Ποια προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας έχει βγάλει η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες;

Πιτσιρίκο, όπως όλοι ήταν αντιμνημονιακοί ως αντιπολίτευση και έγιναν μνημονιακοί ως κυβέρνηση, το ίδιο ισχύει και για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Θα την περνούσε οποιαδήποτε κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η αντιπαράθεση -με αφορμή τη συμφωνία- γίνεται για να συσπειρώσει το κάθε κόμμα την εκλογική του πελατεία.

Επί της ουσίας, η συμφωνία έχει να κάνει με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και όχι με το όνομα, το οποίο μέσω επίσημης αλληλογραφίας και κάθε επίσημου εγγράφου έχει αναγνωρίσει προσωρινά και η Ελλάδα εδώ και χρόνια (τώρα απλά η ονομασία θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα).

Κι επειδή ειπώθηκαν πολλά και για την ιστορία, φυσικά και να τη μαθαίνουμε (σωστά) και να μας διδάσκει, αλλά δεν γίνεται να μένουμε προσκολλημένοι σε αυτήν.

Δεν γίνεται να ζεις με τις δάφνες του παρελθόντος. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε μείνει στο παρελθόν.

Και δεν το λέω μόνο για πολιτικά θέματα.

Ποιον μεγάλο συγγραφέα, ποιητή, συνθέτη, τραγουδιστή έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας;

Ποια μεγάλη προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας; Εκτός αν νοούνται ως προσωπικότητες, όσοι μας καλούν να ζητήσουμε δημοψήφισμα).

Αυτή η στασιμότητα είναι που πρέπει να μας προβληματίζει κανονικά.

Κάποτε, οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας, όπως υποστηρίζουν και ιστορικοί από όλο τον κόσμο.

Δεν λέω να λησμονήσουμε τη συγκεκριμένη επέτειο του 480 π.Χ -το 2020 θα γίνουν και διεθνείς εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια στη Σαλαμίνα- αλλά δεν μπορούμε να μένουμε εκεί.

Το θέμα είναι τι γίνεται σήμερα. Τι γίνεται, λοιπόν;

Η Αθήνα παίρνει ρητές εντολές από την Ουάσινγκτον για θέματα εξωτερικής πολιτικής και από τη Γερμανία για την οικονομία, ενώ το Ιράν είναι μία παγκόσμια δύναμη, η χώρα που τρέμουν όσο καμία άλλη οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι.

Μιας και ανέφερα, όμως, τους δυτικούς συμμάχους, στην Ιταλία, ο πρόεδρος Giuseppe Conte και οι ηγέτες της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων, Matteo Salvini και Luigi Di Maggio, ανακοίνωσαν δύο μέτρα ανακούφισης, το “εισόδημα ιθαγένειας” και την “ποσόστωση 100”, μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως αναφέρει η Le Monde.

Για τις ανάγκες των φωτογράφων, οι τρεις άνδρες πόζαραν κρατώντας μπλε χαρτόνια.

Αυτά του Conte και του Di Maggio έγραφαν πάνω και τα δύο μέτρα, ενώ εκείνο του Salvini μόνο για την “ποσόστωση 100”, διότι είναι αντίθετος με το άλλο μέτρο, το οποίο, ωστόσο, θα υιοθετήσει, χαμογελώντας μαζί με τους άλλους δύο άνδρες.

Μετά από εβδομάδες παλινωδιών, το “εισόδημα ιθαγένειας” είναι, λοιπόν, γεγονός και ήταν “ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα”, σύμφωνα με τον εμπνευστή του, τον επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Luigi Di Maio.

Δεν αναφέρθηκε, πάντως, στις πολλές τροποποιήσεις που έγιναν σε αυτό, το οποίο διαφέρει από την αρχική ιδέα που είχε ο Beppe Grillo.

O πρώην ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων ήθελε να αποτελέσει ένα βήμα για “ένα εισόδημα για όλους”.

Το “εισόδημα ιθαγένειας” είναι, όμως, προσωρινό, δεν θα δίνεται για πάνω από 18 μήνες, θα μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά και απαραίτητη προϋπόθεση για να το πάρει κανείς είναι να αναζητά παράλληλα και εργασία.

Θα πρέπει, επίσης, να ζει πάνω από δέκα χρόνια στην Ιταλία, να μην έχει εισόδημα πάνω από 780 ευρώ τον μήνα.

Συνολικά, 5 εκ. άνθρωποι θα εισπράξουν κατά μέσο όρο 100 ευρώ έκαστος.

O Matteo Salvini, εξάλλου, επανέλαβε ότι πρέπει να κλείσουν τα λιμάνια της Ευρώπης για να σταματήσουν οι διακινητές να σκοτώνουν κόσμο, με αφορμή τους φόβους ότι πάνω 170 μετανάστες πέθαναν σε δύο ναυάγια στη Μεσόγειο, ανοιχτά της βόρειας Αφρικής, όπως αναφέρει το Skynews.

Στο πρώτο περιστατικό, μία κακής ποιότητας βάρκα ανατράπηκε στα ανοιχτά της Λιβύης και όπως είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Flavio Di Giacomo μέχρι στιγμής μόνο τρεις από τους 120 μετανάστες που φαίνεται ότι επέβαιναν στη βάρκα, έχουν βρεθεί ζωντανοί.

Ήταν οι τρεις επιζώντες, άλλωστε, που μίλησαν για 120 ανθρώπους συνολικά, πολλοί εκ των οποίων άρχισαν να πνίγονται, όταν μετά από 10-11 ώρες η βάρκα βυθίστηκε.

Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν δέκα γυναίκες και μία έγκυος κοπέλα και δύο μωρά, εκ των οποίων το ένα ήταν μόλις δύο μηνών.

Ένα ιταλικό στρατιωτικό αεροπλάνο εντόπισε τη βυθισμένη βάρκα και πέταξε δύο σχεδίες στο νερό πριν αποχωρήσει, καθώς του τελείωναν τα καύσιμα.

Αργότερα, ένα ελικόπτερο περισυνέλεξε τους τρεις ναυαγούς, που υπέφεραν από σοβαρή υποθερμία και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Στο σημείο εντοπίστηκαν επίσης και τρεις νεκροί, ενώ μετά από εντολή της Λιβύης έσπευσε να συνδράμει στις έρευνες και ένα εμπορικό πλοίο, το οποίο έφυγε στη συνέχεια, αφού οι προσπάθειές του απέβησαν άκαρπες.

Στο δεύτερο περιστατικό 53 άνθρωποι που είχαν αναχωρήσει από το Μαρόκο αγνοούνται, όπως ανέφερε ο μοναδικός επιζών, ενώ ένα γερμανικό πλοίο διέσωσε άλλους 47 ανάμεσά τους και οκτώ ασυνόδευτα παιδιά.

Πριν από αυτά τα δυστυχήματα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είχε ανακοινώσει ότι 83 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής το 2019 τη ζωή τους στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Επίσης, ο αριθμός των μεταναστών τις 19 πρώτες μέρες του 2019 είναι 4.216, σχεδόν διπλάσιος από τους 2.635 που είχαν φτάσει την ίδια χρονική περίοδο στην Ευρώπη το 2018.

Το 2018 έχασαν συνολικά τη ζωή τους 2.297 μετανάστες προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Ο Matteo Salvini δήλωσε ότι “όσο τα λιμάνια της Ευρώπης παραμένουν ανοιχτά, οι διακινητές θα συνεχίσουν να σκοτώνουν κόσμο”.

Η Ιταλία έχει κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων από τότε που ανέλαβε η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2019.

Για τον Salvini υπάρχει, ωστόσο, δικαστική έρευνα σε εξέλιξη για την άρνησή του να επιτρέψει τον ελλιμενισμό στη Σικελία σκάφους που μετέφερε δεκάδες διασωθέντες μετανάστες.

Αντί επιλόγου μερικές υποβρύχιες φωτογραφίες, στο 20ο μπάνιο για το 2019 (και με κύμα και με χιόνια και με κρύα και με συλλαλητήρια).

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ποια προσωπικότητα να βγάλει η Ελλάδα; Όποιος αξίζει κάτι και θέλει να παραμείνει αξιοπρεπής, σηκώνεται και φεύγει για να σωθεί. Και μένουν εδώ οι ούγκανοι να περηφανεύονται για τους αρχαίους προγόνους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.