Περί Μακεδονίας και -υποσαχάριας Αφρικής- οικονομίας
Πιτσιρίκο, πολύ ωραία τα έγραψες για τους πολιτικούς που πάνω από όλα είναι καριερίστες και κληρονόμοι των βουλευτικών εδρών και των πολιτικών κομμάτων.
Και όχι μόνο, θα μπορούσα να συμπληρώσω, καθώς μερικοί έχουν την εντύπωση ότι τους ανήκει εκτός από το κόμμα και ολόκληρη η χώρα. Λες και είναι τσιφλίκι τους.
Συμφωνώ και με όλα τα σχόλιά σου για το μακεδονικό, καθώς τη συμφωνία όχι μόνο θα ψήφιζε οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση αν υπήρχε κίνδυνος να μην περάσει.
Αρκεί να ανατρέξει κανείς στο καλοκαίρι του 2015, όταν αποχώρησε από την κυβέρνηση ένας ικανός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το μνημόνιο πέρασε -και- με τις ψήφους σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι).
Επίσης, εδώ και 25 χρόνια περίπου στην όποια αλληλογραφία της Ελλάδας με το γειτονικό κράτος, αυτό ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν αναγραφόταν;
Ή, αν κάποιος Έλληνας ιδιώτης είχε μία επιχειρηματική συνεργασία με το γειτονικό μας κράτος, τα έγγραφα και τα παραστατικά ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν το ανέφεραν;
Δεν συνιστούν όλα αυτά επίσημη αναγνώριση του συνθετικού “Μακεδονία” στην ονομασία του;
Το μόνο που αλλάζει είναι ότι η προσωρινή ονομασία γίνεται πλέον οριστική, αφού αυτό ζήτησαν και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ελλάδα και τα Σκόπια.
Αλλά από τη “Βόρεια Μακεδονία”, ας περάσουμε στη Νότια Αφρική, για την ακρίβεια σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, που το 2019 θα αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι το 2018, παρά τα τσιμπημένα επιτόκια δανεισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες και τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Για παράδειγμα η ανάπτυξη στη Νιγηρία το 2019 αναμένεται να είναι 2,5% και στην Κένυα 5,7%.
Προηγούμενη έρευνα ανέφερε, μάλιστα ότι η μεγέθυνση της οικονομίας των δύο χωρών θα είναι 2,7% και 5,8% αντίστοιχα, ενώ ήταν 1,81% για το τρίτο τρίμηνο του 2018 στη Νιγηρία.
Ανάπτυξη 1,5% θα έχει και η Νότια Αφρική για το 2019, έναντι 1,3% το 2017 και 0,7%, όπως εκτιμάται να κλείσει για το 2018.
Αλλά και πάλι απέχει από τα επίπεδα του 5% που κατέγραφε πριν από μία δεκαετία.
Το ΑΕΠ της Νιγηρίας και της Νότιας Αφρικής είναι το μισό του συνολικού της υποσαχάριας Αφρικής, που, ως περιφέρεια, θα έχει ανάπτυξη 3,4% το 2019, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι λόγοι είναι η αναστροφή των τιμών των εμπορευμάτων και υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, που ευνοούν κάποιες χώρες που η οικονομία τους βασίζεται σε αυτό.
Επίσης οι περισσότερες χώρες, με εξαίρεση ίσως τη Νότια Αφρική, δεν θα επηρεαστούν από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.
Όσο για τα επιτόκια δανεισμού, αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα και συγκεκριμένα στο 14% στη Νιγηρία και στο 9% στην Κένυα μέχρι τα μέσα του έτους.
Στην Γκάνα αναμένεται να μειωθούν κατά 100 μονάδες βάσης (1%), υποχωρώντας στο 16%.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ η Fed (Κεντρική Τράπεζα) έχει μπει σε διαδικασία αύξησης των επιτοκίων, αν και τα επόμενα δύο χρόνια θα κάνει λίγες αυξήσεις, εξαιτίας του outlook (προοπτική) της αμερικάνικης οικονομίας.
Αμετάβλητα, στο 6,75%, διατήρησε τα επιτόκια η Νότια Αφρική.
Ρεπορτάζ έχω, όμως, Πιτσιρίκο, και από τις καλλιέργειες των Κινέζων στο φεγγάρι.
Δυστυχώς, η αισιοδοξία ότι στο μέλλον οι αστροναύτες θα μπορούν να ετοιμάζουν το δικό τους φαγητό στο διάστημα μαράθηκε σαν το φύλλο βαμβακιού, που φύτεψαν οι Κινέζοι στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, όπως αναφέρει ο Guardian.
Δεν άντεξε τις θερμοκρασίες των -170 της νύχτας, που στη σελήνη διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.
Όταν τη φωτίζει, όμως, ο ήλιος οι θερμοκρασίες εκτοξεύονται στους 120 βαθμούς, καθώς η σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα για να αποτρέψει τις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας.
Έτσι, τα φύλλα και οι σπόροι που έχουν τοποθετηθεί μέσα σε κάνιστρα μοιραία αποσυντίθενται.
Αστροναύτες έχουν καλλιεργήσει φυτά μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά ήταν η πρώτη φορά που άφησαν ένα να αναπτυχθεί στο φεγγάρι.
Δεν μπορεί να γίνει, όμως, προσομοίωση στη γη με τις συνθήκες μικροβαρύτητας και κοσμικής ακτινοβολίας που επικρατούν στη σελήνη.
Το πείραμα των Κινέζων περιελάμβανε και σπόρους πατάτας και ενός λουλουδιού που φυτεύτηκαν επίσης στη σελήνη, αλλά δεν άνθισαν ποτέ.
Επίσης, αυγά μίας μύγας των φρούτων τοποθετήθηκαν στο κάνιστρο με την ελπίδα ότι ένα μικρο-οικοσύστημα θα αναπτυσσόταν.
Με τα φυτά να παρέχουν οξυγόνο στις μύγες, οι οποίες θα τρέφονταν από τη γύρη, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα, απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση.
Δεν έγινε γνωστό αν πραγματοποιήθηκε τελικά εκκόλαψη των αυγών.
“Οι μύγες φρούτων είναι τεμπέλικα ζώα, μπορεί απλά να μην βγήκαν έξω” είπε ο Xie, ένας Κινέζος επιστήμονας.
Και αν απέτυχαν να εκκολαφθούν, θα έχασαν την ευκαιρία τους.
Αντί επιλόγου και μερικές υποβρύχιες φωτογραφίες και με γόνο που συνήθως εμφανίζεται την άνοιξη, μα ξεγελιέται μάλλον κι αυτός από τη σημερινή χειμωνιάτικη λιακάδα και μπονάτσα.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, το μακεδονικό αναδεικνύει την παράνοια και την υποκρισία της χώρας μας και της κοινωνίας μας. Αν η στάση πολλών Ελλήνων για το μακεδονικό φαινόταν περίεργη σε κάποιους πριν από την χρεοκοπία της χώρας, μετά την χρεοκοπία της χώρας μάλλον είναι σχιζοφρενική. Πού χαίρομαι που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν οι Κινέζοι στο φεγγάρι. Δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε και τους άλλους πλανήτες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.