Ο άγριος κόσμος ζώων και ανθρώπων

Πιτσιρίκο, επανεμφανίστηκε σήμερα ο βυθός, έστω και μία σχετική θολούρα, λόγω του εξασθενημένου πια, αλλά με ένα swell κύμα ακόμα, νοτιά.

Επανεμφανίστηκε στα ποτάμια της Γαλλίας και ένα είδος κάστορα που κυνηγήθηκε ανελέητα για τη γούνα και το κρέας του, με συνέπεια να θεωρείται εξαφανισμένο από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως επισημαίνει η Liberation.

Oι πιο πρόσφατες θεάσεις του συγκεκριμένου κάστορα έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, αλλά και στο διαμέρισμα των Πυρηναίων του Ατλαντικού στα νοτιοδυτικά σύνορα με την Ισπανία.

Ένας ερασιτέχνης φυσιοδίφης είδε και φωτογράφισε -με κάμερα μόνιμα τοποθετημένη στο δάσος- τον κάστορα στην κοινότητα Ustaritz.

“Ήταν μόνο ένα ζώο, αλλά πιθανότατα είχε αποκοπεί από τον ισπανικό πληθυσμό που ζει στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου οι παρατηρήσεις θα συνεχιστούν για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχουν αρκετοί κάστορες.

Έτσι θα διαπιστωθεί και η δυναμική του είδους, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα καλό νέο για τη βιοποικιλότητα των ποταμών.

Aλλά από το ζωικό βασίλειο ας περάσουμε στον ακόμα πιο άγριο κόσμο των ανθρώπων, με αφορμή δημοσίευμα του Bloomberg για τις περικοπές που αναμένονται στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία -τράπεζες, funds κλπ- σύμφωνα με τις αρνητικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει από 1/1/2019.

H BlackRock θα απολύσει το 3% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, δηλαδή, 500 υπαλλήλους, κάτι που συνιστά τις μεγαλύτερες περικοπές από το 2016.

Η State Street Corp. έχει αρχίσει να μειώνει τον αριθμό των ανώτερων στελεχών της κατά 15%.

Η AQR Capital Manager καταργεί επίσης θέσεις εργασίας μετά από μία κακή χρονιά, όπως ήταν το 2018.
.
Το υποκατάστημα της Banco Santander στην Πολωνία ανακοίνωσε επίσης μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 11%, δηλαδή 1.400 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Η Morgan Stanley θα κάνει με τη σειρά της περικοπές στα τμήματα σταθερού εισοδήματος, μετοχών και έρευνας.

Η Caixabank προγραμμάτισε επαφές με τα συνδικάτα για να συζητήσουν για επικείμενες μειώσεις προσωπικού.

Η Nomura σχεδιάζει ακόμα περισσότερες απολύσεις στην Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει μερικές από τις ζημίες της στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

Πάνω από όλα υγεία, βέβαια, και μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, που περιλαμβάνονται στο ψωμί, στα ζυμαρικά, στα δημητριακά και στις πατάτες μπορεί να μειώσει κατά 1/3 τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως γράφει το Skynews.

Yπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αυξήσουν την ποσότητα φυτικών ινών που λαμβάνουν μέσω τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη και άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Η έρευνα αυτή προκάλεσε και μία σύγχυση, καθώς μέχρι τώρα οι υδατάνθρακες θεωρούνταν “κακοί” για όσους ήθελαν να χάσουν βάρος.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, όμως, παίζουν ρόλο ο τύπος, η ποιότητα και η ποσότητα των υδατανθράκων.

Οι ίδιοι συνιστούν να προσλαμβάνουμε τουλάχιστον 25 με 29 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, καθώς ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει λιγότερα από 20 γραμμάρια.

Προτείνουν επίσης να αντικαταστήσουμε τους επεξεργασμένους κόκκους με δημητριακά ολικής άλεσης, που μειώνουν τη θνησιμότητα από μία ευρεία γκάμα ασθενειών.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους έδειξαν μείωση κατά 30% στους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες.

Μία δίαιτα με φυτικές ίνες μειώνει επίσης κατά 24% την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιοπαθειών και των εγκεφαλικών.

Για κάθε 1.000 συμμετέχοντες στα 243 πειράματα που έγιναν, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών είχε ως συνέπεια 13 λιγότερους θανάτους και έξι λιγότερα καρδιακά επεισόδια σε σχέση με όσους δεν προσλάμβαναν αρκετές φυτικές ίνες.

Πάνω από 30 γραμμάρια τη μέρα καταναλώνει, πάντως, μόνο το 9% των ενήλικων.

Τα οφέλη για την υγεία από τις φυτικές ίνες, που περιέχονται σε ολικής άλεσης όσπρια, λαχανικά και φρούτα, προέρχονται από τη χημεία, τη φυσιολογία και τις επιδράσεις τους στον μεταβολισμό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλό είναι που μειώνουν οι τράπεζες το προσωπικό τους και τα καταστήματά τους. Είναι ένα καλό βήμα για να κλείσουν εντελώς. Για το φαγητό, ο μπούσουλας είναι η μεσογειακή διατροφή. Γράφονται και λέγονται διάφορα για την διατροφή, αλλά η μεσογειακή διατροφή είναι και υγιεινή και νόστιμη. Νομίζω πως τα ζώα -όπως ο κάστορας- κρύβονται, για να μην κινδυνεύουν από τους ανθρώπους. Δηλαδή, και δεινόσαυροι υπάρχουν ακόμα αλλά κρύβονται πίσω από τις παπαρούνες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.