜ 2.5 (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου, δηλαδή, 2,5 χιλιοστά του χιλιοστού) έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 23 Δεκεμβρίου με 450 ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Παρά την ατμοσφαιρική ρύπανση, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα 20 εκ. κατοίκων του Νέου Δελχί κάνουν κάτι για να προστατέψουν τους εαυτούς τους.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ανησυχίας από τους κατοίκους, δίνει την ευκαιρία στους πολιτικούς να μην αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, όπως πρέπει.

Αλλά ας περάσουμε σε ένα άλλο κομμάτι του Reuters, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση το 46% των Βρετανών θα επιθυμούσε η χώρα του να παραμείνει στην ΕΕ, σε περίπτωση που γινόταν νέο δημοψήφισμα, έναντι 39%, που θα ψήφιζε και πάλι υπέρ του Brexit, όπως μεταδίδει το Reuters.

Με αναγωγή των αναποφάσιστων, που αποτελούν το υπόλοιπο 15%, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ είναι το 54% και κατά το 46%.

Όλα αυτά δείχνουν, βέβαια, πως ο διχασμός καλά κρατεί, όπως είχε συμβεί και το 2016, όταν στο δημοψήφισμα επικράτησε το Brexit με ποσοστό 52% έναντι 48%.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ 25 χιλιάδων ανθρώπων, έρχεται σε μία περίοδο που αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο, όμως, η May έχει αποκλείσει κατηγορηματικά.

Αλλά το 41% των Βρετανών επιθυμεί να έχει τον τελευταίο λόγω, μέσω ψηφοφορίας, δηλαδή, για το Βrexit, ενώ το 36% θεωρεί ότι την τελική απόφαση πρέπει να πάρει το κοινοβούλιο.

Με αναγωγή των αναποφάσιστων, το 53% επιθυμεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Βrexit και το 47% τάσσεται ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο.

Kανονικά το βρετανικό κοινοβούλιο είναι να ψηφίσει για τη συμφωνία του Brexit στις 14 Ιανουαρίου.

Μιας και ο λόγος, όμως, για ψηφοφορίες, η αναμονή παρατείνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν τελικά την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει η Le Monde, επικαλούμενη και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αρχικά ήταν να ανακοινωθούν σήμερα Κυριακή 6 Ιανουαρίου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι, αν και η διαδικασία της καταμέτρησης προχωράει καλά, έχει καταμετρηθεί μέχρι στιγμής μόνο το 45% με 48% των ψηφοδελτίων, όπως εξήγησαν από την Εκλογική Επιτροπή της αφρικανικής χώρας, χωρίς να δώσουν ακριβή ημερομηνία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων την προσεχή εβδομάδα.

Πάνω από 39 εκ. ψηφοφόροι είχαν προσέλθει στις κάλπες στις 30 Δεκεμβρίου, οπότε και έγιναν οι εκλογές για να αναδειχτεί ο άνθρωπος που θα διαδεχτεί τον Joseph Kabila μετά από 18 χρόνια.

Αλλά τίποτα δεν είναι απλό σε αυτή τη διαδικασία, όπως, άλλωστε, και οι εκλογές είναι χαοτικές.

Οι τρεις υποψήφιοι που διεκδικούν την εξουσία είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Emmanuel Ramazani Shadary, τον οποίο στηρίζει και ο Kabila και δύο από την αντιπολίτευση, οι Martin Fayulu και Félix Tshisekedi.

Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή και ο πρόεδρός της δέχονται πιέσεις για να δώσουν αποτελέσματα που να ανταποκρίνονται στην αλήθεια της κάλπης και την ψήφο του κονγκολέζικου λαού.

Αυτό είναι και το αίτημα της Επισκοπικής Συνόδου, αλλά και των παρατηρητών της Αφρικανικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι έγινε σεβαστή η ψήφος των πολιτών.

Η Επισκοπική Σύνοδος έσπευσε, μάλιστα, να κατηγορήσει προκαταβολικά την Εκλογική Επιτροπή για το ενδεχόμενο λαϊκής εξέγερσης, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών είναι σε πλήρη ασυμφωνία με αυτά των δημοσκοπήσεων.

Ο Donald Trump ανακοίνωσε την αποστολή 80 Αμερικάνων στρατιωτών στην Γκαμπόν, για να αποτραπεί η πιθανότητα βίαιων διαδηλώσεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εγώ θυμάμαι, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ότι έκανε χειμώνα και δεν κάναμε και πολλές αναλύσεις. Λέγαμε ότι είναι χειμώνας. Τώρα βαφτίζουμε τις βροχές, τα χιόνια, τους ανέμους, και κάνουμε υστερίες. Χειμώνας είναι, θα περάσει. Που σιγά το χειμώνα δηλαδή· σήμερα πήγαμε μια ωραία βόλτα στη λιακάδα και ήπιαμε καφέ έξω. Με κούρασε κάπως η Βρετανία και το Brexit. Μπαλόνια μας τα κάνανε. Αν οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα έχουν γίνει ανέκδοτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαντάζομαι πώς θα είναι οι εκλογές στο Κονγκό. Άντε να έρθει το καλοκαίρι, να τα διαβάζω αυτά από την παραλία, και να αισθάνομαι πως ζω σε άλλον πλανήτη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.