Μία παγωμένη Πρωτοχρονιά

Πιτσιρίκο, καλή χρονιά και χρόνια πολλά.
Δεν ήταν, βέβαια, και όλα τέλεια με αυτόν τον θυελλώδη βοριά ανήμερα την Πρωτοχρονιά.
Κρύφτηκε και ο ήλιος, που είχε βγει αρχικά.

Ξεκίνημα με πολύ παγωμένη βουτιά, λοιπόν, για το 2019. Δεν μπορώ να έχω, βέβαια, και παράπονο.

Λιακάδα το 2016, λιακάδα και το 2017, λιακάδα και 20 βαθμοί το 2018, πέρσι που το είχαμε γράψει (το 2018) και με βότσαλα στην αχανή παραλία (2 χλμ. περίπου) Πέρανι στη Σαλαμίνα.

Τα σκεφτόμουν όλα αυτά κατεβαίνοντας στον Μπάτη κατά τις 11 παρά.

Κοιτάζοντας και ζηλεύοντας τους γλάρους και τα άλλα θαλάσσια πτηνά.

Για αυτά ήταν άλλη μια μέρα στη δουλειά…

Για έναν άνθρωπο, όμως, (τι ευάλωτα όντα είμαστε αλήθεια) μία δοκιμασία, παρά τα 2171 σερί μπάνια από τον Μάρτη του 2012, μέχρι σήμερα 1 Γενάρη του 2019 πια.

Όταν πέφτεις, όμως, με τόσο ψυχρές συνθήκες, είναι πάντα σαν την πρώτη φορά.

Σε αντίθεση με τον μύθο του Αισώπου, αυτή τη φορά ο ήλιος έχασε από τον βοριά.

Τελικά, δεν έφτασα ούτε μέχρι τις πρώτες ποσειδωνίες, φωτογραφίζοντας μόνο τους γλάρους και στις τραγάνες κάτι χειλούδες, κοκοβιούς και αχινούς.

Κάθε αρχή και δύσκολη που λένε. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πήγα και με ηττοπάθεια.

Αλλά η ψυχολογία σου διαμορφώνεται και από τις συνθήκες και το 2019 -όσον αφορά τον Ιανουάριο, βέβαια- δείχνει ότι θα είναι τόσο παγωμένο, όσο και το 2017.

To 2019, εξάλλου, θα τεθεί σε ισχύ ένας νέος φόρος ως 10 ευρώ στη Βενετία, ο οποίος έχει …στόχο τους επισκέπτες της μιας μέρας που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια στην ιταλική πόλη, όπως μεταδίδει το BBC.

Oι τουρίστες πληρώνουν ήδη έναν παρόμοιο φόρο, αλλά οι κάτοικοι της Βενετίας παραπονιούνται ότι η πόλη τους, γνωστή από τα γραφικά της κανάλια, ασφυκτιά από τον τουρισμό.

Εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια φτάνουν στη Βενετία, κάθε χρόνο και πάνω από 1 εκ. ταξιδιώτες βλέπουν τα αξιοθέατά της.

Ο δήμαρχος Βενετίας Luigi Brugnaro υποστηρίζει ότι με τα έσοδα από τον νέο φόρο θα διατηρείται η πόλη καθαρή.

Κάθε άτομο αναμένεται να πληρώνει από 2,5 ως 5 ευρώ, αλλά σε περιόδους τουριστικής αιχμής, όπως το καλοκαίρι, το ποσό θα φτάνει και τα 10 ευρώ.

Σε αυτή την περίοδο θα τεθεί σε ισχύ και ο φόρος. Θα αφορά μόνο τους τουρίστες, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αντικαταστήσει έναν άλλο φόρο που ήδη πληρώνουν, όσοι διαμένουν σε ξενοδοχεία και ο οποίος αποφέρει 30 εκ. ευρώ ετησίως.

Τα ετήσια έσοδα από τον νέο φόρο εκτιμώνται στα 50 εκ. ευρώ.

Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων εύκολα γίνονται αντιληπτοί, όμως Ιταλοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι θα υπάρχει δυσκολία στη φορολόγηση των επισκεπτών που κάνουν μονοήμερες εκδρομές με αεροπλάνα, αμάξια και τρένα.

Οι ντόπιοι, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές θα εξαιρεθούν από τον φόρο.

Επί σειρά ετών, υπάρχουν διαμαρτυρίες και γίνονται διαδηλώσεις στη Βενετία για τον μαζικό τουρισμό που χαλάει τον χαρακτήρα της πόλης, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι.

Ο επικεφαλής των ξενοδόχων της Βενετίας Claudio Scrapa υποστήριξε ότι “οι ημερήσιες εκδρομές συνεισφέρουν ένα μικρό ποσό στα έσοδα για τον τουρισμό και επιβαρύνουν με κόστος τις υπηρεσίες μας, οπότε θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι όλα δωρεάν”.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Να προσθέσω ότι και στις Βαλεαρίδες Νήσους, όχι στη Μαγιόρκα, βέβαια, σε ένα άλλο μικρότερο νησάκι του συμπλέγματος, απαγορεύτηκαν τα αυτοκίνητα την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού. Μπήκε επίσης όριο στον αριθμό των τουριστών που μπορούν να βρίσκονται κάθε καλοκαιρινή μέρα στο νησί. Αλλά έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι ακόμα δυστυχώς αργεί.

(Αγαπητέ φίλε, καλή χρονιά. Με 365 βουτιές. Θα φτιάξει ο καιρός, πού θα πάει; Κρύο δεν κάνει στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ. Η Βενετία έχει γίνει γραφική. Κι ό,τι γίνεται γραφικό, πεθαίνει. Σαν τη Σαντορίνη. Σαν την Πλάκα. Μέρη μόνο για τουρίστες. Οι ντόπιοι εξαφανισμένοι. Μεγάλη κατάρα ο μαζικός τουρισμός. Χολέρα. Να φεύγεις από την πατρίδα σου για να πάρεις μια ανάσα και να πηγαίνεις σε άλλα μέρη που οι τουρίστες -από την πατρίδα σου μάλιστα- είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Και τους αρέσει κιόλας. Μιλάμε για ζώα. Ούτε τα ζώα δεν μπορούν έτσι. Τα αυτοκίνητα πρέπει να απαγορευτούν γενικά. Στα νησιά, δεν το συζητάω. Θα έπρεπε να έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες. Όπως και οι τουρίστες. Ένας συγκεκριμένος αριθμός και μετά κανείς. Αλλά όλοι θέλουν φράγκα. Να δούμε τι θα τα κάνουν. Να είστε πάντα καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.