Οι πρόσφυγες μειώνονται, η αντιμεταναστευτική ρητορική αυξάνεται

Πιτσιρίκο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε για αύξηση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής εν όψει και των ευρωεκλογών, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη το 2018 ήταν ο μικρότερος της τετραετίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Περίπου 116 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες μπήκαν στην Ευρώπη το 2018, έναντι 172 χιλιάδων το 2017, ενώ το 2016 ήταν 360 χιλιάδες και το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο.

Ο Επίτροπος Filippo Grandi είπε ότι η πολιτικοποίηση του μεταναστευτικού κάνει σχεδόν αδύνατο να δεχτούν οι χώρες έστω και λίγους πρόσφυγες και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι και τις ευρωεκλογές, με τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα να αναμένεται να πάρουν καλά ποσοστά.

“Προβλέπω μία έξαρση αυτής της ρητορικής τους επόμενους μήνες, δυστυχώς” δήλωσε στο Reuters o Grandi.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και οι ανθρωπιστές κατανοούν ότι η αντιμεταναστευτική ρητορική εξασφαλίζει περισσότερες ψήφους για μερικούς πολιτικούς.

Αλλά θεωρεί ότι, μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου 2019, μπορεί να γίνουν συμβιβασμοί μεταξύ ευρωβουλευτών για μεταναστευτικά θέματα.

“Σε τελική ανάλυση, είναι προς το συμφέρον όλων, ακόμα και των λαϊκιστών να βρεθούν λύσεις” υπογραμμίζει ο Grandi.

Λαϊκιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ιταλία ελπίζουν ότι θα κερδίσουν περισσότερες έδρες στην ευρωβουλή.

Η ιταλική λαϊκιστική κυβέρνηση έκλεισε τα λιμάνια της για τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, σε μία προσπάθεια να αναγκάσει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχτούν περισσότερους μετανάστες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει ότι, αν και οι αφίξεις έχουν μειωθεί, ο αριθμός των θανάτων ανά διέλευση στη Μεσόγειο έχει αυξηθεί.

Ο Grandi εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μειωθεί από δέκα σε δύο τα πλοία που διασώζουν μετανάστες, οι οποίοι ακολουθούν και πιο επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν στην Ιταλία.

Ας περάσουμε, όμως, σε μία χώρα, που με τους πολέμους που διεξάγει -όπως για παράδειγμα στην Υεμένη- ευθύνεται για το προσφυγικό.

Τη Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζει ότι από την πάταξη της διαφθοράς από το 2017 ανέκτησε 100 δισ. δολάρια σε μετρητά και ακίνητη περιουσία, όπως μεταδίδει το BBC.

Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία πέρασαν στο κράτος μετά από διακανονισμούς που έγιναν με 87 άτομα, τα οποία παραδέχτηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν.

Άλλοι οκτώ αρνήθηκαν να ομολογήσουν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Με άλλους 56 δεν έγινε διακανονισμός, εξαιτίας ποινικών διώξεων που πρέπει να διευθετηθούν.

Η καταστολή ξεκίνησε από τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman τον Νοέμβριο του 2017.

Πάνω από 200 πρίγκιπες, υπουργοί και επιχειρηματίες τέθηκαν υπό κράτηση, αρκετοί σε ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Ριάντ και συγκεκριμένα στο πεντάστερο Ritz Carlton.

Όλα αυτά ήταν ένα σοκ για το σύστημα και ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman που δέχτηκε σφοδρές πιέσεις από τη διεθνή κοινή γνώμη μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίουν 2018, πιστεύει ότι έπεισε τους ξένους επενδυτές να βάλουν ξανά τα λεφτά τους στη χώρα του.

Να επανέλθω, όμως, στο θέμα με την αντιμεταναστευτική ρητορική, καθώς τα σχόλια υπέρ της ακροδεξιάς σε ένα σάιτ για τον καιρό, όπου γράφουν κάτι πιτσιρικάδες από 16-17 ως 20-25 άντε 30 χρονών, μου έκανε εντύπωση αλγεινή. Τύφλα να ‘χει η Χρυσή Αυγή.

Τέλος πάντων, για να ξεφύγω από όλα αυτά την Πέμπτη πήγα στη Σαλαμίνα, το πιο όμορφο μέρος τόσο κοντά -και τόσο μακριά- στην Αθήνα.

Μάλιστα, δεν είδα και σκουπίδια στους δρόμους αυτή τη φορά, αν και υπήρχαν λιμνούλες και ρυάκια στο οδόστρωμα από τη βροχή, που τελείωνε πια όταν έφτασα εκεί.

Επειδή, όμως, είχε κάνει καφέ τη θάλασσα σε Αιάντειο και Πέρανι, πήγα Περιστέρια.

Την αγαπημένη μου παραλία στη Σαλαμίνα, η οποία δεν ενδείκνυται, όμως, για χειμώνα.

Δεν υπήρχε ψυχή, μόνο δύο σκυλιά ήρθαν δίπλα μου μόλις έσβησα τη μηχανή.

Σκέφτηκα να τους δώσω μία μπανάνα, που είχα για μετά την 31η το 2019 και 2201ή σερί βουτιά.

Το πιθανότερο είναι, όμως, ότι δεν θα την έτρωγαν, φαίνονταν και καλοζωισμένα και, τελικά, έτρεξαν σε ένα αμάξι που τους κόρναρε, σπάζοντας για μία στιγμή την απόλυτη σιωπή.

Μετά ήταν τα κρωξίματα των γλάρων το μόνο που άκουγα, πλησιάζοντας το δεξιό νησί.

Είχε ακόμα περισσότερους γλάρους και θαλασσοκόρακες εκεί.

Αλλά κι έναν μικρό πελεκάνο ή κάποιο είδος τσικνιά, που έχω δει και στο Θυμάρι, στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Τελικά, δεν ανέβηκα πάνω στα νησιά.

Έφτασα μέχρι τα 10-15 μέτρα μακριά. Πέντε απλωτές ακόμα και θα είχα αγγίξει τα βράχια τους.

Είπα ότι το έκανα για να μην ενοχλήσω τα θαλάσσια πτηνά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα και λίγο.

Και γύρισα πίσω βγάζοντας και υποβρύχιες φωτογραφίες, μία ανεμώνη, μία κατσούλα, καλόγριες, σάλπες, κακαρέλους, έναν σαργό, γύλους, χειλούδες και έναν χάνο.

Είχα αρχίσει να κρυώνω πια. Ακόμα και τις ήπιες μέρες του ο Ιανουάριος έχει πάντα μία αγριάδα τελικά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Ευρώπη είναι θλιβερή. Όχι μόνο στο θέμα των προσφύγων, σε πολλά θέματα. Όσο για τη Σαουδική Αραβία, ένα κράτος ντροπή για την ανθρωπότητα, δεν ακούγεται λέξη. Ενώ για τη Βενεζουέλα, είναι όλοι ομιλητικότατοι. Άντε καλέ που είναι υποκριτές. Μόνο η θάλασσα και ο ορίζοντας θα μας σώσουν από την παγκόσμια παράνοια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.