Στα μνημόνια λένε ναι

Πιτσιρίκο, εκμεταλλευόμενος την καλοκαιρία της Δευτέρας, καθώς το θερμόμετρο στην Παλαιά Φώκαια έδειξε και 18 βαθμούς -υπό τον ήλιο, βέβαια- κατέβηκα με τα πόδια, μισό χιλιόμετρο περίπου, μέχρι τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα και αυτοκίνητο, διότι μετέφεραν στη φιλοζωική με καλαζάρ ένα από τα ατίθασα σκυλιά.

Δεν πειράζει, κάποιες φορές αξίζει να δοθεί προτεραιότητα και στα σκυλιά.

Όπως αποδείχτηκε, άλλωστε, και μετά που τα υπόλοιπα της αγέλης ήρθαν να με βρουν παραλία, μόλις είχα ολοκληρώσει τη 14η το 2019 και 2184η σερί βουτιά.

Θυμήθηκα που, σε μία κακοκαιρία του 2017, ο αρχηγός των ατίθασων σκυλιών περίμενε στο ύψωμα της αγαπημένης μου ακτής μέχρι να βγω από τα παγωμένα νερά.

Και τώρα παγωμένα είναι, ακριβώς όπως τότε, αλλά κάποια πρώιμα ανοιξιάτικα σημάδια άρχισαν να φαίνονται στον βυθό.

Δεν είναι τα μελανούρια, που τα ξεγελάει ο ήλιος και εμφανίζονται ξαφνικά μες στου χειμώνα την καρδιά, αλλά ο γόνος, ειδικά του σαργού, που συνήθως βλέπεις τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και σήμερα κολυμπούσε μαζί με τις σαλπίτσες και τα κεφαλοπουλάκια.

Δεν κατάφερα, ωστόσο, να φωτογραφίσω το μικροσκοπικό σαργουδάκι, όπως τους μεγαλύτερους σαργούς, τους κακαρέλους, τις καλόγριες και τις μουρμούρες και -μετά από ένα σημείο- κρύωνα αρκετά, οπότε βγήκα τελικά.

Είχα και άλλα 500 μέτρα να περπατήσω και ανηφόρα αυτή τη φορά.

Έστω και με ζακέτα πουλοβεράκι, κολεγιακή, φόρμα και τα λοιπά.

Δεν έβαλα και τις κάλτσες, επειδή δεν στέγνωναν οι σαγιονάρες, όχι ότι είχα κάνα κόλλημα μήπως μοιάζω με Γερμανό τουρίστα.

Μιας και ο λόγος για Γερμανούς, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία διευθυντικών στελεχών εκεί είναι υπέρ των μνημονίων· των δικών μας μνημονίων, εννοείται.

Λέει κι άλλα ωραία η έρευνα που αναδημοσιεύει το Reuters, όπως ότι 2 στις 3 γερμανικές επιχειρήσεις θέλουν να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για το outlook (η προοπτική της οικονομίας).

Oι προσδοκίες των αγορών για μία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ πήγαν πιο μακριά -και συγκεκριμένα στο 2020- μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανία, τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπου η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί.

Αλλά μία δημοσκόπηση της Forsa έδειξε ότι το 62% των διευθυντών επιχειρήσεων θα ήθελαν να αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια.

Αντίθετα, το 27% επιθυμεί να συνεχίσει η ΕΚΤ τη χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Επίσης, η πλειοψηφία των υψηλόβαθμων στελεχών γερμανικών επιχειρήσεων είναι υπέρ των προγραμμάτων διάσωσης για τις υπερχρεωμένες χώρες.

Συγκεκριμένα, το 83% υποστηρίζει ότι οι μηχανισμοί διάσωσης της ευρωζώνης είναι καλοί και δίκαιοι.

Το 68%, ωστόσο, θεωρεί μεγάλο πρόβλημα το κρατικό χρέος της Ιταλίας.

Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 22 Νοεμβρίου 2018 και 7 Ιανουαρίου 2019 και συμμετείχαν 400 στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιανουαρίου και δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές, αλλά η Τράπεζα θα παραδεχτεί την αναιμική ανάπτυξη.

Οικονομικής φύσεως και το επόμενο θέμα, καθώς, μετά την παρακράτηση φόρου στην πηγή, η δημοσιονομική διοίκηση της Γαλλίας θα πληρώσει επιστροφές φόρου σε 8,8 εκ. νοικοκυριά, όπως αναφέρει η Liberation.

H μέση επιστροφή φόρου θα είναι 627 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημοσίων Εσόδων Gerald Darmanin.

Δηλαδή, το γαλλικό κράτος θα πληρώσει συνολικά 5,5 δισ. ευρώ περίπου σε φορολογούμενους που είχαν πολλές δαπάνες το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Και παρ’ όλα αυτά, βγαίνουν κάθε βδομάδα στους δρόμους τα κίτρινα γιλέκα, ενώ εδώ που μας παίρνει το κράτος το ίδιο περίπου ποσό σε φόρους, πάμε για μπάνιο…

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν αντέχω άλλο με την ΕΚΤ, τις τράπεζες και τα επιτόκια. Δέκα χρόνια μας τα έχουν κάνει μπαλόνια. Η ανθρωπότητα έχει πάει στο διάολο και προσπαθούν να την κάνουν να νοιάζεται για τις τράπεζες και τα επιτόκια. Να κλείσουν οι τράπεζες και να καταργηθεί το χρήμα. Αφού δεν το καταργούν, όμως, να δοθεί αμέσως Βασικό Εισόδημα σε όλους -ανεξάρτητα από το αν δουλεύουν ή όχι- δυο χιλιάδες ευρώ το μήνα. Έρχεται το καλοκαιράκι. Χωρίς τράπεζες, επιτόκια και λιτότητα. Αύριο μεθαύριο, θα πάω να αγοράσω κι ένα καινούργιο μαγιό, γιατί έχω μόνο εφτά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.